Gălățenii s-au prins în Hora Unirii, la statuia lui Cuza. Inimi care bat românește! (FOTO și VIDEO)
Foto: Ovidiu Amălinei

Gălățenii s-au prins în Hora Unirii, la statuia lui Cuza. Inimi care bat românește! (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

Mai numeroși ca în alți ani, gălățenii au fost prezenți miercuri, 24 ianuarie, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, pentru a marca Ziua Unirii Principatelor Române. Au fost momente solemne, de recunoștință pentru înaintașii care au făcut posibilă înfăptuirea idealului unității naționale.

Organizate de Instituția Prefectului și Garnizoana Galați, ceremoniile de la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza au atras un public numeros, în mijlocul căruia am remarcat inclusiv prezența multor copii, veniți împreună cu părinții lor pentru a sărbători împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor, care a adus alături Moldova și Țara Românească, pas hotărâtor în atingerea idealului național al Marii Uniri din 1918.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanții autorităților publice locale - Prefectură, Consiliul Județean Galați, Primăria Galați, reprezentanți ai unor instituții de cultură gălățene și, nu în ultimul rând, delegații din partea partidelor politice reprezentate la nivel local.

Steagurile tricolore au flancat strada Domnească, spre statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar în atmosfera perioadei în care s-a făurit Unirea Principatelor ne-au transpus și personajele istorice aduse la viață de Asociația Culturala "Tomis" - filiala Galați. Uniformele de epocă ale ofițerilor și soldaților din perioada lui Cuza, de la principe la... bucătarul de campanie, au dat culoare evenimentului și - de ce nu? - au fost și o lecție de istorie pentru publicul interesat să simtă "pe viu" pulsul epocilor trecute.

Prezenți la ceremonie au fost și militarii timpurilor moderne, Garda de Onoare a Garnizoanei Galați. Astfel, într-o simbolică simetrie, având în centru statuia impozantă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, trecutul s-a unit cu prezentul sub același tricolor!

Întâmpinarea oficialităților, salutul Drapelului de luptă și intonarea Imnului de Stat al României au marcat debutul oficial al manifestărilor de la statuia lui Cuza. A urmat o scurtă evocare a însemnătății Zilei Unirii Principatelor, cu accent și pe rolul important pe care Galațiul l-a jucat în acest context istoric. După cum bine se știe, de aici s-au ridicat unioniști de seamă, precum Costache Negri sau Cocuța Conachi, dar și însuși Alexandru Ioan Cuza a plecat ca domnitor din Galați, de unde era familia sa și unde a îndeplinit funcții publice importante, precum cele de judecător și de pârcălab!

De altfel, trebuie să amintim că, premergător ceremoniei de la statuia domnitorului, la Biserica "Vovidenia", a fost ținut un Te Deum pentru Alexandru Ioan Cuza și mama sa, Sultana Cuza, înmormântată aici.

Manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor au continuat cu depunerea de buchete de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Momentul cel mai așteptat de public a fost, desigur, Hora Unirii, în care toți cei prezenți, de la mic la mare, au readus în actualitate celebrul îndemn de "a da mână cu mână, cei cu inima română"!

Bucuria zilei a fost întregită de un scurt moment artistic al Ansamblului "Doina Covurluiului" al Centrului Cultural "Dunărea de Jos". La final, nu au lipsit nici numeroasele fotografii pe care publicul entuziast a ținut să le facă la statuia domnitorului Cuza, dar și alături de personajele "coborâte" din istorie, în uniformă de epocă.

Toate acestea dovedesc, dacă mai era nevoie, că la Galați, nu ducem lipsă de inimi care să bată românește și să se bucure de înfăptuirea Unirii, pe măsura exemplului dat de celebrii noștri înaintași!

Citit 7755 ori Ultima modificare Joi, 25 Ianuarie 2024 22:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.