Peste o mie de gălăţeni au fost JEFUIȚI de la începutul anului

Peste o mie de gălăţeni au fost JEFUIȚI de la începutul anului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În perioada ianuarie - iulie 2016, pe raza municipiului Galaţi au fost înregistrate oficial 1.077 de furturi * Cauza principală - neglijenţa proprietarilor


Au plecat de-acasă şi şi-au lăsat locuinţele neasigurate, au uitat uşile sau ferestrele deschise ori au purtat neglijenţi, pe stradă, telefoane mobile, bijuterii sau portofele. Sau, pentru unii, ghinionul de a fi în vizorul hoţilor decişi să atace a fost mai puternic decât orice măsură de precauţie.

Peste o mie de gălăţeni au ajuns în acest an în situaţia de a fi jefuiţi de infractori, rămânând fără bunuri, după ce indivizi certaţi cu legea au dau iama prin ce le nu aparţinea. Oficial, 1.077 de plângeri vizând furturi dintre cele mai diverse, de la spargeri de locuinţe la tâlhării, au ajuns pe masa poliţiştilor din municipiul Galaţi, o pondere semnificativă având faptele reclamate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale.

"Din totalul de 1.819 infracţiuni contra patrimoniului, înregistrate în primele şapte luni ale acestui an la Poliţia Municipiului Galaţi, 1.077 de sesizări fac referire la furturi. 194 sunt furturi din locuinţe, 234 sunt furturi din societăţi comerciale, 86 din auto, 51 din buzunare, iar 204 reclamă tâlhării. Dintre acestea din urmă, 18 au fost comise prin smulgerea obiectelor, toate fiind înregistrate pe stradă", se arată în răspunsul IPJ Galaţi la solicitarea noastră adresată în baza Legii 544/2001.

În nod surprinzător, hoţii care preferă maşinile, mai exact bunurile "uitate" în autoturisme, au avut puţin succes în prima parte a anului. Doar două plângeri de furturi din autovehicule au fost semnalate, ceea ce poate indica faptul că oamenii au început să fie mai prudenţi când vine vorba de securitatea maşinilor şi a lucrurilor pe care le lasă în habitaclul acestora.

Cum îi păcălim pe hoţi

Întrucît cauza principală care stă la baza „succesului" hoţilor este chiar neglijenţa proprietarilor, Poliţia Română face din nou apel la conştiinţă şi prudenţă, printr-o serie de campanii menite să îi civilizeze pe oameni, mai cu seamă că perioada concediilor încă nu s-a terminat, iar multe locuinţe rămân nepopulate pe perioade de timp destul de mari cât să devină tentante.

Astfel, pentru a micşora şansele infractorilor, este bine ca la plecare să nu lăsaţi niciun geam sau uşă descuiate, indiferent de etajul la care este situată locuinţa. Când părăsiţi domiciliul, nu trebuie să ştie toţi vecinii că urmează să lipsiţi o perioadă mai lungă de timp.

În ceea ce priveşte intenţiile de vacanţă sau chiar postarea în tip real a pozelor şi informaţiilor privind sejururile, acestea pot constitui surse excelente de "documentare" pentru cei care vor să atenteze la bunurile dumneavoastră, deci mai bine amânaţi până la reîntoarcere împărtăşirea cu prietenii virtuali a impresiilor de vacanţă.

Desemnarea unei persoane de încredere care să vă ridice corespondenţa, astfel ca teancul de facturi sau pliante adunate în cutia poştală să nu dea de bănuit, este de asemenea importantă, la fel ca şi montarea de camere video şi/sau grilaje la parter şi, respectiv, ultimul etaj sunt măsuri menite să vă scutească de necazuri.

Citit 4245 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.