Soluţii de criză: injecţii cu… TVA!

Soluţii de criză: injecţii cu… TVA!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Plata taxei pe valoarea adăugată (TVA) către stat doar în momentul încasării facturii, cel puţin pe perioada de criză – este propunerea cu cea mai largă susţinere din partea patronatului din România. Această concluzie a rezultat în cadrul Conferinţei Naţionale a Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), care a avut loc, la jumătatea acestei luni, la Hotel Intercontinental din Bucureşti.

Conform lui Marian Filimon (foto), vicepreşedinte al CNIPMMR (organizaţie afiliată la ACPR), majoritatea măsurilor anticriză propuse de membrii patronatului au vizat    reducerea efectelor crizei economice prin sporirea lichidităţilor în sistemul bancar şi în circuitul societăţilor comerciale, precum şi    relansarea activităţii economice, prin pornirea cât mai rapidă a unor activităţi dependente de finanţarea directă de către stat, sau prin cofinanţarea necesară pentru utilizarea fondurilor europene.

„Referitor la prima categorie, a sporiri lichidităţilor, cea mai susţinută propunere s-a referit la plata TVA la încasarea facturilor. În acest sens, există soluţia implicării sistemului bancar în modul de plată al TVA, sistem aplicat şi în alte ţări şi pe care patronatele îl pot pune la dispoziţie – vorbim aici de expertiza şi mecanismul de funcţionare a sistemului. O astfel de soluţie echivalează cu injectarea în economie a sumelor de TVA datorate până la încasarea facturii şi ar duce şi la disciplinarea, din punctul de vedere al încasării TVA, la nivel de economie”, a declarat Filimon.

Alte măsuri de sporire a lichidităţilor, în opinia patronatelor, ar fi ca statul (autorităţile centrale şi locale) să achite cât mai urgent toate datoriile faţă de firmele private. De asemenea, s-au mai propus eliminarea impozitării profitului reinvestit şi a dividendelor şi reducerea dobânzilor la credite. „Un semnal în acest sens îl poate da Banca Naţională a României, prin reducerea ratei dobânzii de referinţă, dar şi a rezervei minime obligatorii - o măsură cu aplicabilitate şi efecte imediate”.

Foarte importantă, cred patronatele, este şi relansarea creditului imobiliar. „În acest sens se impune atât garantarea unei dobânzi maxime rezonabile, care trebuie discutată cu reprezentanţii sistemului bancar, iar în caz de insolvabilitate a creditatului, acesta să rămână chiriaş, urmând ca după o perioadă în care situaţia se redresează, contractul să poată fi reluat.

Reluarea creditului imobiliar înseamnă de fapt reluarea unei bune părţi din consum, cu efecte extrem de importante pe orizontala activităţilor de construcţii, cât şi prin încasările la buget”, a încheiat Marian Filimon.

Citit 1291 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.