LADA DE ZESTRE/ „Doftoroaia îndreaptă oase” de la Pechea

LADA DE ZESTRE/ „Doftoroaia îndreaptă oase” de la Pechea
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pe vremuri ţăranii nu se tratau la doctori. Aveau, în schimb, în sat, tot soiul de "doftoroaie", care preparau licori miraculoase din plante, care nu aveau leac decât dacă erau culese în anumite momente ale zilei sau într-o anumită zi, femei care "puneau" oasele şi muşchii la loc, sau care te ungeau cu mehlemuri care luau durerea cu mâna.

E drept că epoca lor a cam apus, întrucât oamenii s-au învăţat să se ducă la doctor, iar meşteşugul cunoaşterii plantelor s-a pierdut în timp, odată cu apariţia industriei farmaceutice. Cu toate acestea, am avut surpriza să descopăr la Pechea o bătrână, Pilaia Năstase, căreia i s-a dus buhul chiar şi în satele vecine că tratează durerile de oase şi de muşchi, mai eficient ca orice doctor de oraş. 

"Eu nu cer bani"

Tuşa Pilaia, cum îi spun sătenii, ne întâmpină la poartă cu aerul unui om obişnuit să primească multă lume în vizită. La cei 77 de ani pe care-i numără se mişcă natural din toate încheieturile şi afişează o seninătate şi un optimism care îşi au izvorul în înţelepciunea omului care nu se teme de ceea ce aduce ceasul, întrucât îşi pune toată încrederea în Dumnezeu.

CITEŞTE ŞI: Ultimul împletitor de coşuri din Oancea

"La mine vine omul când îl pişcă nevoia şi ştie că eu nu cer bani. Nu sunt ca doctorii de oraş, care fac buzunarele mari de lei şi euro. Dacă are un ou, mi-aduce un ou. Dacă n-are, ce să-i iau? Zilele? I le ia Dumnezeu, când ştie El", spune bătrâna care are o pensie de numai 350 de lei, pentru mulţii ani pe care i-a lucrat în agricultură.  

"Nu amăgesc oamenii"

"Au venit la mine oameni care s-au dus la spital şi s-au întors cu durerile exact cum s-au dus. Eu mă uit la om, îl pipăi, pun mâna, că nu mi-e silă de nimic din ce-i omenesc şi ştiu dacă e de mine sau nu. Eu nu amăgesc oamenii. Pot să vindec durerile de spate, pot să le pun oasele la loc, şi muşchii, dar mai mult nu mi-a lăsat Dumnezeu în putinţă", mă lămureşte doftoroaia.

 

Meşteşugul l-a deprins de la un unchi al său, în adolescenţă. Ea era mai tare din fire şi o chema să-l ajute când avea nevoie. Aşa a furat "meseria". De la el a învăţat şi ce plante să culeagă pentru a pune în amestecul minune cu care masează locurile dureroase şi ia suferinţa cu mâna. Ce conţine leacul miraculos? "Lucruri la îndemâna oricui: petale de floarea soarelui, pelin, tot felul de plante de leac (n.r. - aici îmi dau seama că intervine secretul profesional şi că oricât voi insista nu voi afla exact care sunt celelalte ierburi), gaz, spirt natural, lichid de frână, doar câteva picături", îmi explică aducând spre exemplificare un bidon mare de cinci litri plin de licoare întunecată în care plutesc ca într-o mlaştină tot soiul resturi de plante.

CITEŞTE ŞI: Stăpâna păpuşilor cu straie populare (FOTO)

Cum toată neîncrederea mi s-a urcat la suprafaţa ochilor, ca uleiul, însoţitoarea mea - femeie cu carte, dar legată de tradiţiile satului - mă lămureşte: "Cu mehlemul ăsta m-a făcut pe mine bine. Nu mai puteam mişca mâna din umăr, am fost la doctor şi mi-a dat pastile. După o săptămână eram la fel. Nu puteam lucra, nu puteam sta de durere. Mi-a spus cineva din sat să merg la Tuşa Pilaia şi iată, azi am două mâini în loc de una".

"Anatomia e aici şi aici"

E căutată chiar şi de oameni din satele învecinate. În urmă cu o săptămână a fost luată pe sus de o maşină şi dusă la căpătâiul unui bolnav la Rediu. "Eu doar i-am alinat cumva durerea, dar omul era grav bolnav, avea cancer", spune ea.

Cu toată seninătatea ei, ne mărturiseşte că are totuşi un of: "Atunci când aflu câte mai păţesc oamenii pe la spitale, că doctori cu facultate se uită la ei ca prin sticlă şi doar le iau banii, mă întreb cum i-a lăsat Dumnezeu să-i rabde inima să facă asta".

Nu are multă şcoală, dar a primit ceea ce nu se învaţă, de regulă, în nicio universitate din lume: îi place să ajute oameni. "Anatomia învăţată de mine e aici (arată spre cap) şi aici (arată spre inimă) şi puţin aici (întinde cele două mâini)."

Din nefericire, niciunul dintre cei patru copii pe care i-a crescut n-au vrut să-i calce pe urme. Niciunul n-a vrut să îmbrăţişeze cariera medicală măcar. Aşa că secretul licorii fermecate şi al pusului oaselor şi muşchilor la loc cu mâna goală nu vor fi lăsate moştenire nimănui.

CITEŞTE ŞI: Nea Vasile curelarul din Şiviţa şi calul de lemn

Citit 8539 ori Ultima modificare Luni, 07 Decembrie 2015 01:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.