Negocierile de la ArcelorMittal Galați - Solidaritatea cere 18 la sută!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Negocierile de la ArcelorMittal Galați - Solidaritatea cere 18 la sută!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administraţia ArcelorMittal Galaţi nu dă mai mult, iar federaţiile sindicale nu cer mai puţin. În acest stadiu se află, de mai bine de o săptămână, negocierile salariale din combinatul siderurgic. Miercuri, în timpul celei de-a zecea şedinţe de la startul tratativelor, patronatul a venit în faţa liderilor sindicali, pentru a patra oară consecutiv, cu oferta pe care le-a făcut-o pe 20 decembrie.

Pachetul conţine două bonusuri pentru cei peste 8.200 de siderurgişti: unul de 2 la sută din venitul anual, care să le fie plătit în iulie 2012, şi altul de 2,5 la sută, care să le fie acordat în decembrie 2012, dacă unitatea nu va fi atunci pe minus. „Administraţia a rămas pe aceeaşi ofertă şi ne-a spus că nu poate susţine o creştere de venit mai mare în anul următor”, a declarat, la finalul rundei de negocieri de miercuri, purtătorul de cuvânt al Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, Vasile Crişan. „Practic, după trei ani de austeritate, patronatul ne cere să mai suportăm încă un an, ceea ce este imposibil”, a spus Crişan.

În aceste condiţii, nici liderii sindicali nu au lăsat de la ei, deşi unii dintre ei erau pregătiţi să-şi diminueze revendicările salariale, dacă administraţia venea cu o ofertă îmbunătăţită. Este vorba de FSS Metarom, care, alături de Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal, a cerut ultima dată indexarea salariilor cu 10 la sută şi acordarea unui bonus de 5 la sută.

Șoc la Solidaritatea Virgil Săhleanu

Una dintre cele dintre cele trei federaţii din combinat şi-a mărit pretenţiile salariale, după runda de negocieri de miercuri. Este vorba de Federaţia Solidaritatea Virgil Săhleanu a Metalurgiştilor din România, care a organizat o adunare generală cu membrii de sindicat după întâlnirea cu patronatul. Adunarea s-a desfăşurat la Poarta Est între orele 14.30 şi 15.30, când în combinat are loc schimbul de tură, şi a atras mai puţin de 200 de salariaţi. Concluziile consultării au fost uluitoare.

„Le-am cerut siderurgiştilor un nou mandat de negociere şi ne aşteptam ca aceştia să ne permită să coborâm de la 15 la sută indexare a fondului de salarii, atât cât am solicitat din startul negocierilor, undeva la 10 la sută. Oamenii ne-au spus, însă, să cerem o mărire de 18 la sută, dar nu mai puţin de 15 la sută, care să fie aplicată la salariul fiecărui angajat, nu la fondul de salarii. Dacă patronatul nu va accepta această revendicare, să nu semnăm Contractul”, a anunţat liderul Solidaritatea Virgil Săhleanu, Gheorghe Tiber.

L-am rugat pe Tiber să comenteze reprezentativitatea siderurgiştilor care au nimerit la o adunare generală de sindicat la ieşirea din tură şi i-au dat un nou mandat de negociere înainte de a se urca în autobuz. „Nu sunt mai puţin reprezentativi decât acei siderurgişti care nici măcar nu s-au oprit preţ de câteva minute ca să afle ce se întâmplă la negocieri”, a răspuns liderul Solidaritatea Virgil Săhleanu. „Cu acest nou mandat, de 18 la sută, mergem la şedinţa de mâine (joi, n.r.)”, a adăugat Tiber.

Întâlnirea de joi dintre administraţia ArcelorMittal Galaţi şi federaţiile sindicale este programată să înceapă la ora 9.30 şi să dureze toată ziua. În afară de salariile siderurgiştilor, părţile trebuie să mai stabilească locurile de muncă din combinat în care se poate face grevă şi să reanalizeze câteva articole din Contractul Colectiv de Muncă.

Citit 4819 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Decembrie 2011 23:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.