ÎNGRIJORĂTOR! Părinţii gălăţeni, tot mai reticenţi în privinţa VACCINĂRII
Foto: Sursa foto: Internet

ÎNGRIJORĂTOR! Părinţii gălăţeni, tot mai reticenţi în privinţa VACCINĂRII
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

O cercetare de anvergură publicată recent în celebra revistă ştiinţifică "The Lancet" a scos la iveală faptul că România a înregistrat cea mai mare scădere a ratei vaccinării din toate cele 190 de ţări analizate. Potrivit specialiştilor străini, tendinţa se va menţine şi în următorii ani. Deşi îngrijorătoare în sine, datele arată o situaţie de-a dreptul alarmantă, atunci când ne gândim la faptul că ţara noastră nu are încă norme clare care să reglementeze practica vaccinării. Colac peste pupăză, sincopele în aprovizionarea cu anumite vaccinuri (hexavalent, ROR, antitetanic - n.r.) sunt din ce în ce mai dese.

Galaţiul, sub rata recomandată de vaccinare

Ţara noastră ocupă un ruşinos loc fruntaş în topul statelor cu cea mai mare scădere a ratei vaccinării, între anii 2009 şi 2013, potrivit studiului citat de Digi24. La polul opus al clasamentului se află Malta, Marea Britanie şi Zimbabwe, ţări în care rata imunizării a crescut semnificativ. Cercetarea, care se bazează îndeosebi pe vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului şi tuberculozei, a analizat date din ultimele trei decenii şi le-a corelat cu factori economici şi sociali.

Rata vaccinării a scăzut semnificativ, în ultimii ani, în România, cu mult sub procentul de siguranţă de 95 la sută, indicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cei mai mulţi dintre părinţii care refuză imunizarea copiilor sunt în Bucureşti, 22 la sută. În judeţul Galaţi, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, rata vaccinării se situează în jurul valorii de 85 la sută, ceea ce arată tot o situaţie de risc, având în vedere rata minimă recomandată.

"Dreptul tău de a nu te vaccina încalcă dreptul meu de a mă menţine sănătos"

Cifrele îngrijorătoare sunt recunoscute şi de medicii specialişti. "Avem de-a face aici cu o situaţie care nu este pe deplin înţeleasă. De regulă, cei care refuză vaccinarea pornesc de la premisa că, dacă ei nu se vaccinează, tot ei sunt cei expuşi şi nicidecum persoanele din jur. Greşit! În acest caz, atunci când rata celor nevaccinaţi creşte peste o anumită proporţie, şi unele dintre persoanele vaccinate sunt expuse. Astfel, dreptul tău de a nu te vaccina îmi încalcă dreptul meu de a mă menţine sănătos, alegând să mă vaccinez. Vedeţi, imunitatea nu este o constantă, ci cunoaşte suişuri şi coborâşuri. Dacă imunitatea unei persoane este mai scăzută, la un moment dat, şi exact atunci intră în contact cu un virus, respectiva persoană riscă să se îmbolnăvească, deşi este vaccinată. Prin imunizarea unui număr cât mai mare de persoane, astfel de riscuri pot fi evitate cu uşurinţă. Trebuie să amintim aici că sunt şi mulţi pacienţi care urmează anumite terapii ce le afectează sistemul imunitar. Şi aceştia sunt expuşi, atunci când rata vaccinării scade sub pragul recomandat", a explicat, pentru "Viaţa liberă", dr. Ginel Baciu, medic primar pediatru.

Pro şi contra vaccinare

Argumentul principal al părinţilor care refuză vaccinarea copiilor lor constă în faptul că statul român nu a reglementat încă foarte clar ce se întâmplă în situaţia în care un pacient are de suferit de pe urma vaccinării. Astfel, într-un astfel de caz, autorităţile nu-şi asumă nicio răspundere.

De cealaltă parte a baricadei, familiile care îşi doresc imunizarea copiilor se lovesc de o altă barieră, tot birocratică. Astfel, numeroase vaccinuri incluse în schema naţională de imunizare obligatorie lipsesc din cabinetele medicilor de familie.

"Nu găsim, copilul nostru trebuia vaccinat de acum o lună, nu există pe stoc, aşteptăm, e o situaţie care se repetă aproximativ în fiecare an, la intervale periodice, asta e, nu putem nici să cumpărăm, nici din sistemul medical", se plânge un părinte.

"Le-am cumpărat. Chiar şi pe cele gratuite, am cumpărat un alt produs, pentru că nu am mai găsit pe piaţă ceea ce căutam şi le-am găsit în farmacii cu greu. Acum trebuie să facem vaccinul de 11 luni şi mă gândesc cu groază că nu-l găsesc", spune un alt părinte.

Studiu de caz: vaccinul hexavalent

Cea mai cunoscută situaţie de acest fel, prezentă şi în Galaţi, se înregistrează în privinţa vaccinului hexavalent, produs care lipseşte încă din primăvară din multe dintre cabinetele de medicină de familie. Vaccinul hexavalent se administrează copiilor la două, patru şi 11 luni. Este un ser complex care oferă imunitate împotriva a şase boli: difterie, tetanos, tuse convulsivă, hepatita B, poliomielită şi Haemophilus influenzae (cauzează infecţii adeseori severe, mai ales la nou-născuţi - n.red.). Vaccinul lipseşte din cauza unor probleme de aprovizionare apărute între distribuitor şi Ministerul Sănătăţii. Pentru că situaţia nu avea nicio perspectivă de îmbunătăţire, ministerul a decis să rezilieze contractul cu distribuitorul şi să cumpere vaccinul direct de la producător, printr-o procedură de urgenţă.

Citit 2569 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 21:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.