UPDATE | O haită de CÂINI îndopată cu mâncare şi adăpostită de o firmă TERORIZEAZĂ un cartier

UPDATE | O haită de CÂINI îndopată cu mâncare şi adăpostită de o firmă TERORIZEAZĂ un cartier
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

UPDATE. Mobilizare. Câinii de pe Crizantemelor au fost strânşi. Maidanezii, capturaţi cu forţe unite. În urma articolului din "Viaţa liberă" prin care semnalam situaţia disperată creată pe strada Crizantemelor de o haită de câini, Poliţia Locală şi Ecosalul au ajuns ieri în zonă şi au reuşit capturarea a zece animale. Societatea în perimetrul căreia maidanezii sunt hrăniţi constant de mai multe persoane riscă să fie amendată.

Mai multe sesizări la instituţiile abilitate şi în cele din urmă publicarea semnalului de alarmă care atrăgea atenţia asupra prezenţei unei haite de câini periculoşi pe strada Crizantemelor au fost necesare pentru ca persoanele abilitate să îşi mobilizeze forţele ca să rezolve problema. Disperarea gălăţenilor care locuiesc sau muncesc în zona cu pricina, generată de prezenţa animalelor care, oficial, nu au un stăpân, dar care practic sunt ocrotite prin permiterea accesului pe terenul unei societăţi comerciale, a atins cote apocaliptice, mai ales în condiţiile în care cei abilitaţi să strângă câinii, în speţă angajaţii Ecosal, se loveau sistematic de aceeaşi problemă: echipajele de ecarisaj nu puteau acţiona decât pe domeniul public, nefiindu-le permis accesul pe domeniul privat al societăţii. Numai că ieri, joi, 23 februarie, cei de la Ecosal, împreună cu poliţiştii locali au reuşit "imposibilul".

"Poliţiştii locali din cadrul Secţiei 2 Poliţie Locală şi angajaţii Serviciului Public Ecosal au acţionat în perimetrul unei societăţi comerciale, de pe strada Crizantemelor, zonă în care locatarii au reclamat că mai mulţi câini fără stăpân sunt agresivi şi pun în pericol integritatea persoanelor. Într-o primă fază, angajaţii celor două instituţii au ridicat din zonă zece câini fără stăpân", ne-a precizat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi. Potrivit sursei citate, acţiunile de capturare a câinilor care sunt când în curtea societăţii, când pe stradă, vor continua şi în zilele următoare. Măsura ar putea să nu fie una singulară, atrag atenţia autorităţile, care iau în considerare amendarea agentului economic pentru încălcarea HCL 79/2002. Conform actului normativ, orice persoană fizică şi juridică poate să crească câini şi pisici numai dacă nu afectează liniştea publică, nu se creează murdărirea căilor de acces şi a domeniului public, nu sunt deteriorate bunuri publice, nu se ajunge la agresarea fizică a persoanelor şi nu se provoacă disconfort vecinilor. Valoarea amenzilor este cuprinsă între 50 şi 100 de lei.


Postare, 23 februarie | Maidanezii îşi fac simţită prezenţa zi şi noapte pe strada Crizantemelor din Galaţi, existenţa lor fiind asigurată de mai multe persoane care le aduc zilnic saci cu mâncare. Pentru că animalele se refugiază în curtea unei societăţi private, angajaţii de la Ecosal nu îi pot prinde pe toţi.

Nu se mai ştie numărul câinilor care au format, ani de-a rândul, haita de maidanezi care s-a pripăşit pe strada Crizantemelor, dar cu siguranţă înlăturarea acestora este o luptă greu de dus şi cu atât mai greu de câştigat. O confirmă acum toţi gălăţenii care locuiesc în zonă, cei care au drum pe această stradă spre serviciu, grădiniţă sau şcoală, care trăiesc zi şi noapte coşmarul întâlnirii cu haita formată din câini şi căţei de toate felurile şi mărimile.

„Eu lucrez la o societate aici pe stradă şi zilnic, dimineaţa, la 7.00, când vin cu bicicleta, sar la mine. M-au şi atacat, mi-au rupt pantalonii. La oricine se reped. Este cel puţin o căţea neagră foarte rea, care sare prima şi apoi îi atrage pe toţi”, ne-a spus Iulian, angajatul unei firme cu sediul pe Crizantemelor. În aceste condiţii e lesne de înţeles cât suportă cei care stau permanent în zonă.

„Haite de câini sunt aici cred că de după Revoluţie. Noaptea nu poţi dormi de lătrăturile lor, iar ziua, oricine trece, e în pericol. Trec bătrâni sau mămici cu copii la şcoală ori la grădiniţă şi se reped. Câinii se refugiază în curtea unei societăţi, unde li se dă de mâncare. Vin două femei cu maşini şi saci de oase şi îi hrănesc. Dar de acolo, câinii ies în stradă. Ne-am săturat”, ne-a adus la cunoştinţă un gălăţean care, din cauză că locuieşte în vecinătatea societăţii unde îşi fac veacul câinii, a preferat să îi păstrăm anonimatul. Omul a încercat demersuri pentru a scăpa de haită, dar tentativele de discuţii cu paznicii societăţii unde se adună câinii pentru „prânz” sau cu cele două doamne care le aduc de mâncare au eşuat. Nici sesizarea de la Poliţie nu a avut succes. A ajuns şi la Ecosal, dar din păcate, competenţa serviciului de ecarisaj se termină la gardul „adăpostului”.

„Putem doar să strângem câinii pe care îi prindem în stradă. Este destul de dificil, pentru că ei se refugiază în curtea Unicom şi acolo e proprietate privată, nu putem intra. Din acest motiv reuşim să luăm unul-doi câini, nu pe toţi. Ştim că sunt două persoane care le aduc mâncare, poate pe această parte ar putea interveni Poliţia Locală”, ne-a precizat Mirela Furtună, directorul Ecosal.

Citit 15517 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iunie 2023 13:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.