ORDIN | De la 1 ianuarie 2017, DETECTOARELE DE GAZE, obligatorii dacă aveţi termopane la bucătărie

ORDIN | De la 1 ianuarie 2017, DETECTOARELE DE GAZE, obligatorii dacă aveţi termopane la bucătărie
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Din ianuarie 2017, toţi consumatorii casnici, fie că au centrală termică, fie că au doar aragaz, au obligaţia să-şi monteze detector de gaze, dacă încăperile în care funcţionează aceste aparate au geamuri termopan.

Anul 2017 a venit cu o nouă obligaţie pe capul românilor. Aceştia vor fi nevoiţi să-şi monteze detectoare de gaze naturale în orice încăpere în care deţin aparate consumatoare de combustibili gazoşi, adică aragaz sau centrală termică. Această obligativitate a fost decisă de ANRE şi a apărut, spun autorităţile, ca urmare a tragediei din clubul Colectiv, soldată cu moartea a 64 de tineri. Ordinul ANRE spune că detectoarele de gaze trebuie montate doar în încăperile închise cu geamuri mai groase de 4 mm, securizate ori de tip termopan, dar şi în situaţia în care furnizorul de gaze constată că instalaţiile nu mai funcţionează în condiţii de siguranţă.

„Conform Ordinului 179/2015 emis de către ANRE, clientul final are obligaţia să asigure respectarea condiţiilor tehnice pentru funcţionarea în siguranţă a instalaţiei de utilizare. Aceste condiţii de siguranţă prevăd obligativitatea montării de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2 la sută metan (CH4) în aer, în încăperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de construcţie specială (securizat, de tip Thermopan etc.). Aceste detectoare de gaze au rolul de a acţiona asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoşi şi de a elimina în acest fel orice factor de risc de producere a unui incident.

În cazul în care nu sunt respectate condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare de către client, operatorul de distribuţie, cu notificarea în prealabil a furnizorului de gaze naturale a clientului în cauză, are dreptul legal de a sista furnizarea gazelor naturale până la momentul în care sunt respectate condiţiile tehnice amintite”, au declarat oficialii ENGIE România pentru „Viaţa liberă”.

Lista agenţilor economici din Galaţi autorizaţi ANRE o găsiţi AICI - CLICK pentru DETALII

Citit 37880 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 21:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.