Gogomăniile anului 2023 la Galați

Gogomăniile anului 2023 la Galați
Evaluaţi acest articol
(92 voturi)

Nu puţine au fost situaţiile care au frizat absurdul în 2023! „Cele rele să se spele, cele bune să se-adune!”, aşa se spune la început de an. Tocmai ca să râdem şi să ne lepădăm de rele în 2024, vă propunem să ne amintim altfel de anul care tocmai s-a încheiat.

D’ale siguranţei publice

Oricâte „bube” i-am găsi Galaţiului – că nu-i suficient de ofertant edilitar, economic, cultural, pentru aspiraţiile noastre – importanţa bunăstării, a confortului ori distracţiei pălesc în faţa siguranţei publice. Şi aici gogomăniile s-au ţinut lanţ. Un sistem de supraveghere public, furat și călcat în picioare în noaptea de Anul Nou a fost descoperit abia pe 9 ianuarie 2023... iar făptaşul, găsit de poliţie, a fost lăsat liber de instanţă! A urmat un terminal de plăți, din centrul orașului, vandalizat și golit de banii încasați din plata facturilor. Iar apoi, s-au ţinut lanţ spargerile la instituţii publice, între care şi depozitul Cantinei de Ajutor Social Tecuci, de unde s-au furat 80 de kilograme de fasole.

Revoltător a fost cazul unei gălăţence amendate după ce a fost bătută de vecine în faţa blocului. Paradoxal, filmarea agresiunii sale le-a ”scăpat” polițiștilor.

Apropo de competenţa organelor, amintim cazul unui hoţ care s-a abonat la servicii de telefonie cu buletinul păgubașei. Halucinant, deși se cunoștea adresa la care a fost instalat abuziv serviciul de telefonie fixă, poliţiştii au trecut dosarul în evidențele cu autori neidentificați…

Îngrijorător este şi un fapt petrecut în apropiere de Galaţi, la Movileni: trei gospodării au ars din cauza unor defecțiuni electrice în timp ce pompierii se chinuiau să scoată apă! Hidranții funcționau, dar presiunea era foarte redusă, iar cheia de pornire a autospecialei din dotarea Primăriei Șendreni a fost greu de găsit, fiind folosită doar pentru stropirea străzilor!

D’ale şefilor

„Nu-mi spune nimeni «Betonuț»”, a tunat primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, dezvăluind că a comandat un sondaj de opinie pentru a afla dacă "porecla" cu care s-a pricopsit în mediul on-line a intrat cumva în mentalul colectiv. Concluzia: „«Betonuț» îmi spun vreo zece neterminați de pe la niște partide de opoziție”. Edilul-şef s-a autoevaluat cu nota 8 pentru realizările lui 2023 şi a admis senin: „Anul acesta a mers mai slăbuț puțin la livrat. Mă așteptam să terminăm mai multe lucrări. Până apuci să livrezi e muncă multă, mulți nervi, multe urlete în adevăratul sens al cuvântului. Mi-o asum! Unii oameni trebuie efectiv scoși din zona lor de confort. Dacă vor cu duhul blândeții, să se ducă la mănăstire”.

Rămânem tot în zona şefilor, şi-l amintim pe preotul care a condus Gospodărire Urbană în 2015, Viorel Stelian Popa, ajuns în 2023 director la o mare uzină de armament!

De neuitat e şi directorul Cantinei de Ajutor Social din Galaţi, Picu Apostol Roman, care îşi face nestingherit campanie electorală filmându-se în timp ce degustă – cu un spectacol demn de „Chefi la cuţite” – hrana preparată pentru beneficiari. Iar pe înserate, oferă un „picu’” de circ şi politică: adepţii lui se plimbă prin oraş purtând în spinare panouri luminoase cu chipul lui Picu Apostol Roman, iar la intersecțiile principale ori trecerile de pietoni aliniază panourile după o coregrafie bine stabilită.

Și încheiem acest capitol al gogomăniilor cu înştiinţările de plată primite de cel puţin 4.000 de gălăţeni, documente în care șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice, Cristian Mirică, este trecut ca „persoană de contact”!

D’ale birurilor

În 2023, taxa de habitat a devenit taxă de salubrizare, evident, mai mare! Iar gălăţenii care îşi achitaseră deja impozitele și taxele locale pentru întreg anul au primit decizii de impunere suplimentară. Nu cumva să uite să plătească! Iar gălățenii care au găzduit refugiați s-au trezit notificați să le plătească taxa de habitat. Dar au existat şi situaţii care au frizat absurdul.

Un gălăţean s-a trezit că impozitul i-a fost majorat cu 300 la sută! Şi asta pentru că imobilul al cărui proprietar este cuprinde şi o anexă, formată dintr-o bucătărie de vară de şase metri pătraţi, deasupra căreia se află o altă cămăruță, de opt metri pătrați, trecută în acte „uscătorie”. Considerând că acolo se desfăşoară o activitate economică generatoare de venituri, Primăria a impozitat-o în consecință!

Iată şi o altă situaţie năucitoare: pentru a-şi putea plăti abonamentul de parcare, de 140 de lei - sumă scadentă la 16 ianuarie 2023– un gălăţean a trebuit să achite în avans Primăriei... 1.000 de lei, impozite scadente la 31 decembrie 2023. Asta în condițiile în care tot 1.000 de lei avea și el de încasat de la Primărie, ca stimulent pentru copilul care i s-a născut în august 2022.

Paradoxal, un gălățean care a tot încercat să-și achite abonamentul de parcare, fiind la zi cu plata obligaţiilor fiscale, s-a trezit că plata parcării îi este blocată pentru că fostul proprietar de la care cumpărase apartamentul în urmă cu un deceniu are o datorie la Primărie! Ca să nu mai vorbim că fostul proprietar emigrase în Canada, nemaiavând nici buletin românesc valabil!

D’ale urbanismului

După o deszăpezire „mediocră” – aşa a catalogat-o chiar primarul oraşului – autorităţile au fost nevoite să recupereze din gunoi bilele ornamentale care blochează urcarea pe trotuar a autoturismelor. Bile care fuseseră ridicate odată cu nămeții, de utilajele de deszăpezire, şi aruncate la marginea Galațiului. „S-au copt sferele de beton!”, făceau băşcălie cetăţenii despre „plantaţia” de bolovani amestecată cu zăpadă topită şi gunoaie. 

În 2023, Galaţiul s-a îmbogăţit cu o nouă ctitorie edilitară, pe promenada modernizată de la P-uri. Amenajarea unui „curs de apă” s-a concretizat într-un bloc de beton, cu o fantă dreptunghiulară din care iese un șuvoi de apă, străbătând un soi de rigolă șerpuitoare, până ce se varsă într-un bazin circular, cu pretenții de fântână arteziană. În care pluteau deja gunoaie. Nimic poetic în descrierea asta. Dar remarcați-mi, totuși, delicatețea de a-i spune rigolă, nu jgheab, „albiei” cursului de apă. Un pârâu de ciment frate cu betonierele stilizate care servesc drept copertine la Pasajul Dunărea.

D’ale ciulinilor

În 2023, gălăţenii au avut parte, pe scuarurile străzilor recent modernizate din Micro 40 de o plantaţie de armurariu… ca să nu-i spunem ciulin ori scai pestriț. Ecologic, numai că din cauza înălțimii vegetației, șoferii au avut dificultăți reale în a vedea ce se întâmplă dincolo de bălării. O mândreţe de ciulin, înalt de vreun metru și jumătate, crescuse şi pe strada Brăilei, la semafor la McDonald's. A apărut şi o nouă atracţie (agro)turistică, marcată deja pe Google Maps - „The Căpitza” sau "Parcul cu căpiță", pe strada Bucovinei colț cu Războieni. "Căpița" a fost amenajată de trei gălățeni care au făcut muncă patriotică și au cosit bălăriile în care puteai înota în respectiva zonă. În aşteptarea cosaşilor extracomunitari, la Cimitirul ”Sfântul Lazăr” gălăţenii care mergeau la mormintele celor dragi se simţeau ca-n junglă. Numai Tarzan pe liană mai lipsea. Şi fără o macetă nu puteau înainta prin bălării. Apropo de spaţii verzi, semnalăm şi misterul neelucidat din Micro 39 A: s-a format o comisie care să analizeze de ce se usucă gazonul pus într-un loc de joacă abia modernizat. Se pare că nu-i pria fotbalul jucat de copii…

D’ale Transurb

De departe, vedete au fost tramvaiele şi vatmanii! Începem cu tramvaiul fără frâne care a alunecat liber 200 de metri cu spatele, pe Basarabiei, acroşând un autoturism. Slavă Cerului, n-a fost nimeni rănit! Apoi, tramvaiele au înţepenit şi format coloane pe strada Oţelarilor, rămase fără energie electrică din cauza gheţii formate între firul de contact şi pantograful. A urmat o situaţie revoltătoare: un călător cu dizabilităţi a coborât din tramvai fără rampă şi s-a prăvălit pe carosabil, în vreme ce scaunul cu rotile i s-a răsturnat. Omul a fost pus în pericol de moarte, pentru că vatmaniţa a refuzat să deschidă rampa specială. Apoi o gălăţeancă a fost apostrofată de vatman care a încercat să o facă să coboare din tramvai pentru că era însoţită de căţelul de companie.

Îi amintim şi pe şoferii care au fost nevoiţi să îndure sauna în autobuze şi furia călătorilor care le reproşau că „nu dau drumul la climatizare”. În realitate, nu şoferii erau de vină, ci problemele tehnice: când temperatura ambientală depășea 27 de grade, comanda pentru aerul condiționat dădea eroare, în unele autobuze.

D’ale taximetriştilor

Ca să nu se spună că vedem doar gogomăniile din transportul public local, iată ce se poate întâmpla şi în cel privat. O gălăţeancă, mamă cu trei copii, a fost lăsată în stradă de mai mulți taximetriști chemaţi prin aplicaţie pe motiv că are “prea mulţi copii” - trei. A fost nevoită să trimită băieţii mai mari cu o maşină şi să vină separat cu mezina. I s-a mai întâmplat şi să fie întrebată de şoferi de ce nu are cu ea un scaun special pentru cea mică!

În 2023, taximetriştii s-au remarcat şi prin participările anemice la protestele împotriva transportului alternativ (Uber, Bolt). La ultima acţiune au fost doar şase participanţi, în condițiile în care Primăria Galați a eliberat până acum peste 1.000 de licențe de taxi.

D’ale CFR

„CFR n-a avut bani și oameni să vopsească decât o jumătate de locomotivă” era constatarea cinică a unei realităţi din gara noastră mare: o locomotivă cu aburi mâncată de rugină, într-un lan de buruieni crescute în voie, în fața unei gări de pe care cade tencuiala. Locomotiva a avut noroc: în cinci zile a fost complet revopsită, iar buruienile care o năpădiseră au fost tăiate. Din păcate, clădirea principală a gării nu a fost inclusă pe lista celor opt care vor fi modernizate…

D’ale umilinței

Că și ea face parte din viață! Am ajuns la „Starea nației” cu coada uriașă formată din gălățeni cu dizabilități care au sperat să mai apuce din produsele alimentare rămase din cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate - POAD 2020/2022.

O lecție despre dezamăgire au primit și olimpicii Galațiului, la Gala Excelenței în Educație, eveniment ce a avut loc pe 22 iunie 2023. Au fost chemați pe scenă și li s-a oferit, de către APAN, câte o trotinetă electrică. Doar că pe 9 august încă le mai așteptau și primeau promisiuni că până pe 20 august le vor și primi. Explicația era aceea că primele trotinete au avut un defect de fabricație și s-a preferat înlocuirea lor. E greu de spus cât de firească este o întârziere de două luni pentru aducerea a zece trotinete electrice…

D’ale cetățenilor

Pentru că nu doar autoritățile se pricep la gogomănii și cetățenii se descurcă de minune, oferim, simbolic, două exemple. Un imens cauciuc care trona pe strada Domnească, în stația Transurb din fața Universității „Dunărea de Jos”, sprijinit de cadrul refugiului, ocupând spațiul rezervat adăpostirii persoanelor aflate în scaun rulant. Evident, nu s-ar fi putut rostogoli singur până în centrul orașului. Și nici nu s-ar fi putut teleporta în acel loc... 

În 2023 a fost inaugurat și noul „model” de coșuri de gunoi. Doar „capacul” prins pe stâlpii de susținere, în timp ce gunoaiele se adunau pe jos. Vandalizare humanum est, cum ar zice străbunii latini...

D’ale lucrărilor

Cu ce să începem? Cu Centura Tecuciului, a cărei construcție a durat zece ani, dar care a avut nevoie de reparații la doar două luni de la inaugurare, pentru că au apărut probleme la rosturile de dilatație ale celor două pasaje. Să mai amintim că, în loc să dureze cinci zile, adică în intervalul 3-7 aprilie, lucrările care au bulversat traficul pe străzile Eroilor și Domnească s-au prelungit la o lună - până pe 5 mai 2023? Să nu uităm nici că Primăria a atribuit contractul de modernizare a bulevardului George Coșbuc doar pentru că a fost obligată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor să reevalueze ofertele depuse în cadrul licitației pe care o anulase? Și apropo de lucrări și de investiții! Inaugurat în septembrie 2020, dar nefolosit vreodată în acești trei ani, terenul de sport de pe terasa parcării etajate din Mazepa I ar urma să beneficieze de o "investiție". Concret, autoritățile vor să transforme gradenele existente în vestiare, prevăzute cu grupuri sanitare, convinse că în acest fel vor optimiza spațiul.

Cât despre fostul sediu al BCR, pentru care Primăria a plătit 1.300.000 de euro, zace în continuare nefolosit, pentru că are nevoie de reparații, dotări și modernizare...

Apropo de modernizarea cu care Apă Canal se mândrește și pentru care ne tarifează la apă și canalizare cu sete. Cinci ore fără apă, care s-a oprit brusc!, din cauza unei avarii apărute la o magistrală prea veche. A fost doar una dintre încercările la care au fost supuși gălățenii din zona de nord a orașului...

Despre cetățenii din județ, care rămân pe uscat și fără lumină după ce se dezlănțuie fenomene meteo extreme, ce să mai spunem? Cele rele să se spele, cele bune să se adune, în 2024! Și să avem parte de mai puține gogomănii!

 

Citit 15160 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Ianuarie 2024 17:32

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.