Finanţele anunţă un an greu

Finanţele anunţă un an greu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Costică Onica, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, ne îndeamnă să strângem cureaua * Anul trecut, s-au strâns la buget peste 1.600 de milioane de lei * Pentru ianuarie 2009, un plan de încasări de neatins * Să muncim mai mult, mai bine şi legal *

- Ne întâlnim, la început de 2009, în condiţii mult diferite de cele din ianuarie 2008. Aţi pierdut 15 posturi din schemă. Efectele crizei se resimt şi la Finanţele publice?

- Totul indică faptul că sistemul bugetar va trebui să-şi reconsidere eficacitatea în 2009. Asta nu înseamnă că nu suntem mulţumiţi de realizările noastre de până acum.

În anul 2008, DGFP Galaţi a adus la bugetul consolidat al statului 1.709,09 milioane de lei, cu 17,34 la sută mai mult faţă de veniturile din 2007 (1.456,51 milioane de lei). Asta nu se putea realiza fără o implicare deosebită a colegilor – cu unele excepţii – şi fără seriozitatea majorităţii contribuabililor, care înţeleg rostul şi importanţa conformării voluntare la declararea şi plata obligaţiilor bugetare.

Dar lucrurile se complică. Într-adevăr, pe 30 ianuarie ne-am despărţit de 14 colegi care îndeplineau condiţiile pentru pensie. Sunt oameni care au muncit peste 20 de ani aici, alături de care am trăit momente dificile, dar şi clipe frumoase. Îi felicit şi pe această cale pentru truda lor şi le urez să aibă parte numai de bucurii şi de linişte.

Posturile vor rămâne vacante pe întreg anul în curs, conform  legii, iar asta înseamnă o redistribuire de sarcini. Vom munci mai mult şi mai bine, vă spun sincer că nu avem de ales. Şi nici românii nu au de ales!

- Bugetul de stat abia acum urmează să fie aprobat, încă nu ştim exact cum stăm. În ceea ce priveşte încasările la buget pentru luna ianuarie, ce vi s-a cerut de către minister?

- Celor care li se pare că s-a întârziat în aprobarea bugetului de stat, le-aş preciza că există trei piloni de bază în construcţia bugetară: PIB-ul, inflaţia şi cursul de schimb. Încetinirea creşterii economice ne va duce inevitabil la o scădere a încasărilor bugetare, mai ales din impozit pe profit şi TVA.

Este bine că nu avem recesiune, dar avem nevoie în mod cert de o restructurare a economiei. Strict în ceea ce ne priveste, planul orientativ de încasări pentru luna ianuarie 2009 este la un nivel record: aproape 200 de milioane de lei (2.000 de miliarde de lei vechi!) Ca încasări efective, ne apropiem de valoarea celor din ianuarie 2008, circa 160 de milioane, dar atunci nu se pomenea nimic de criza economică în România. Rămânem însă optimişti.

Momente dificile au mai fost şi, fără falsă modestie, trebuie să reamintesc că în 2008 am ajuns - ca valoare a încasărilor la bugetul general consolidat – la aproape 600 la sută faţă de nivelul din 2001. Am strâns în vistieria statului, cum spuneam, peste 1700 de milioane de lei (adică 17.000 de miliarde de lei vechi), faţă de puţin peste 3.000 de miliarde lei vechi (adică 300 milioane lei actuali n.a.) în 2001 şi asta în condiţiile în care marii contribuabili, în frunte cu ArcelorMittal, SN Damen etc, au trecut în administrarea Bucureştiului.

- Şi totuşi, e criză. Ce măsuri ar trebui să ia gălăţenii, fiecare în familia lui?

- Este clar că nu va fi un an simplu. Peste 600 de agenţi economici din  România fac disponibilizări, Galaţiul nu este nici el ocolit, cheltuielile sectorului bugetar se reduc drastic şi atunci ar fi normal ca la nivelul bugetului fiecărei familii să se ia măsuri de scădere a consumului. Şi eu am început să reduc din cheltuieli şi am început cu utilităţile (gaze, electricitate, etc.) care ne ard la buzunar pe toţi, lunar, mai ales acum, pe timp de iarnă.

- Ce ar trebui să facă agenţii economici ca să evite pe cât posibil efectele grave ale situaţiei actuale? Şi ce va face Fiscul?

- În situaţii ca acesta de acum, este nevoie de un parteneriat real între fisc şi plătitorii de taxe şi impozite. Atenţie, însă, fără a se face rabat de la fermitate în aplicarea legii fiscale la fel pentru toţi.

Pentru creşterea veniturilor bugetare trebuie scoasă la lumină economia subterană şi combătută evaziunea fiscală, în special pe segmentul rambursărilor de TVA care nu exprimă întotdeauna realitatea tranzacţiilor. Cei care au păgubit sau au de gând să păgubească bugetul de stat cu zeci sau sute de miliarde (lei vechi n.a.) cu siguranţă vor da socoteală, mai cu seamă în această perioadă de criză când este nevoie stringentă de bani pentru finanţarea cheltuielilor bugetare şi reducerea deficitului public.

Sfatul meu? Să se lucreze legal, fiindcă, în caz contrar, efectele sunt dezastruoase şi pentru agentul economic, şi pentru partenerii de afaceri, reflectându-se în mod negativ şi în bugetul de stat.

- În 2009, cu oameni mai puţini, veţi pune probabil accentul pe colectare, date fiind nevoile bugetare. Răriţi controalele şi evazioniştii pot dormi liniştiţi?

- Treaba asta cu somnul liniştit nu mai e demult valabilă. Anul trecut au fost verificaţi 1.440 de contribuabili persoane juridice, s-au efectuat 784 inspecţii fiscale, în urma cărora s-a stabilit suplimentar suma totală de 114.659 mii lei. Controalele continuă!

- Ca la orice început de mandat, bate vântul schimbărilor politice. Deşi membru PSD, aţi rămas pe poziţie cât partidul era în opoziţie. Acum, că e la guvernare, unii nu vă mai vor director. Ce aveţi de spus?

- Eu am cam spus ce am avut de spus şi îmi place să cred că împreună cu colegii mei am şi arătat ce am avut de arătat în toţi aceşti ani. Am colectat venituri la bugetul general consolidat, am arătat ce putem şi în combaterea evaziunii fiscale. Am trimis la organele de cercetare penală sute de dosare.

Dacă la nivel politic - fără a se ţine cont şi de alte considerente sau indicatori de performanţă - se va decide că trebuie să plec de la conducerea instituţiei, vă asigur că orice soldat are în raniţă bastonul de mareşal.

Am date suficiente asupra celor care au fraudat bugetul de stat în perioada 2001-2008, pe care le pot fructifica în interesul statului şi altfel decât din poziţia de director executiv. Meseria nu mi-o ia nimeni!

Citit 1477 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.