COMORI DE PATRIMONIU/ Soarta tragică a unuia dintre marii filantropi ai Galaţiului
Foto: Foto ”Viața liberă”, Remus Basalic

COMORI DE PATRIMONIU/ Soarta tragică a unuia dintre marii filantropi ai Galaţiului
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Pe strada Domnească, la numărul 45, vizavi de Primărie, se află una dintre cele mai vechi clădiri din Galaţi. Imobilul a fost construit la jumătatea secolului al XIX-lea, iar în 1867 a fost cumpărat de către Vincenzo Fanciotti de la Aristide Rosetti. Noul proprietar a rămas în istorie drept unul dintre marii filantropi ai Galaţiului. El a donat bani şi obiecte pentru Spitalul "Elisabeta Doamna" din Galaţi şi un loc pentru construirea localului de şcoală "Cuza-Vodă" din Galaţi, potrivit muzeografului Valentin Bodea.

Bursa, cafeneaua şi piaţa Fanciotti

"Vincenzo Fanciotti a fost un negustor de origine sardă, iar mai târziu un mare proprietar. La mijlocul secolului al XIX-lea se ocupa de comerţul de import-export cu cereale la Galaţi. În oraş avea o casă comercială, cunoscută şi sub numele de bursă de mărfuri, situată pe strada Mare. Pe lângă bursa de mărfuri numită, după numele proprietarului, Bursa Fanciotti, s-a dezvoltat cafeneaua Fanciotti, piaţa Fanciotti şi hotelul Fanciotti. În presa locală din anul 1878 se relata că imobilul lui Vincenzo Fanciotti din centrul oraşului, de pe strada mare, ameninţă să cadă din cauza ploilor torenţiale. La o lună distanţă, tot în presa locală se relata despre casa din strada Domnească a acestuia care a crăpat în urma unor avarii produse la canalul care aduce apa în casă", scrie Valentin Bodea, în lucrarea "Monumente istorice şi personalităţi din oraşul Galaţi".

O hotărâre fără întoarcere

Ulterior, clădirea a fost renovată de către proprietar pe propria sa cheltuială. Din păcate, în anii următori, Vincenzo Fanciotti a aflat că suferă de o boală gravă. Din presa vremii reiese că Fanciotti s-a sinucis, la 24 februarie 1886, lăsând, prin testament, întreaga sa avere fiicelor sale Giulietta, căsătorită Verona, şi Carolina, căsătorită Player. Casa de pe strada Domnească a fost astfel împărţită între cele două fiice.

"Giulietta Verona împarte partea sa din casă cu copiii ei Georges G. Verona şi Adela dr. Vico, iar Carolina Player între fiii ei Ricardo şi Attilio. [...] În 1990, Măria Sa Regele Carol I îl decora pe Giusseppe Verona (ginerele lui Vincezo Fanciotti - n.r.), mare proprietar şi consilier comunal, cu ordinul Coroana României în grad de cavaler. [...] În anul 1897, Giuseppe G. Verona solicita printr-o cerere, Primăriei oraşului Galaţi, transformarea faţadei imobilului său din strada Domnească, pentru care primea ulterior autorizaţie.

Din planul anexat cererii se observă că imobilul se dezvoltă în parter şi etaj. La parter erau două intrări şi şase ferestre, iar la etaj erau două balcoane din fier forjat, opt ferestre cu elemente arhitectonice neoclasice şi un blazon sau medalion în zona centrală. La fiecare extremitate, la etaj se afla câte un fronton grecesc cu acrotere (mici piedestale aşezate în vârful sau la extremităţile unui fronton pentru a susţine vase, statuete sau alte ornamente - n.r.). iar la acoperiş se observă o lucarnă frumos modelată", mai scrie muzeograful Valentin Bodea, în cartea amintită.

Imobil avariat în repetate rânduri

Într-un anuar al oraşului Galaţi datând din 1908, Georges G. Verona apare cu titulatura de consul al Belgiei. Întreaga sa avere a fost însă pusă sub sechestru, opt ani mai târziu, de către Ministerul de Război. În 1923, Max şi Edgar Auschnitt au cumpărat partea lui Ricardo şi Attilio Player, adică jumătate din imobilul situat pe strada Domnească.

În urma cutremurului din 1940, imobilul a fost puternic avariat, clădirea având de suferit şi în timpul bombardamentelor din 1944. „Imobilul a fost naţionalizat de către regimul comunist în anii ’50, iar după anul 1990 aici au funcţionat croitorii, o florărie, sedii de partid şi sedii ale unor firme.

Astăzi casa este renovată de noul proprietar şi se regăseşte pe strada Domnească la numărul 45, dar nu şi în Lista monumentelor istorice din anul 2010 pentru judeţul Galaţi, fiind construită în stil eclectic, cu elemente Art Nouveau. Casa prezintă decoraţii arhitectonice sub formă de şase medalioane cu ghirlande florale, iar la ferestrele de la etaj motive vegetale", încheie Valentin Bodea.

Pentru a DESCOPERI mai multe COMORI DE PATRIMONIU, CLICK AICI

Citit 9982 ori Ultima modificare Duminică, 17 Iulie 2016 15:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.