Statistici îngrijorătoare/ La Galaţi, şomajul creşte, salariile bat pasul pe loc

Statistici îngrijorătoare/ La Galaţi, şomajul creşte, salariile bat pasul pe loc
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Galaţiul se află, în acest moment, pe locul 31 la nivel naţional, în ceea ce priveşte locurile de muncă disponibile la jumătatea lunii iulie, dar şi pe locul 13 în ceea ce priveşte valoarea salariului mediu net, conform datelor centralizate de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Institutul Naţional de Statistică. 

La categoria locuri de muncă disponibile, spre exemplu, singurele judeţe pe care reuşim să le devansăm cu cele 156 de posturi vacante, sunt Călăraşi (142), Teleorman (138), Ialomiţa (130), Botoşani (77), Caraş Severin (72) şi Bacău şi Mehedinţi (ambele cu 70). 

Numărul şomerilor doar pare că scade, fiindcă mulţi ies din plată

La finalul primelor cinci luni ale anului 2016, rata şomajului la nivel judeţean era undeva între 8 şi 8,5 la sută, ceea ce înseamnă că numărul şomerilor variază între 17.000 şi 17.500 de persoane. Potrivit directorului AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, "numărul şomerilor este într-o uşoară scădere faţă de anul trecut. Din nefericire, această scădere nu este datorată unui val masiv de angajări, ci a faptului că mulţi dintre cei înscrişi în evidenţele AJOFM au terminat perioada de şomaj".

Cu toate că există destul de mulţi şomeri în judeţul Galaţi, salariul mediu net este unul dintre cele mai bune din partea de Est şi Sud-Est a ţării. Un gălăţean remunerat cu salariul mediu încasează lunar 1.854 de lei, potrivit datelor furnizate de INS, cu aproape 1.000 de lei mai puţin decât locuitorii din Bucureşti, dar cu aproximativ 400 de lei mai mult faţă de cei din judeţul Harghita, acolo unde se înregistrează cel mai mic venit mediu din România, 1.415 lei pe lună.

Singurele judeţe din partea de Est şi Sud-Est a ţării în care salariile medii nete sunt mai mari decât în Galaţi sunt Iaşi şi Constanţa, de 1.954 de lei, respectiv 1.869 lei pe lună. În judeţul Brăila, salariul mediu net este de 1.586 de lei, în timp ce băcăuanii  câştigă, în medie, 1.705 lei pe lună. Nici vecinii noştri din Vrancea nu stau mai bine decât noi, salariul mediu net în judeţul lor fiind de 1.528 de lei. 

Posibilităţi de angajare, în vestul ţării

În ultimele luni, firma Delphi Packard, cu sedii în Arad şi Sânnicolau Mare, judeţul Timiş, a venit în Galaţi pentru mai multe campanii de recrutare forţă de muncă, în încercarea de a găsi personal calificat sau necalificat pentru fabricile de producţie piese auto din respectivele locaţii. "Principalul motiv pentru care această firmă face recrutări în Galaţi şi zonele limitrofe este lipsa personalului din vestul ţării. Rata mare a şomajului şi posibilitatea de a găsi forţă de muncă capabilă constituie cauzele venirii noastre aici", a declarat Marius Tout, reprezentantul firmei de recrutare pentru Delphi Packard Romania. 

Concret, oferta pentru şomerii gălăţeni a fost de 1.667 de lei pe lună, salariu brut, cazare gratuită, două mese pe zi, bonuri de masă, ore suplimentare plătite, spor de noapte şi, o dată pe lună, transport gratuit spre casă. "Considerăm că astfel de evenimente sunt extrem de binevenite într-un oraş în care nu au mai fost create de mult locuri de muncă. Se caută meseriaşi, dar şi necalificaţi, care îşi pot lua apoi calificarea de la locul de muncă. Salariul este unul bun, în condiţiile în care se asigura cazare şi masă. Cu siguranţă, este mai bun decât statul în şomaj", a explicat Cezar Năstase, directorul AJOFM Galaţi.

Judeţul nostru, la coada ţării

În ceea ce priveşte ofertele de locuri de muncă, potrivit ANOFM, la jumătatea lunii iulie erau disponibile, în Galaţi, 156 de locuri de muncă. Biroul de presă al AJOFM Galaţi a anunţat, pentru aceeaşi perioadă, 160 de locuri de muncă vacante, însă această diferenţă nu ne ajută nici măcar cu urcarea unui loc în clasamentul naţional al judeţelor. Astfel, Galaţiul rămâne pe locul 31 la nivel naţional, cu mult în urma unor judeţe precum Tulcea (211), Vrancea (220), Brăila (486) sau Iaşi (1.103). S-a ajuns în această situaţie treptat, având în vedere că ultimii ani au fost foarte slabi la capitolul investiţii pentru întregul judeţ. Grosul şomerilor gălăţeni vine din zonele rurale, acolo unde nu mai există nici prea multă mână de lucru calificată, dar nici oportunităţi de angajare nu există. Cu excepţia celor câtorva firme cu 20-30 de angajaţi şi a primăriilor, cine mai face angajări în mediul rural?", ne-a mai spus Cezar Năstase.

De altfel, într-un interviu oferit la începutul anului pentru "Viaţa liberă", directorul AJOFM Galaţi spunea că singura soluţie pe care o întrevede pentru ridicarea mediului rural şi pentru stoparea creşterii şomajului în judeţul nostru este înfiinţarea de mici fabrici, care să se axeze pe angajarea celor fără prea multe calificări. "Dacă nu muncesc, nici nu au de unde să înveţe, nici nu au de unde să acumuleze experienţa care li se tot cere şomerilor pe la diversele locuri de muncă. Se pot face fabrici de conserve de peşte, de cuie, de lanţuri, de orice. Locuri de muncă să fie", explica Cezar Năstase.

Legea 416/2001, motorul şomajului 

În mediul rural, aproape că nu există sat fără câteva sute de persoane beneficiare de ajutor social prin Legea 416/2001. Interesant este că, deşi multe dintre aceste persoane sunt apte de muncă, preferă să primească în continuare contribuţia de la stat, în loc să îşi găsească un loc de muncă, plătit lunar. "Se poate umbla la Legea 416 pentru modificarea ei, este clar. Sunt mulţi gălăţeni în mediul rural care apelează la legea asta mai mult din comoditate, decât din neputinţă. Ei pot munci, dar nu vor. În parte, pentru că nu le convine. Acasă primesc în jur de 300 sau 400 de lei, chiar şi mai mult, dacă au o familie numeroasă. La serviciu ar primi 900 de lei, din care trebuie să scadă transportul, mâncarea, haine. Ar ieşi pe minus. Aşa, muncesc cu ziua şi câştigă poate mai bine decât unul care trage zi de zi pentru familia lui", ne-a mai spus directorul AJOFM Galaţi.

Investitorii nu se înghesuie

Anunţaţi cu surle şi trâmbiţe la începutul anului, americanii de la CGS nu au mai oferit cele multe sute de locuri de muncă, ci doar... 50. 13 prin intermediul AJOFM Galaţi şi 40 prin intermediul site-urilor de specialitate. "Noi ne bucurăm de fiecare dată când vine un mare angajator în Galaţi. Cine ştie, poate pe viitor vom avea parte de companii care vor cere 100 de oameni, 200, cine ştie", a mai spus Cezar Năstase.

Iar dacă cei de la Computer Generated Solutions au dezamăgit aşteptările gălăţenilor, alţi investitori nici măcar nu au mai deschis puncte de lucru în Galaţi. Unul dintre aceştia este Yazaki, dezvoltatorul japonez care a ales Brăila.

Când va fi redresat Galaţiul din punct de vedere economic, astfel încât numărul şomerilor să tindă spre zero, ca în alte judeţe din partea centrală şi de vest a ţării? Nimeni nu ştie încă.        

Citit 12483 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.