VACCINUL hexavalent a ajuns la Galaţi

VACCINUL hexavalent a ajuns la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit estimărilor, în judeţul Galaţi ar mai fi nevoie, până la sfârşitul anului, de încă 4.000 de doze de vaccin hexavalent


În jur de 3.000 de doze de vaccin hexavalent au fost repartizate de Ministerul Sănătăţii (MS) pentru judeţul Galaţi. Vaccinul a ajuns deja la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, de unde va fi distribuit către medicii de familie. În consecinţă, este de aşteptat ca imunizarea copiilor să poată fi reluată până la sfârşitul săptămânii. Vaccinarea are loc în cabinetele medicale de familie.

"Am primit 2.976 de doze de vaccin hexavalent. Această cantitate va fi folosită atât pentru vaccinarea copiilor la termen, cât şi pentru recuperarea celor rămaşi nevaccinaţi în ultimele luni", a precizat dr. Liliana Moise, directorul DSP Galaţi.

Livrare în două tranşe


În ultimele patru luni, vaccinul hexavalent a lipsit din farmacii. Pentru a pune capăt acestei crize, MS a semnat, pe 13 septembrie, contractul pentru achiziţia a 255.000 de doze de vaccin hexavalent, prin procedură de urgenţă, pentru nevoi speciale. "Primul lot de vaccin este de 115.000 de doze. MS face apel către medicii de familie să demareze programarea la vaccinare a copiilor eligibili şi a celor care nu au fost vaccinaţi până în prezent. Al doilea lot de vaccin hexavalent, adică restul de 140.000 de doze, va ajunge în România până pe data de 31 octombrie 2016", se arată într-un comunicat al MS.

De ce procedură de urgenţă


MS a apelat la o procedură de achiziţie în regim de urgenţă, după ce compania privată care intermedia achiziţionarea vaccinului între producător şi autorităţile române nu şi-a mai putut onora comenzile, fapt ce a generat criza actuală. „La vaccinul hexavalent am avut un acord-cadru, cu un preţ bun, cu o companie (Polisano - n.r.) care are probleme. Am încercat să profităm de acel preţ bun şi am aşteptat, dar, din păcate, lucrurile nu s-au îndreptat, compania ne-a notificat că nu poate livra acele medicamente, aşa că singura măsură este rezilierea acordului şi importul pe nevoi speciale. Important, dincolo de preţ, este accesul pacienţilor la medicamente", spunea, în luna august, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu.

Acordul cu Polisano a fost denunţat după ce firma a anunţat că nu mai poate livra dozele de vaccin, iar anterior a întârziat de mai multe ori distribuirea, în condiţiile în care datoriile Polisano către producător sunt de câteva milioane de euro, declarau, pentru news.ro, în august, oficiali ai MS.

Patru luni fără vaccin


Din cauza crizei vaccinului hexavalent din ultimele patru luni, mii de copii din judeţul Galaţi nu au putut fi imunizaţi împotriva a şase boli grave: difterie, tetanos, tuse convulsivă, hepatita B, poliomielită şi Haemophilus influenzae (cauzează infecţii, adeseori severe, mai ales în cazul  nou-născuţilor - n.r.). În luna iunie, în judeţul Galaţi erau 2.282 de copii rămaşi nevaccinaţi. ”La sfârşitul lunii mai, am primit de la MS 3.146 de doze de vaccin, care au fost folosite pentru imunizarea copiilor care erau restanţieri atunci", explica, pentru ”Viaţa liberă”, în luna august, dr. Mariana Ioan, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Astfel, peste 2.500 de bebeluşi din judeţul Galaţi nu au putut fi imunizaţi, în ultimele luni, din cauza lipsei acestui vaccin. Potrivit estimărilor făcute la Direcţia de Sănătate Publică, Galaţiul are nevoie, până la sfârşitul acestui an, de 4.500 de doze. Adăugându-i aici şi pe copiii restanţieri, se ajunge la un necesar total de aproximativ 6.800 de doze, ceea ce înseamnă că şi actuala tranşă de vaccin este insuficientă.

Citit 4550 ori Ultima modificare Luni, 17 Octombrie 2016 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.