Taxe mai multe şi mai mari

Taxe mai multe şi mai mari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ghişeele Direcţiei de Fiscalitate au rămas luni închise publicului * Programul de încasare a banilor de la contribuabili va începe de lunea viitoare, 11 ianuarie * Anul acesta scoatem bani mai mulţi din buzunare * Taxele s-au majorat, dar au apărut şi unele noi! *

Luni, mai mulţi gălăţeni care sigur nu sunt superstiţioşi şi care sunt dispuşi să dea de luni bani din buzunar au mers la punctele Direcţiei de Fiscalitate pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale.

Acolo însă au găsit uşile închise şi nu pentru că angajaţii nu lucrează, ci pentru că programul cu publicul va începe abia de lunea viitoare, de pe 11 ianuarie.

„Până atunci, se efectuează procedurile de lucru de închidere a anului; acolo unde, în ţară, s-au deschis ghişeele de luni, s-au închis, anul trecut, cu o săptămână mai devreme”.

„Noi în fiecare an am procedat la fel; am început programul cu publicul la aproape o săptămână de la începerea noului an”, a explicat directoarea Direcţiei de Fiscalitate din cadrul Primăriei, Elena Lovin.   

Unde şi când plătim?

Ca şi anul trecut, punctele în care gălăţenii îşi pot plăti taxele, începând de lunea viitoare, sunt:

·    sediul central de la Romarta, în Micro 39, bloc J, parter

·    în Micro 18, strada Brăilei, nr. 232, bloc E4, parter

Programul cu publicul este, pentru ambele centre, de la 8.30 la 15.

Sediul central de la Romarta are program cu publicul: luni, marţi, joi şi vineri, de la 8.30 la 16.30, iar miercuri, de la 8.30 la 18.30.

Pentru persoanele juridice, taxele şi impozitele se primesc la sediul de pe strada Traian (colţ cu Basarabiei), bloc A 16.

O noutate faţă de anul trecut: nu se mai opreşte activitatea de la ghişee, între orele 12.00 şi 12.30, pentru pauza de masă.

Elena Lovin a precizat că s-a renunţat la pauza de masă, pentru ca gălăţenii să nu mai fie nemulţumiţi de cele 30 de minute de aşteptare.

Cât achităm şi până când?

Faţă de anul 2009, în acest an vom scoate mai mulţi bani din buzunare. Astfel, în cazul persoanelor fizice, taxele şi impozitele au fost majorate pentru 2010 cu 4 la sută, conform cu rata inflaţiei.

Cât priveşte taxa auto, aceasta va rămâne la fel doar pentru autoturismele cu capacitate de până la 1.600 cm cubi, în rest, ea se va mări. La persoanele juridice însă, impozitul pe clădiri creşte cu aproape 5 la sută, faţă de 2009 şi cu 20 la sută, faţă de 2007.

Şi taxa de habitat a crescut cu 4,4 la sută faţă de 2009, adică de la 45 de lei/an/persoană, în 2010 fiecare gălăţean va plăti 47 de lei/an.

Impozitele se plătesc în două tranşe: pentru primul semestru, până la 31 martie, şi pentru semestrul al II-lea, până la 30 septembrie. În schimb, cei care au de achitat concesiuni sau chirii trebuie să ştie că termenele de plată sunt trimestriale, primul termen fiind 15 martie, iar ultimul, 15 noiembrie.

În continuare cei care plătesc dările la stat integral (pe tot anul) până la sfârşitul lunii martie, beneficiază de o bonificaţie de 10 la sută (pentru impozitul pe teren, casă şi auto).

Avem şi biruri noi!

O noutate faţă de anul trecut este aceea că în 2010, municipalitatea are cu trei taxe în plus faţă de 2009. Astfel, fiecare gălăţean va fi dator cu taxa de ecarisaj (de 2,5 lei/persoană/an, în cazul persoanelor fizice şi de  50 de lei/an, în cazul persoanelor juridice).

O altă taxă nou instituită va fi cea în valoare de 5.000 lei/staţie fixă/an, taxă ce va fi plătită de operatorii de telefonie mobilă pentru fiecare amplasament de staţie fixă situat pe raza municipiului Galaţi.

Ultima taxă nouă va fi achitată doar de cei grăbiţi: 15 lei – pentru persoane fizice şi 50 de lei, pentru persoane juridice, pentru eliberarea în regim de urgenţă a certificatului de atestare fiscală sau a fişei de înmatriculare a mijloacelor de transport.   

Ar mai fi de spus faptul că, potrivit unei decizii a Consiliului Local Galaţi, chiriaşii care au împlinit deja 35 de ani şi care locuiesc în apartamente ANL trebuie să treacă mai întâi pe la serviciul de Fond Locativ, pentru a li se recalcula chiria, după care să vină la Direcţia de Fiscalitate, pentru a o achita.  

Citit 2099 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.