Sindicaliştii din combinat: „Patronatul să ceară un nou mandat de la Luxemburg!”
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Sindicaliştii din combinat: „Patronatul să ceară un nou mandat de la Luxemburg!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nemulţumiţi, unii dintre liderii sindicali vorbesc deja de mitinguri *

Federaţiile sindicale active în combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi i-au cerut patronatului, luni, în timpul celei de-a şasea runde de negocieri salariale, să se consulte cu conducerea centrală a companiei şi să prezinte o nouă ofertă deoarece prima, conţinând zero creşteri de salarii în 2012, este de neacceptat. „I-am cerut administraţiei să ceară un nou mandat de negociere de la Luxemburg, astfel încât să vină în întâmpinarea cererilor noastre cu o ofertă concretă”, a declarat, la finele şedinţei de luni, Ilinca Diaconu, de la Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal.

Liderii sindicali au primit, însă, un răspuns negativ la această solicitare. „Am rămas, încă o dată, dezamăgiţi. Administraţia a rămas pe poziţii şi, invocând criza economică, ne-a spus din nou că nu poate majora salariile din combinat anul viitor”, a spus Vasile Crişan, purtătorul de cuvânt al filialei locale a Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom.

Totodată, administraţia le-ar fi reproşat organizaţiilor sindicale că au pretenţii salariale exagerate. „Patronatul ne-a spus că a analizat cererile noastre şi a ajuns la concluzia că ele sunt foarte mari. Astfel, indexările de salarii, de prime, de sporuri şi bonusurile solicitate ar presupune un efort financiar suplimentar cuprins între 20 şi 30 la sută”, a afirmat liderul Federaţiei Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România, Gheorghe Tiber.

„Revendicările noastre constituie un punct de plecare. Suntem dispuşi să negociem, dar nu cu o ofertă zero pe masă”, au subliniat surse sindicale participante la discuţii. „Un furnal nu merge doar cu materie primă, merge şi cu oameni. Şi dacă au investit 80 de milioane de euro într-un furnal, să investească ceva şi în salariile oamenilor”, a spus şi Gheorghe Tiber.

El a ameninţat că, dacă patronii nu vin cu o ofertă concretă de creştere salarială, federaţia sa va organiza un miting pe 28 decembrie.

Să mai spunem că, în cadrul întâlnirii de luni, patronatul şi liderii sindicali au negociat alte aproximativ 30 de articole din Contractul Colectiv de Muncă al unităţii, ajungând la un bilanţ parţial de 117 articole parcurse din 133. Câteva, referitoare în special la protecţia socială, au rămas în discuţie. Părţile se reunesc la masa tratativelor marți, începând cu ora 14.00.

Citit 3742 ori Ultima modificare Luni, 19 Decembrie 2011 22:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.