Investițiile din siderurgia gălățeană, sprijinite cu bani europeni

Investițiile din siderurgia gălățeană, sprijinite cu bani europeni
Evaluaţi acest articol
(34 voturi)

Industria siderurgică gălățeană va avea o nouă sursă de sprijinire a investițiilor în modernizarea tehnologiilor și reducerea emisiilor de carbon după ce, în plenul Parlamentului European, a fost aprobat în această săptămână un nou instrument european de finanțare, respectiv Platforma "Tehnologii strategice pentru Europa" (STEP), a declarat europarlamentarul social-democrat Dan Nica.

Platforma STEP - ce are capacitatea de a genera investiții în valoare de 160 miliarde de euro - este parte a pachetului de revizuire bugetară a cadrului financiar multianual (CFM) al Uniunii Europene și urmărește să consolideze și să îmbunătățească poziția Europei în mai multe domenii tehnologice esențiale.

Este vorba despre tehnologiile digitale, tehnologiile curate și cele care folosesc resursele eficient, cum ar fi tehnologiile și biotehnologiile care contribuie la obiectivul "zero emisii nete". De asemenea, noul instrument de finanțare european vizează sprijinirea competitivității și a rezilienței Uniunii Europene în sectoare strategice, un exemplu concret în acest sens fiind industria oțelului.

Noul instrument de finanțare a tehnologiilor strategice a făcut obiectul unei negocieri mai ample la nivelul Comisiei Europene, Consiliului și Parlamentului European, în urma acestora europarlamentarii reușind să aducă o serie de îmbunătățiri, precum suplimentarea unor alocări financiare, stabilirea unui plafon  financiar de 20 la sută pentru proiectele STEP în cadrul Fondului European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) pentru a asigura politica de coeziune, dar și mai multă coerență între politica industrială a Uniunii și atingerea obiectivelor privind reducerea emisiilor de carbon.

Un rol important în aceste negocieri l-a avut europarlamentarul gălățean Dan Nica, coordonator al grupului socialiștilor și democraților (S&D) din Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European și raportor pe Programul Orizont Europa, ce va fi inclusiv parte a Platformei STEP pentru tehnologii strategice.

În mod particular, europarlamentarul Dan Nica a avut în vedere industria siderurgică, atât de importantă pentru Galați.

"Am reușit să asigurăm finanțarea din bani europeni de până la 20 la sută din Fondul European de Dezvoltare Regională, pentru industria oțelului, ceea ce este o veste foarte bună pentru România și pentru Galați! De asemenea, prin Programul Tranziția Justă, vor putea fi finanțate companii mari, din industria oțelului și aluminiului, din țările unde PIB-ul este mai mic decât media UE, cum este și cazul României. Iar prin Programul InvestEu vor fi sprijinite obiectivele STEP (Platforma "Tehnologii strategice pentru Europa") cu până la 6 la sută. Pentru industria europeană, greu încercată ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina, acum sunt prevederi care permit ca în țări precum România să fie adoptate măsuri suplimentare de sprijinire a investițiilor, vitale pentru industrie, pentru creșterea competitivității și generarea de creștere economică", a declarat europarlamentarul Dan Nica, în plenul Parlamentului European.

Platforma "Tehnologii strategice pentru Europa" (STEP) se dorește a fi un răspuns structural la nevoile de investiții în industria UE, care s-a confruntat în ultimii ani cu provocări precum inflația ridicată, deficitul de forță de muncă, perturbările lanțurilor de aprovizionare, creșterea ratelor dobânzii și creșterea bruscă a costurilor energiei și a prețurilor factorilor de producție, cărora li s-a adăugat și concurența puternică, dar nu întotdeauna loială, de pe piața mondială fragmentată.

UE a prezentat deja mai multe inițiative menite să sprijine industria europeană, iar Platforma STEP este o completare mai cuprinzătoare a acestora.

Pentru o gestionare rapidă și eficientă a fondurilor, STEP se va baza pe programele deja existente - InvestEU, Fondul pentru inovare, Orizont Europa, Fondul european de apărare, Fondul de redresare și reziliență, EU4Health, Europa digitală și fondurile de coeziune.

În urma negocierilor privind cadrul financiar multianual al Uniunii Europene, europarlamentarii au obținut inclusiv o creștere a alocațiilor financiare pentru acestea, astfel încât, în final, să se atingă ținta ca platforma STEP să genereze investiții în valoare de 160 miliarde de euro.

În plus, va fi creată o structură inovatoare și dinamică pentru a direcționa finanțarea existentă către proiectele STEP și pentru a accelera punerea în aplicare în domenii care au fost identificate ca fiind esențiale pentru poziția de lider a Europei.

Citit 6565 ori Ultima modificare Joi, 29 Februarie 2024 21:02

5 comentarii

  • postat de Gina Bambina
    Joi, 29 Februarie 2024 11:48
    213.233.85.***
    Statul nu poate crea locuri de munca decat în aparatul bugetar.
    Banii europeni trebuiesc folositi atât pentru salvarea locurilor de munca existente, cât și pentru crearea altora.
    Gandiți cu mintea voastră.
    Locurile de munca ce conteaza le asigura privații, nu Statul.
    5
    25
  • postat de Ekow
    Joi, 29 Februarie 2024 08:55
    5.13.215.***
    Încă un mod de a toca bani pentru ceva care nu mai este al nostru , în concluzie iar ne împrumutăm. Doar ieșind la vot masiv anul acesta vom scăpa de găștile astea de partid .Stimați gălățeni nu mai stați și așteptați tot felul de promisiuni , ieșiți la vot cât mai mulți .Respect
    17
    18
  • postat de Daca nu se face nu-i bine, daca se face nu-i bine.
    Joi, 29 Februarie 2024 08:10
    194.105.20.***
    "ar fi putut fi folosiți pentru crearea de locuri de munca în Galați"

    Asta n-ar insemna sa ajute un alt privat?
    Atunci sa nu ajute siderurgia - de care depind mii de familii in zona si zeci de mii in Romania.
    Sa-i ajute elvetienii care promit de cativa ani 200 de locuri de munca in fabrica de u
    5
    29
  • postat de Daca nu se face nu-i bine, daca se face nu-i bine.
    Joi, 29 Februarie 2024 08:06
    194.105.20.***
    Bravo! O veste foarte buna.
    Articolul face referire la industria siderurgica, o industrie strategica ce angajeaza sute de mii de lucratori in Europa.
    Absolut nimeni din aceasta industrie nu poate suporta singur costurile uriase pentru tranzitia rapida spre "ZERO EMISII".
    12
    23
  • postat de Raluca
    Miercuri, 28 Februarie 2024 18:19
    5.13.198.***
    Care "siderurgie gălățeană"?... Indienii să prospere!... Banii ăia europeni ar fi putut fi folosiți pentru crearea de locuri de munca în Galați.
    23
    67

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.