APEL UMANITAR/ Ajută un copil să vadă!
Foto: Teodor, David şi Rebeca (de la stânga la dreapta), alături de mama lor (Foto Bogdan Codrescu)

APEL UMANITAR/ Ajută un copil să vadă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* David are nevoie pentru operaţie de suma de 40.000 de euro * Banii pot fi donaţi în contul RO18RNCB0733143344470001


După opt ani frustranţi, în care a încercat fără succes să aibă copii, Tincuţa Zărnică, o gălăţeancă de 34 de ani, a primit în toamna anului trecut vestea că fertilizarea in vitro a dat rezultate şi că va deveni mamă. La scurt timp, medicii i-au spus că va avea tripleţi şi i-au recomandat să renunţe la unul dintre ei, pentru că altfel sarcina ar deveni foarte dificilă. În ciuda riscurilor, femeia a ales totuşi să-i păstreze pe toţi cei trei copii.

Bucuria naşterii, umbrită de descoperirea bolii

Lunile de sarcină s-au dovedit însă a nu fi deloc grele pentru viitoarea mamă. Pe 2 iulie, în a 33-a săptămână, Tincuţa Zărnică a născut, la Maternitatea "Bunavestire", o fată de 1,7 kilograme şi doi băieţi, de 1,5 şi 1,2 kilograme. I-a botezat Rebeca Maria, Teodor Mihai şi, respectiv, David Gabriel.

Bucuria prilejuită de eveniment nu a durat prea mult în familia Zărnică. "Am observat că, în vreme ce Rebeca şi Teodor mă urmăreau cu privirea, David nu făcea acelaşi lucru. I-am spus soţului că mi-e teamă că băiatul nu poate vedea, însă el a încercat să mă liniştească. După o perioadă scurtă de timp, am mers cu David la control", ne-a spus Tincuţa Zărnică.

Vestea pe care avea să le-o dea medicul de la Spitalul de Copii din Galaţi le-a schimbat complet viaţa celor doi tineri soţi. David suferă de retinopatie de prematuritate, gradul V. Controalele făcute la Bucureşti şi mai apoi la Braşov nu au făcut decât să confirme teribila boală. Practic, retina de la ambii ochi ai bebeluşului era dezlipită complet, ceea ce îl împiedică să vadă.

Drumul spre Belgia

"Această afecţiune este întâlnită la mulţi dintre copiii născuţi prematur. Dacă este de gradul III, cel mult, vederea poate fi salvată. În cazul lui David, boala este însă mult prea avansată. Am căutat să vedem ce mai putem face pentru a-i salva copilului măcar o parte din capacitatea vizuală. Am aflat astfel că în Belgia se poate face o operaţie de lipire a retinei. Pentru a ajunge acolo aveam însă nevoie de un avans de 5.000 de euro. Am reuşit într-un final să adunăm aceşti bani şi am plecat imediat din ţară", a adăugat mama.

Iniţial, medicul din Belgia a fost destul de rezervat în ceea ce priveşte şansele de reuşită ale operaţiei. Totuşi, după ce mama şi-a dat acordul scris, intervenţiile au fost făcute. Pe 3 noiembrie doctorii l-au operat pe David la ochiul stâng, iar, cinci zile mai târziu, la cel drept.

După operaţii, medicul a devenit puţin mai optimist. Deşi cu ochiul stâng băiatul nu va mai putea vedea niciodată, la ochiul drept există o posibilitate de a-şi păstra vederea, măcar în parte.

Speranţa vine din SUA

Pentru ca acest lucru să fie posibil, David şi părinţii săi ar trebui să poată ajunge peste ocean, în Statele Unite ale Americii. "În lunile ianuarie şi mai din 2015, o echipă de medici din SUA va veni în Italia, la Roma, pentru a efectua consulturi copiilor din Europa cu astfel de probleme. Vom încerca să mergem pentru început în Italia, pentru a vedea dacă mai sunt şanse de recuperare. Dacă doctorii americani ne vor da speranţe, va trebui să plecăm în SUA pentru operaţie", ne-a mai spus Tincuţa Zărnică.

Operaţia din SUA, tratamentul de îngrijire postoperatorie, cazarea şi drumul ajung la aproximativ 40.000 de euro, bani de care familia Zărnică nu dispune. Intervenţiile chirurgicale făcute la începutul lunii în Belgia au golit deja bugetul soţilor. Singurele surse de venit ale familiei sunt salariul bărbatului şi alocaţiile maternale, care încă nu au venit.

Cum poţi ajuta

Din păcate, la Galaţi nu există medici specialişti care să se poată ocupa de boala lui David. Singurul astfel de specialist din Moldova este la Iaşi, iar programările la acesta se întind, probabil, pe luni bune de zile.

Dacă drama prin care trec David şi familia sa v-a impresionat, îi puteţi ajuta donând orice sumă de bani în contul în lei, deschis la Banca Comercială Română, pe numele Zărnică David Gabriel, cu menţiunea "pentru acţiuni cu caracter umanitar": RO18RNCB0733143344470001.

Citeşte şi: APEL UMANITAR/ Viaţa unui fost SPORTIV de PERFORMANŢĂ depinde de noi

Citit 1694 ori Ultima modificare Duminică, 25 Iunie 2023 06:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.