UȘOR DE CITIT/ ”Mântuitorul” de Jo Nesbo. PERFECT PENTRU VACANŢĂ!

UȘOR DE CITIT/ ”Mântuitorul” de Jo Nesbo. PERFECT PENTRU VACANŢĂ!
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un roman de excepţie, ideal pentru vacanţă, scris de un celebru autor norvegian


Harry Hole e exact poliţistul norvegian pe care ţi-ai dori să îl ştii în slujba ta. Energic, mereu doritor să rezolve enigme. Alcoolic, dar recuperat, cu o minte brici şi cu principii deloc flexibile (îşi demascase un coleg care făcea trafic de arme, sacrificând astfel unele dintre cele mai dragi lucruri din viaţa lui), detectivul se luptă în “Mântuitorul” cu un caz complicat.

Un asasin venit din negura unui război îl ucide pe Robert, un băiat din Armata Salvării, pe când acesta cânta la un concert caritabil, pe stradă, în gerul iernii norvegiene de la Oslo. Mai mult chiar, misteriosul asasin, mirosind ciudat şi chinuit de un trecut care i se dezvăluie treptat cititorului, încearcă să îl ucidă şi pe fratele victimei. Ce-i drept, Robert făcuse încă din adolescenţă nişte lucruri reprobabile. Dar parcă nu pentru acelea îl pedepsise asasinul... Asta dacă nu cumva se ascund în spatele crimei şi mai multe mistere, pe care o să le rezolvaţi împreună cu Harry Hole, pe măsură ce veţi citi romanul.

Vedete ale romanului nu sunt doar Harry Hole şi înspăimântătorul asasin, ci şi oraşul Oslo. Autor de bestselleruri fiind - adică scrind atât de bine încât să determine milioane de oameni să vrea să-i citească romanele poliţiste - Jo Nesbo ştie să îşi prezinte oraşul. O să aflaţi multe despre marile străzile ale uneia dintre cele mai frumoase capitale europene, dar şi câte ceva despre locurile mai puţin cunoscute ale acesteia.

Poate mai important decât orice este că tot ceea ce scrie Jo Nesbo este foarte uşor de citit. Sunt şi printre romanele poliţiste unele mai puţin reuşite şi altele care îţi rămân în minte pentru plăcerea pe care ţi-au adus-o în timpul lecturii. Ei bine, din această a doua categorie fac parte scrierile lui Nesbo, care te ţin cu sufletul la gură. „Mântuitorul” are structură bine creată şi limbaj accesibil, pentru că autorul ştie precis nu doar cum să dozeze suspansul, ci şi câtă informaţie să-i dea cititorului şi când anume să o facă, astfel încât să nu-l obosească, să nu-l piardă în plasa plictiselii, dar nici să nu-i dea impresia că citeşte o poveste fără profunzime, scrisă de mântuială. Totul e pus la punct cu precizie de ceasornicar.

Culmea este că, deşi scrie atât de bine, Jo Nesbo n-a fost, de mic, vreun şoarece de bibliotecă. A jucat fotbal în copilărie, dar, din pricina unui accident, n-a putut să-şi continue cariera sportivă. A făcut armata, a devenit economist şi şi-a întemeiat o formaţie de muzică pop. Aşa a ajuns să-şi petreacă zilele lucrând ca analist financiar, iar nopţile, cântând în concerte. “După un an, eram epuizat. Le-am spus tuturor că am nevoie de şase luni libere şi m-am urcat într-un avion spre Australia, ca să mă îndepărtez cât mai mult posibil de Norvegia. Dar mi-am luat şi laptopul cu mine. (…)”, scrie autorul de bestselleruri pe site-ul său.

Iniţial, lui Nesbo i se propusese să scrie o carte de memorii despre viaţa sa de turneu. Lucrând la memorii, norvegianul spune că modul său de a gândi s-a schimbat şi a decis că e pregătit să scrie chiar şi un roman. Temele: singurele care merită tratate, spune Nesbo, citându-l pe scriitorul danez Aksel Sandemose: dragostea şi moartea. A fost începutul unei cariere de scriitor. Între timp, multele aventurile lui Harry Hole s-au tradus în aproximativ 50 de limbi şi s-au vândut în peste 23 de milioane de exemplare.

Noi am citit „Mântuitorul” repede şi ne-a plăcut. Totuşi, ar fi păcat să vă povestim ce se întâmplă şi cum. V-am răpi toată plăcerea de a citi romanul apărut la editura "Rao", pe care îl găsiţi la Librăria "Donaris", de pe strada Bălcescu, nr. 26. Pentru vacanţă, e un roman ideal, indeferent unde veţi merge vara asta!

Pentru a DESCOPERI mai multe cărți UȘOR DE CITIT, CLICK AICI

Citit 4777 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Iulie 2016 12:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.