S-au CUMPĂRAT de trei ori mai multe MAȘINI VECHI

S-au CUMPĂRAT de trei ori mai multe MAȘINI VECHI
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Eliminarea Timbrului de Mediu a dus la triplarea numărului de maşini pe care gălăţenii şi le-au cumpărat şi înscris în trafic, luna trecută. Aşa cum era aşteptat, însă, cele mai multe sunt vechi sau foarte vechi.

În ianuarie, gălăţenii nu s-au întrecut la cumpărat şi înmatriculat automobile. Fie nu le mai rămăseseră prea mulţi bani după sărbători, fie aşteptau efectele eliminării taxei de mediu, fie îşi cumpăraseră deja maşini, dar îşi aşteptau rândul să le înscrie în trafic. Cert este că, în ianuarie 2017, s-au înmatriculat, în judeţ, doar 247 de autoturisme, în condiţiile în care, în aceeaşi lună din 2016, numărul maşinilor înscrise în trafic fusese de 477, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

În februarie, explozie pe piaţa second hand

În februarie, în schimb, numărul maşinilor pe care şi le-au cumpărat gălăţenii a fost de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai exact, în februarie 2016, gălăţenii îşi cumpăraseră şi înscriseseră în trafic 536 de autoturisme, iar luna trecută numărul acestora a crescut la 1.705.

Creşterea apetitului de cumpărare a autoturismelor rulate nu e specifică Galaţiului. Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) informează că, „în ceea ce priveşte autoturismele rulate (în marea lor majoritate nefiscalizare), se observă că, în primele două luni şi jumătate din 2017, au fost înmatriculate circa 100.000 de uităţi (circa o treime din anul 2016) (…) Vânzarea de autoturisme (deci automobile şi ultilitare - n.r.) a crescut în anul 2017 cu 2,9 la sută comparativ cu anul 2016, în timp ce vânzările de autoturisme din import au înregistrat o creştere consistentă de peste 20 la sută”.

Cât de vechi sunt maşinile care se importă

Poate că n-ar fi mare problemă dacă, în defavoarea unei maşini noi, gălăţeanul şi-ar schimba o maşină veche de 20 de ani cu una care ar avea doar 10 ani. Problema e că oamenii îşi cumpără tot maşini foarte vechi şi poluante. În Galaţi, luna trecută, s-au înmatriculat autoturisme ca Audi din 1995, Volkswagen din 1997 şi Nissan din 1992. Şi multe, nu doar câteva pe lună, ca în anii trecuţi. S-au înscris în trafic şi multe maşini fabricate la începutul anilor 2000.

APIA apreciază, în comunicatul său, că „această situaţie se datorează unei distorsiuni a segmentului de autovehicule rulate de import, produsă de eliminarea, de la 1 ianuarie, a Timbrului de Mediu, fiind previzibil ca, fără măsuri corespunzătoare, situaţia să continue şi în lunile următoare”.

Citit 4695 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2019 15:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.