Cât ne-a costat până acum deszăpezirea oraşului
Foto: Foto: Marius Prisacariu

Cât ne-a costat până acum deszăpezirea oraşului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

De la an la an, valoarea totală a deszăpezirii municipiului Galaţi diferă, asta şi pentru că unele ierni sunt mai blânde ori mai aspre decât altele.

Comparativ cu iarna trecută, când în Galaţi nu a nins mai deloc, iarna aceasta am avut deja două coduri de ninsoare, unul galben şi unul portocaliu, dar şi intervenţii prompte ale autorităţilor. Din suma alocată deszăpezirii în toamna trecută, deja a fost consumată aproape jumătate.

Spre deosebire de ninsorile de acum doi sau trei ani, străzile au fost aduse rapid "la negru", intervenţiile au fost făcute în timp util, iar traficul s-a desfăşurat în condiţii aproape normale, chiar şi pe timp de ninsoare. Responsabili pentru reuşita autorităţilor au fost şi şoferii gălăţeni, care au înţeles să evite lăsarea maşinilor pe drumurile publice şi astfel să încurce mersul utilajelor.

Cât a costat aducerea "la negru"

Conform primelor estimări ale Serviciului Public Ecosal, costurile parţiale pentru deszăpezire pentru această iarnă, până acum, sunt de 1.990.000 de lei, fără TVA. Prin comparaţie, anul trecut, în această perioadă, fuseseră cheltuiţi doar 1,2 milioane de lei, fără TVA.

Până acum, au fost împrăştiate pe străzi aproximativ 2.000 de tone de sare, pentru prevenirea poleiului şi a gheţii, din informaţiile puse la dispoziţia noastră de Ecosal.

Cât ne-a costat deszăpezirea în trecut

În anii trecuţi, costurile deszăpezirii au fost mari, excepţie făcând iarna trecută, când nu a prea nins. În iarna dintre 2013 şi 2014, costurile deszăpezirii municipiului au depăşit suma de trei milioane de lei, prevăzută în bugetul oraşului pentru această activitate, iar diferenţa de bani pentru acoperirea cheltuielilor a fost luată din fondul de rezervă. Propriu-zis, municipalitatea a dat pe deszăpezire 3,4 milioane de lei, fără TVA, din care valoarea prestaţiilor efectuate cu utilaje a fost de 2.509.816 lei, iar valoarea sării folosite s-a rdiciat la 904.139 de lei.

În iarna 2014-2015, municipalitatea a cheltuit pentru deszăpezire 1,7 milioane lei, fără TVA.

Pentru iarna 2016-2017, suma totală alocată pentru deszăpezire este de 5,3 milioane de lei.

Citit 5233 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 21:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.