STUDENŢII dau distracţia pentru un LOC DE MUNCĂ

STUDENŢII dau distracţia pentru un LOC DE MUNCĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru majoritatea studenţilor de la Universitatea "Dunărea de Jos", doar primul an de facultate este exclusiv pentru studii. Din al doilea an de studenţie, majoritatea îşi caută un loc de muncă, fie în domeniul pentru care se pregătesc, fie în alt domeniu. Deşi, aparent, motivele sunt diferite, ceea ce îi îndeamnă pe toţi să muncească este nevoia de bani.

Două studente au stat de vorbă cu noi despre ceea ce înseamnă să te împarţi între facultate şi locul de muncă.

Experienţă de muncă de pe băncile facultăţii

Mădălina Tălpău este studentă în anul II la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" şi, începând din luna septembrie, munceşte cu normă întreagă la un post de televiziune local. „Nu am vrut să ratez ocazia de a face meseria pentru care mă pregătesc. Este o oportunitate să capăt experienţă încă din timpul facultăţii. Programul flexibil de la muncă şi cel de la cursuri îmi permit să fac două lucruri în acelaşi timp şi să le fac pe amândouă bine”, spune tânăra.

Chiar dacă Galaţiul este un oraş fruntaş în ceea ce priveşte rata şomajului, pentru cei ce îşi doresc cu adevărat un loc de muncă, acesta poate fi găsit. „Lupta pentru un loc de muncă este mare şi de asta trebuie să fii mai presus de ceilalţi şi să nu ratezi ocazia de a căpăta experienţă din timpul studenţiei. Va fi mult mai uşor după aceea să te angajezi. Ori te lupti de pe băncile facultăţii să devii cel mai bun, ori o să te uiţi la alţii cum îţi iau locul de muncă. Este şi un sacrificiu, dar şi un beneficiu din multe puncte de vedere. Nu o să termini o facultate, pentru ca apoi să depinzi tot de banii părinţilor şi să nu ştii încotro te îndrepţi”, ne-a mai spus Mădălina.

Între sacrificii şi beneficii

Elena Popa este studentă în ultimul an la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Galaţi şi munceşte încă din anul I. „Dorinţa de a fi independentă m-a motivat să muncesc. Mă bucur că nu am mai fost nevoită să apelez la banii părinţilor, ba chiar i-am mai ajutat cu una-alta prin casă, fie că a fost vorba de cumpărături, fie de rate”, ne-a spus ea.

Ambele studente recunosc, însă, că a avea un job pe perioada facultăţii este foarte stresant, chiar dacă îţi aduce şi împliniri. „Dacă nu ai parte de un şef care să fie de acord cu programul flexibil, atunci este foarte greu să ajungi la facultate şi să te menţii măcar pe linia de plutire. Cel mai greu este în sesiune, când trebuie să învăţ, dar ajung mereu obosită acasă şi mă urnesc mai greu. Însă, gândul că trebuie să mă autodepăşesc mă motivează!”, ne-a mai spus Mădălina.

Din nefericire, oferte pe piaţa gălăţeană nu sunt prea multe. Cel mai des oferite joburi sunt cele de barman, ospătar, agent de vânzări sau model la videochat.

Citit 1149 ori Ultima modificare Marți, 25 Noiembrie 2014 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.