MUNCĂ LA NEGRU şi angajaţi ţinuţi PESTE PROGRAM, în barurile şi restaurantele din Galaţi

MUNCĂ LA NEGRU şi angajaţi ţinuţi PESTE PROGRAM, în barurile şi restaurantele din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a efectuat, la începutul lunii septembrie, mai multe controale care au avut ca scop depistarea şi diminuarea cazurilor de muncă nedeclarată, în baruri şi restaurante. Trebuie menţionat faptul că inspectorii ITM Galaţi fac pe tot parcursul anului astfel de verificări, acum fiind vorba de o intensificare a acestor acţiuni.

În cadrul campaniei, au fost verificaţi 33 de angajatori din judeţul Galaţi, pentru care lucrau 296 de angajaţi. „Dintre aceştia, cinci angajatori au fost sancţionaţi contravenţional pentru că practicau muncă fără forme legale, fiind depistate şi opt persoane fără contract individual de muncă. Au fost aplicate 14 sancţiuni în valoare totală de 81.500 de lei, pentru încălcarea prevederilor legislaţiei muncii, fiind dispuse 37 măsuri de intrare în legalitate”, se arată într-un comunicat al ITM Galaţi.

Ce alte nereguli au mai fost depistate

Alte deficienţe constate cu ocazia verificărilor au fost: modul de completare a registrului general de evidenţă a salariaţilor, necorelarea evidenţei primare a muncii cu datele înscrise în statele de plaăa, prestarea muncii suplimentare de către angajaţii ce au încheiate contracte individuale de muncă cu timp parţial, activitatea prestată în zilele de repaus săptămânal, fără a fi compensată conform prevederilor legale în vigoare etc.

"La acţiunile organizate, atât ziua cât şi noaptea, inclusiv în zilele de sâmbătă, au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Precizăm că toţi angajatorii, reprezentanţii lor, precum şi lucrătorii aflaţi la locurile de muncă au obligaţia să se supună controlului şi să ofere informaţiile solicitate de inspectorii de muncă. Orice acţiune ori inacţiune care împiedică activitatea de control poate fi sancţionată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei", se mai arată în comunicatul aminitit.

Citit 8638 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2023 22:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.