Când este permis să folosim „ca și”

Când este permis să folosim „ca și”
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Adăugarea greșită a lui ”și” după ”ca” a devenit atât de frecventă, încât norma gramaticală este, la propriu, sufocată de această greșeală. La o primă vedere, este de neînțeles de ce mulți vorbitori tind să adauge acel ”și” chiar și în momentul în care această conjuncție nu aduce nimic nou în comunicarea respectivă. Iată când putem folosi alăturarea ”ca și”, dar, mai ales, când este necesar să o evităm.

”Eu, ca și ministru, voi merge personal la fața locului, pentru a vedea cum stau lucrurile”. ”A fost ales ca și președinte al Colegiului Medicilor din România”. În ambele exemple de mai sus, luate întâmplător din articole online, expresia ”ca și” este folosită în mod greșit, deoarece ”și”-ul nu are nicio valoare în cadrul mesajului transmis. Cu alte cuvinte, putem scrie, fără ca mesajul să fie alterat: ”Eu, ca ministru, voi merge personal la fața locului, pentru a vedea cum stau lucrurile” și ”A fost ales ca președinte al Colegiului Medicilor din România”.

Pentru a înțelege mai ușor când putem și când nu putem să folosim alăturarea ”ca și”, trebuie să ținem cont de două aspecte. Atunci când ”ca și” este utilizat cu sensul de ”în calitate de”, regulile gramaticale nu ne permit să facem o asemenea înlocuire, iar conjuncția ”și” trebuie să lipsească de după ”ca”. Pe de altă parte, putem folosi ”ca și” în momentul în care sensul este de ”la fel cu”, ca în exemplul următor: ”El, ca și mine, este născut în luna noiembrie”.

Mulți vorbitori folosesc greșit ”ca și”, în încercarea de a evita o cacofonie. Ce nu știu însă mulți e faptul că atunci când faci o cacofonie nu încalci nicio regulă gramaticală în vigoare. Da, enunțul tău nu va suna bine, dar, totuși, el va fi corect gramatical. În schimb, atunci când îl intercalezi în mod nepermis pe ”și”, deja ai comis o eroare gramaticale, iar enunțul tău oricum nu va suna bine, va zgâria oricum timpanele celor care te ascultă.

Poți evita o cacofonie prin modificarea unor cuvinte, iar înțelesul va rămâne același. Spre exemplu, în loc de a spune ”Eu, ca și colaborator, îmi permit să-i atrag atenția asupra unor nereguli”, vom folosi forma: ”Eu, în calitate de colaborator, îmi permit să-i atrag atenția asupra unor nereguli”.

Citit 54784 ori Ultima modificare Vineri, 20 Noiembrie 2020 13:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.