ArcelorMittal Galați / Patronatul ar putea negocia cu reprezentanţi ai salariaţilor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

ArcelorMittal Galați / Patronatul ar putea negocia cu reprezentanţi ai salariaţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru că, după noua Lege a dialogului social, niciunul dintre sindicatele din combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi nu are reprezentativitate, iar Guvernul nu a conturat încă sectoarele de activitate şi federaţiile nu ştiu dacă mai sunt reprezentative, la negocierile salariale din această iarnă vor participa, cel mai probabil, reprezentanţi ai salariaţilor. Formă de reprezentare specifică întreprinderilor cu un număr mic de angajaţi, aceasta le dă serioase bătăi de cap liderilor sindicali de pe platforma industrială cu peste 8.000 de salariaţi.

„Sindicatul Solidaritatea al Metalurgiştilor propune şi susţine patru colegi pentru obţinerea statutului de reprezentanţi ai salariaţilor: Nicolae Cucula, de la Uzina de Producţie şi Distribuţie a Energiei în Siderurgie, Dănuţ Blându, de la Oţelării, Vladimir Şandor, de la Uzina de Piese de Schimb, şi Cristian Goia, de la Comercial, din partea TESA”, a declarat, vineri, preşedintele organizaţiei, Gheorghe Tiber. El nu face parte din echipă, deoarece nu lucrează în Combinat. Potrivit legii, reprezentanţii de la negocieri sunt aleşi din rândul salariaţilor.

Goana după semnături

Pentru ca cei patru să poată intra la negocieri, trebuie să obţină acordul a jumătate din angajaţii companiei. Asta înseamnă că ei trebuie să strângă peste 4.000 de semnături. Oamenii lui Tiber au demarat campania de strângere de semnături încă de joi, iar marţi vor susţine, la Poarta Est, adunarea generală a salariaţilor, în care cei patru trebuie să fie validaţi ca reprezentanţi ai salariaţilor. „Adunarea generală va avea loc pe 15 noiembrie, începând cu ora 14.30. Îi vom prezenta pe domnii Cucula, Blându, Şandor şi Goia şi le vom cere muncitorilor semnături pentru cei patru, dar şi un mandat de negociere – ce vor ei să obţină în urma apropiatelor negocieri”, a explicat Tiber.

Semnături strâng şi cei de la încă neînfiinţatul Sindicat Siderurgistul. Organizaţia, care a înghiţit sindicatele din Combinat afiliate la FSS Metarom, îi propune pe liderii săi ca reprezentanţi ai salariaţilor. Gheorghe Bezman, Cristian Iftimie, Vasile Crişan, Toma Petru, Marius Drăgan, Doru Modiga, Nicuşor Postolache, Dănuţ Onica şi Nelu Macovei – adică preşedintele, prim-vicepreşedintele, secretarul şi cei şase vicepreşedinţi ai Sindicatului Siderurgistul – candidează pentru statutul de reprezentanţi ai salariaţilor, a spus chiar Bezman. Pentru susţinerea acestora se strâng semnături de luni.

Diaconu şi Harnagea, adepţi ai negocierii prin organizaţii sindicale

Preşedintele Sindicatului Liber Siderurgistul, Ilinca Diaconu, şi preşedintele Uniunii Sindicale Forum, Costică Harnagea, resping varianta negocierii noului contract de către reprezentanţi ai salariaţilor şi susţin că tratativele cu patronatul trebuie purtate, ca şi până acum, de organizaţiile sindicale. „Negocierea prin reprezentanţi ai salariaţilor nu este corectă, deoarece în Combinat există sindicate”, a afirmat Harnagea.

Varianta susţinută de el şi de la Ilinca Diaconu este, însă, puţin probabilă. Sindicate din Combinat, al căror număr de membri nici măcar nu se apropie de jumătate plus unu din numărul de salariaţi ca să aibă reprezentativitate prin ele însele, nu pot apela anul acesta la soluţia folosită în anii anteriori, şi anume „împrumutul” de reprezentativitate de la federaţiile la care sunt afiliate. Asta pentru că, la ora actuală, nici federaţiile nu ştiu dacă mai sunt reprezentative. În legislaţia muncii, termenul „ramură” de activitate a fost înlocuit cu „sector” de activitate, iar Guvernul nu a specificat încă industriile care fac parte din aceste sectoare.

„Nu e vina noastră că sectoarele de activitate nu au fost stabilite, de aceea pledăm pentru negocierea prin sindicate, cu reprezentativitate de la federaţii”, a declarat Ilinca Diaconu.

Masa sindicală, scindată ca întotdeauna

Demn de remarcat este faptul că nici măcar într-o perioadă sensibilă ca aceasta – cu o legislaţie nouă şi confuză – sindicaliştii din Combinat nu şi-au unit forţele pentru a găsi cea mai bună soluţie de participare la negocierile salariale pentru anul următor. Şi, în timp ce ei se acuză reciproc de trădarea intereselor siderurgiştilor sau chiar de prostie, patronatul îşi pregăteşte netulburat strategia de negociere a salariilor dintr-un 2012 care ameninţă să aducă cu sine o adâncire a crizei.

Citit 5082 ori Ultima modificare Vineri, 11 Noiembrie 2011 23:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.