BACALAUREAT 2016 demn de Caragiale. Notă scăzută degeaba cu patru puncte la contestaţii!

BACALAUREAT 2016 demn de Caragiale. Notă scăzută degeaba cu patru puncte la contestaţii!
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

O elevă care avea nota 8,20 la istorie s-a trezit că teza i-a fost notată cu 5, în urma contestaţiei * La polul opus, un candidat cu 4,30 a ajuns la 8,65, fără ca teza lui să merite punctajul


O absolventă a Colegiului Naţional "Spiru Haret" din Tecuci a trăit o adevărată dramă când s-au afişat listele cu notele la contestaţiile de la Bacalaureat. Cristina Buruiană obţinuse iniţial 8,20 la istorie. Pentru că la celelalte discipline avea note mari - 9,80 la română şi 9,15 la geografie - şi pentru că ştia că făcuse mai mult în teză, a depus cerere de contestaţie, în speranţa că va primi punctaj în plus. După trei zile de aşteptare, cu emoţiile până în gât, era să leşine când a văzut listele. Primise nota 5,00! Cu 3,2 puncte mai puţin. Cum e copil deştept şi se autoevaluase bine, după primele momente de şoc s-a dezmeticit şi  le-a spus părinţilor că aşa ceva nu e posibil, ceva nu este în regulă cu nota ei.

În paralel, la Galaţi, într-o altă familie care avea candidat la Bacalaureat anul acesta, era bucurie mare. Daniel Cosmin Buruiană, absolvent al Seminarului Teologic "Sf. Andrei", primise în urma contestaţiei 4,35 de puncte în plus! De unde nici nu promovase iniţial, ajunsese să ia notă de premiant, după contestaţii, de la 4,30 la 8,65.

Încurcături ca-n piesele de teatru

Însă, nu prea de durată i-a fost fericirea. Familia din Tecuci a discutat cu directorul colegiului, apoi s-a sunat la Inspectoratul Şcolar Judeţean, pentru a semnala că este posibil ca pe undeva să se fi strecurat o greşeală. Inspectoarei generale Mioara Enache, şefa comisiei judeţene de Bacalaureat, i s-a părut plauzibilă plângerea tecucenilor: "Ştiam că aveam două diferenţe foarte mari între prima şi a doua notă la istorie, una în plus, una în minus. Ne-am uitat şi la numele candidaţilor. Ambii erau Buruiană, unul după altul în aplicaţia de la Ministerul Educaţiei. Aşa că am sunat colegii din judeţul unde s-au corectat tezele la contestaţii şi le-am cerut să verifice borderourile. Anul acesta, atât corectarea lucrărilor, cât şi contestaţiile s-au rezolvat în judeţe diferite. Noi nu am avut niciun amestec în notarea elevilor din Galaţi. Colegii din judeţul respectiv, pe fondul oboselii şi al timpului destul de scurt, au încurcat punctajele între cei doi elevi. Astfel, în loc să-i pună 5,00 candidatului de la Seminar, i-au adăugat diferenţa  de punctaj până la 8,65, cât obţinuse fata după contestaţii. Iar ei, i-au pus nota 5, cât obţinuse băiatul. Imediat s-a sunat la Bucureşti pentru deblocarea aplicaţiei şi pentru modificarea notelor. Doar cei de la Bucureşti pot face modificări în aplicaţie. În acelaşi timp, i-am sunat şi pe cei doi elevi, ca să le explicăm ce s-a întâmplat şi care sunt, de fapt notele lor", ne-a declarat Mioara Enache.

În final, Cosmin Buruiană, absolventul de la Seminar, a savurat totuşi bucuria că totuşi a promovat Bacalaureatul, obţinând, de la 4,30, nota 5,00 după contestaţii.

Cum un necaz nu vine niciodată singur, tecuceanca, pe lângă sperietură, a constatat că nici nota nu i-a fost mărită, pentru că reevaluatorii au considerat că merita în plus doar 0,45 de puncte (de la 8,20 la 8,65), nu 0,5 puncte, cât ar fi fost necesare ca nota să se modifice, aşa cum prevede metodologia. Prin urmare, la istorie a fost punctată tot cu 8,20.

Topul liceelor, după rezolvarea contestaţiilor - CLICK AICI pentru DETALII

Citit 15306 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 12:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.