Carieră diplomatică începută din 1994. O gălăţeancă este primul ambasador al României în Republica Vanuatu (FOTO)

Carieră diplomatică începută din 1994. O gălăţeancă este primul ambasador al României în Republica Vanuatu (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Gălăţeancă prin naştere şi prin educaţie, Nineta Bărbulescu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Australia, Noua Zeelandă, Insulele Solomon şi Kiribati a devenit, prin decretul preşedintelui Klaus Iohannis, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Vanuatu. Pe 24 ianuarie, Nineta Bărbulescu şi-a început misiunea în arhipelagul melanezian format din 83 de insule din sudul Oceanului Pacific.

„Sunt gălăţeancă prin naştere şi educaţie, toate visurile mele din copilărie au avut o dimensiune a depărtărilor, poate pentru că Dunărea este fereastra oraşului nostru spre lumea largă”, ne mărturisea Nineta Bărbulescu în interviul pe care ni l-a acordat în octombrie 2015. Fostă elevă a Şcolii Generale Nr. 26 şi a Liceului „Vasile Alecsandri” din Galaţi, Nineta Bărbulescu şi-a început cariera diplomatică imediat ce a absolvit, Magna cum Laude, Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1992.

În 2013 a fost desemnată ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Australia, în 2015 – în Noua Zeelandă, iar în 2018 a prezentat scrisorile de acreditate în Insulele Solomon şi Kiribati, devenind primul ambasador român numit în ţările din Insulele Pacificului. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a considerat că este omul potrivit să reprezinte diplomaţia românească în alte trei ţări: Samoa, Tonga şi Vanuatu.

Primită cu căldură

„Sunt încântată să fiu primul ambasador al României în Republica Vanuatu, la desemnarea Excelenţei Sale, Preşedintele Klaus Iohannis. Pe 24 ianuarie am prezentat acreditările Preşedintelui Republicii Vanuatu, Pastorul Obed Moses Tallis şi m-am întâlnit cu oficiali de rang înalt la Port Vila! O ţară frumoasă şi însorită, cu oameni primitori şi veseli, unde au ajuns puţini români, majoritatea în calitate de turişti. Şi mai puţini sunt stabiliţi aici, dar se pare că sunt destul de încântaţi, aşa cum este Daniela Molnar! De remarcat arta spectaculoasă a celui mai cunoscut artist Ni-Vanuatu, fabulosul Aloi Pilioko!”, a declarat Nineta Barbulescu.

Potrivit http://dailypost.vu/, şeful statului Vanuatu s-a declarat onorat şi privilegiat să accepte delegaţia românească şi să înceapă colaborarea în beneficiul popoarelor pe care fiecare le reprezintă. Mai mult, preşedintele şi-a manifestat interesul pentru cultura şi tradiţiile româneşti seculare, dar şi pentru lansarea relaţiilor comerciale bilaterale. Nineta Bărbulescu i-a prezentat câteva dintre produsele "Made in Romania" exportate cu succes în Australia şi în Noua Zeelandă, despre care crede că ar putea avea succes şi în Vanuatu, cum ar fi vinul românesc.

Cine este Nineta Bărbulescu

Născută în Galaţi, pe 23 februarie 1968, Nineta Bărbulescu a ocupat diferite poziţii în cadrul Ministerului de Externe al României, în cadrul Centrului Euro-Atlantic şi al Departamentului de Drept Public Internaţional. Printre cele mai importante funcţii deţinute se numără: director adjunct la Direcţia NATO şi Probleme Strategice în Ministerul Afacerilor Externe, preşedinte cu rang de secretar de stat la Agenţia Naţională de Control al Exporturilor – ANCEX, şi director general Departamentul pentru Controlul Exporturilor – ANCEX. A avansat pas cu pas de la ataşat diplomatic până la calitatea de ambasador plenipotenţiar, care i-a fost acordată în 2010.

Pentru contribuţii la politica externă a României, Preşedintele României i-a acordat distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în Rang de Cavaler.

În paralel cu cariera diplomatică, ambasadorul Nineta Bărbulescu a fost lector şi profesor invitat pentru dreptul internaţional public la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, Ştiinţe Juridice la Universităţile „Dimitrie Cantemir", „Titu Maiorescu” şi la Institutul de Drept „Nicolae Titulescu”. Pentru contribuţii la politica externă a României, Preşedintele României i-a acordat distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în Rang de Cavaler.

Este căsătorită din 1992 cu Dan Bărbulescu şi, după cum ne-a mărturisit: „Bogăţia noastră sunt cei patru băieţi: Tudor Ioan, Victor Andrei, Cristian Dimitrie şi David Ioan Constantin”.

Citit 5596 ori Ultima modificare Vineri, 01 Februarie 2019 00:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.