Anchetă la Biroul Teritorial pentru Cetăţenie Galaţi în urma unui articol incriminator apărut în „The Times”

Anchetă la Biroul Teritorial pentru Cetăţenie Galaţi în urma unui articol incriminator apărut în „The Times”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Afirmaţiile unei jurnaliste londoneze de origine rusă care susţine că s-a infiltrat într-o filieră specializată în obţinerea de paşapoarte false pentru cetăţenii extracomunitari a declanşat o serie de măsuri la nivelul instituţiilor române competente în acordarea cetăţeniei. Katarina Kratsova a publicat, în „The Times”, o pretinsă anchetă cu privire la o grupare care i-ar ajuta pe cetăţeni ruşi sau ucraineni să obţină fraudulos cetăţenie română, pentru a ajunge să muncească în Regatul Unit. Indicat drept „creierul afacerii” este un anume Grigori Volkov, care s-ar ocupa cu procesarea şi falsificarea actelor pentru străinii care doreau să ajungă în Vest, în schimbul sumei de 1.000 de lire sterline per solicitant. Singura instituţie indicată cu precizie în articolul publicat este Biroul Teritorial pentru Cetăţenie Galaţi, structură aflată în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), şi unde reporteriţa ar fi fost introdusă pentru a susţine interviul – parte obligatorie a procesului de obţinere a cetăţeniei române. Nimic mai neadevărat susţin reprezentanţii ANC. „Potrivit legii şi regulamentului de acordare a cetăţenie române, interviul se susţine în faşa unei Comisii, la Bucureşti, nu la birourile teritoriale din ţară, care au ca unică misiune preluarea documentelor pentru dosarul de cetăţenie”, ne-a declarat Gelu Mugurel Dascălu, purtător de cuvânt al ANC.

De asemenea, conducerea ANC a dispus o anchetă pentru a verifica cu certitudine dacă la structurile instituţiei a fost înregistrată vreo solicitare pentru cetăţenie din partea unei persoane cu numele jurnalistei.

„A fost constituită o comisie din patru inspectori care va verifica toate cererile depuse în ultimul an, personal sau prin mandatar. De asemenea, pentru că ANC nu are expertiza pentru a verifica autenticitatea documentelor, vom sesiza structurile de combatere a criminalităţii organizate în situaţia în care vom identifica solicitări pentru acordarea cetăţeniei înregistrate sub numele persoanelor menţionate în articol”, a completat reprezentantul ANC.

Citit 5449 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 06:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.