Nereguli în centre de asistență socială din Galați

Nereguli în centre de asistență socială din Galați
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galați a desfășurat, în cadrul unei campanii la nivel național, o serie de controale în centrele de asistență socială, de îngrijire sau de recuperare din județ. Controalele au avut loc în perioada 1-18 august și au vizat respectarea prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, precum și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfășoară activități cu următoarele coduri CAEN: 8790, 8899, 8710 și 8720.

În domeniul relațiilor de muncă, au fost făcute controale la 21 de locații, fiind depistate două persoane prestând muncă nedeclarată, ceea ce a dus la o amendă de 20.000 de lei. Inspectorii de muncă au mai aplicat un avertisment pentru nerespectarea prevederilor privind timpul de muncă și au decis 14 măsuri pentru remedierea neconformităților.

Pe lângă primirea la muncă a doi salariați cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial și nerespectarea repausului săptămânal, alte deficiențe constatate au fost neinițierea negocierii contractului colectiv de muncă, nerespectarea termenului de transmitere în Revisal a informațiilor privind suspendarea contractului individual de muncă, precum și nepăstrarea la locul de muncă a contractelor individuale de muncă (în format letric sau electronic) ale salariaților care prestează activitate în acel loc.

Tot 21 de controale au fost făcute de ITM Galați și în domeniul securității și sănătății în muncă. S-au depistat 15 neconformități, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri. Inspectorii de muncă au dat 13 avertismente și o amendă de 3.500 de lei. Printre cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă s-au numărat nedeclararea la Registrul Comerțului a desfășurării activității conform codului CAEN 8899 la beneficiari sau în afara sediului social, nestabilirea zonelor care necesită semnalizare de securitate și sănătate în muncă, neactualizarea autorizației din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, neorganizarea activității de prevenire și protecție la nivelul asociației. De asemenea, nu au fost evaluați factorii de risc biologic la care sunt expuși lucrătorii, nu a fost făcută evaluarea la riscuri specifice pentru grupuri sensibile la riscuri specifice și nu s-a efectuat controlul medical periodic la scadență.

Citit 2702 ori Ultima modificare Miercuri, 23 August 2023 09:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.