Alegerea imposibilă: “Între Scylla și Caribda”

Alegerea imposibilă: “Între Scylla și Caribda”
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Uneori, pe parcursul vieții, ne putem afla în ipostaza de a lua decizii dificile, fără a avea nicio garanție că vom obține exact ceea ce ne-am dorit sau că totul va decurge conform planului nostru, cu un final fericit.

Expresia "a fi între Scylla și Caribda" (Charybdis) descrie situația în care cineva se găsește într-un moment extrem de dificil, fiind pus în fața a două alternative, ambele având consecințe neplăcute, chiar dezastruoase. Oricare dintre cele două opțiuni pare la fel de proastă, neexistând nicio asigurare că totul va decurge așa cum spera sau cum a planificat persoana care trebuie să ia decizia.

Scylla și Caribda erau monștri marini mitici menționați de Homer; ei se aflau, potrivit mitologiei grecești, pe părți opuse ale strâmtorii Messina, între Sicilia și Italia continentală. Există explicații raționale pentru cei doi monștri. Scylla era un grup de stânci (descris ca un monstru marin cu șase capete) pe partea italiană a strâmtorii, iar Caribda era un vârtej aproape de coasta Siciliei. Scylla și Caribda erau considerate obstacole maritime, fiind o amenințare inevitabilă pentru marinarii care încercau să treacă pe acolo, confruntându-se cu dilema dificilă de a alege între aceste două pericole: fie să treacă prea aproape de Scylla și să-și riște navele și echipajele, fie să fie absorbiți de vârtejul mortal Charybdis.

Potrivit lui Homer, Ulise a fost forțat să aleagă cu ce monstru să se confrunte în timp ce trecea prin strâmtoare; el a optat mai degrabă să treacă de Scylla și să piardă doar câțiva marinari decât să riște pierderea întregii corăbii în vârtej.

Din cauza acestor povești, navigarea între două pericole a dobândit în cele din urmă un sens de proverb.

În particular în jocul de șah există situația de “Zugzwang”, în care un jucător se află într-o poziție obligatorie de a face o mutare care în mod sigur îi va slăbi poziția sau îi va aduce un dezavantaj în joc.  Este un moment critic, jucătorul fiind presat să ia o decizie care nu este în favoarea sa.

Citit 10040 ori Ultima modificare Sâmbătă, 06 Ianuarie 2024 13:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.