Ce drepturi vor avea ELEVII, începând cu noul an şcolar. Statut aprobat de Ministerul Educaţiei
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Ce drepturi vor avea ELEVII, începând cu noul an şcolar. Statut aprobat de Ministerul Educaţiei
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ministerul Educaţiei a aprobat, săptămâna trecută, Statutul Elevului, document ce reglementează drepturile şi obligaţiile elevilor înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ de stat, particular sau confesional din România. Este primul document de acest tip elaborat în România după 1990. Dacă până acum elevii aveau mai multe obligaţii decât drepturi, începând cu noul an şcolar aceştia vor beneficia de o serie de drepturi suplimentare. Documentul care a primit undă verde din partea actualului Guvern prevede în ce condiţii pot fi penalizaţi elevii, ce au voie să le facă profesorii şi ce le este interzis şcolarilor.

Exmatriculare la a treia abatere

Conform noului statut, elevii nu mai pot fi făcuţi de ruşine în faţa clasei, întrucât pot fi afectaţi psihologic. De asemenea, nu pot fi daţi afară de la cursuri, din motive ce ţin de disciplină. Pe de altă parte, însă, elevii pot fi penalizaţi dacă nu sunt disciplinaţi, au un comportament vulgar ori nepotrivit statutului lor, prin scăderea notei la purtare. Pedeapsa se dă atât pentru problemele create pe teritoriul şcolii, în clasă ori pe holurile instituţiei de învăţământ, cât şi în taberele şcolare.

O altă prevedere spune că elevii nu pot fi penalizaţi în grup. Fiecare va răspunde individual. Statutul nu vorbeşte, însă, despre chiulul în grup, deci nu se ştie ce se întâmplă dacă toată clasa absentează de la ore. Începând cu noul an şcolar, elevii nu mai pot fi exmatriculaţi din prima. Aceştia nu pot fi daţi afară din şcoală până în clasa a XI-a. Paşii până la exmatriculare sunt următorii: observaţie individuală făcută de profesor, director sau diriginte, urmată de o mustrare scrisă (avertisment). Dacă există o a treia abatere, elevii pot fi exmatriculaţi.

O altă modificare interesantă prevăzută în statutul elevilor este că aceştia vor avea acces la telefon în timpul orelor de curs doar cu acordul profesorului. Deşi nu era trecut în scris, acest lucru se întâmpla oricum şi până acum. Cu privire la zilele de naştere ţinute în clasă, elevii nu pot aduce materiale cu efecte pirotehnice. Aceştia îşi pot ţine ziua doar în pauză, fără mare zarvă. Un alt punct din statut spune că elevii nu pot părăsi incinta şcolii în timpul orelor, chiar dacă nu au în curtea şcolii un magazin alimentar.

Profesorii vor fi evaluaţi de către elev

Potrivit drepturilor prevăzute în noul document, elevii vor putea participa la proteste şi le vor putea da calificative anonime dascălilor de la clase. Pe de altă parte, elevii vor putea fi exmatriculaţi un an dacă acumulează peste 40 de absenţe. Semestrial, sub protecţia anonimatului, elevii vor putea oferi o părere despre cadrele didactice care predau la clasă, vor putea să protesteze, dar şi să conteste notele de la teste. „Vom putea contesta notele de la teste în maximum cinci zile de la comunicarea acestora. Ne bucurăm că a trecut şi punctul în care ne vom putea transmite părerea despre profesori”, a explicat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan.

Dacă elevul sau părintele nu consideră justificate argumentele dascălului, aceştia pot cere în scris conducerii unităţii de învăţământ reevaluarea lucrării, iar analiza va fi făcută de alţi doi profesori de specialitate, care nu predau la clasa respectivului elev.

În cazul în care diferenţa între nota iniţială şi cea obţinută după reevaluare este mai mare de un punct, contestaţia va fi considerată justificată, iar în catalog va fi trecută nota obţinută după reevaluare. Dacă diferenţa e mai mică de un punct, atunci va fi menţinută nota iniţială.

Citit 8556 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.