Nereguli descoperite de Camera de Conturi la Primăria Galaţi. Audit financiar pentru anul 2019
Foto: Camera de Conturi

Nereguli descoperite de Camera de Conturi la Primăria Galaţi. Audit financiar pentru anul 2019
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Salarii de bază majorate cu procente diferite faţă de cele prevăzute de lege, venituri din chirii - vechi şi de 13 ani - neîncasate la bugetul local, echipamente puse în funcţiune fără să fi fost făcută recepţia, dar şi o garanţie de bună execuţie care a expirat înainte de finalizarea efectivă a lucrărilor. Acestea sunt doar câteva dintre abaterile descoperite în cadrul unui audit al Camerei de Conturi, desfăşurat recent la Primăria municipiului Galaţi.

Primăria Galaţi a fost ţinta unui audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară pentru anul 2019, realizat de Camera de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României. Decizia Camerei de Conturi, emisă pe 12 iunie 2020, a ajuns pe mesele aleşilor locali, convocaţi în şedinţă ordinară în această săptămână. Vă prezentăm cele mai importante dintre constatări şi, implicit, măsurile impuse administraţiei locale pentru recuperarea prejudiciilor.

Majorări care nu respectă legea

Auditorii acuză Primăria că ar fi acordat majorări ale salariilor de bază cu procente diferite faţă de cele prevăzute de lege. Este vorba despre patru salariaţi care fac parte din echipele de proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile. Conform auditorilor, Primăria a modificat valoarea fixă a procentului de majorare a salariilor de bază, astfel încât să nu fie depăşită valoarea indemnizaţiei lunare a viceprimarilor Galaţiului.

Conform deciziei Camerei de Conturi, Primăria trebuie să stabilească, până la 30 octombrie, întinderea prejudiciului rezultat în cazul întregului personal care a beneficiat de aceste drepturi, inclusiv beneficiile nerealizate şi să ia măsurile necesare de recuperare. Mai mult, trebuie să anunţe Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional "cu privire la abaterea de la legalitate privind încasarea de drepturi salariale necuvenite, sume de bani care au fost considerate cheltuieli eligibile în cadrul proiectelor, pentru ca respectiva autoritate să decidă în consecinţă". Municipalitatea are de îndreptat şi alte deficienţe în privinţa plăţii personalului.

Datorii neîncasate la bugetul local

Camera de Conturi acuză Primăria că nu a administrat corespunzător activitatea de stabilire, urmărire şi încasare a creanţelor cuvenite bugetului local. Este vorba despre nerecuperarea unor venituri din închirierea locuinţelor sociale, la care se adaugă majorări de întârziere cu vechimi cuprinse între unu şi 13 ani.

Primăriei i se mai reproşează neexercitarea dreptului la acţiune în termenul prevăzut de lege, fapt care a condus la prescrierea dreptului de încasare a unor venituri din chirii. Tocmai de aceea i se cere ca, până la 30 octombrie, să analizeze toate debitele rezultate din închirierea locuinţelor sociale înregistrate în evidenţele fiscale şi contabile neachitate la data de 31 decembrie 2019. Şi să iniţieze acţiuni juridice atât pentru recuperarea debitelor, cât şi pentru evacuarea locatarilor rău-platnici.

"În cazul creanţelor constatate ca fiind prescrise, reprezentând venituri din închirieri, veţi stabili întinderea prejudiciului adus bugetului local şi veţi lua măsurile legale de recuperare a acestui prejudiciu, inclusiv de la persoanele care nu şi-au îndeplinit atribuţiile stabilite prin reglementări interne", i se cere Primăriei. Totodată i se pune în vedere să rezilieze contractele şi să evacueze locatarii care nu îşi onorează obligaţiile asumate prin contractele de închiriere.

Ce-au mai găsit auditorii

Auditorii au descoperit că în contractul pentru staţia de epurare ape uzate din cartierul Dimitrie Cantemir, Primăria nu a solicitat constructorului constituirea diferenţei suplimentare a garanţiei de bună execuţie a lucrărilor, în condiţiile în care poliţia de asigurare şi-a încetat valabilitatea pe 29 ianuarie 2019, iar durata contractului de lucrări a fost prelungită până la 10 iulie 2020.

Conform auditorilor, centralele termice achiziţionate şi montate la colegiile naţionale "Mihail Kogălniceanu" şi "Alexandru Ioan Cuza" au fost puse în funcţiune fără să se fi făcut recepţia lucrărilor, în condiţiile legii.

Primăriei i se pune în vedere şi faptul că şase unităţi de învăţământ şi Direcţia de Asistenţă Socială - instituţii finanţate parţial de la bugetul local - au încălcat procedura de atribuire a contractelor pentru servicii de pază şi protecţie. La aceasta se adaugă şi alte deficienţe: decontarea sau plata nelegală a unui număr mai mare de ore de pază efectuate faţă de cele contractate, supraestimarea valorii contractului, extinderea nelegală a contractului, mare parte dintre aceste situaţii fiind remediate în timpul controlului.

Rămâne de văzut ce vor spune consilierii locali cu privire la neregulile descoperite în activitatea administraţiei locale.

Citit 32400 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iunie 2020 20:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.