Pentru consilierii locali gălăţeni drumul spre profit trece prin politică

Pentru consilierii locali gălăţeni drumul spre profit trece prin politică
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Puşi să conducă destinele oraşului, aleşii nu-şi neglijează nici interesele de afaceri * Jumătate dintre ei au business-uri, de la construcţii şi transporturilor până la comerţ cu bijuterii sau intermedieri financiare * Cel mai bogat, dar şi cel mai controversat – Radu Cosca * Afaceri de familie pe bani publici în ape tulburi * Consultanţă managerială de rămâi pe minus


 

Între politică şi administraţie e loc şi de multe afaceri, iar acest lucru se vede deopotrivă şi din declaraţiile de avere şi de interese, dar şi din bilanţurile depuse la nivelul anului 2011 (ultimele disponibile) la Ministerul Finanţelor. Mai bine de jumătate dintre consilierii locali deţin diverse firme, iar prosperitatea unora dintre ei a pare să fi fost direct proporţională cu funcţiile deţinute. Cine, ce afaceri a făcut fiecare, vedeţi în cele ce urmează.

Cosca-i pohta ce-au pohtit

Chiar dacă notorietatea şi-a căpătat-o cu performanţele din lumea fotbalului, primarul Marius Stan a cochetat într-o perioadă şi cu lumea afacerilor, numai că lucrurile nu au mers foarte strălucit. SIDSPORT Galaţi SRL, Fotbal Club Dunărea Galaţi SA şi DispoExpedition SRL au dispărut de pe scena mediului de afaceri, fiind radiate în 2002, 2008 şi respectiv 2009. Salariul de director general la SC FC Oţelul SA, de 1,4 milioane de lei, îl plasa, ce-i drept, pe Marius Stan drept cel mai bine plătit gălăţean la nivelul lui 2011, dar veniturile acestuia pălesc în faţa celor ale altor aleşi locali. De departe, cel mai bogat dintre aleşii Galaţiului este Radu Cosca, omul de casă crescut în curtea politică a lui Eugen Durbacă. Prosperitatea lui Cosca a crescut în timp odată cu poziţia în partid şi administraţia locală, reuşind să adune în conturi în jur de 16,5 milioane de lei, hârtii de valoare de 2,4 milioane de lei plus 3.100 mp de teren intravilan şi patru case. Firmei Silvano SRL, specializată în comerţ şi deţinută în totalitate de Cosca, îi merge bine şi, în 2011, la o cifră de afaceri de 10,6 milioane de lei obţinea un profit de 996.000 lei, ce-i drept sub profitul de trei, patru milioane de lei pe an scos în 2008-2009. Dar dincolo de asta, Radu Cosca, pe cât este de bogat, pe atât este de controversat. Firma Dacora SRL este împărţită de actualul viceprimar cu… fostul viceprimar, ulterior europarlamentar, Constantin Dumitriu. Firma a cam vegetat în ultima perioadă, a intrat chiar pe minus, dar colegii din PC nu prea înghit apropierea de afaceri cu un membru PDL, fie el derivat tot pe linia lui Durbacă. Lucrurile sunt, însă, şi mai complicate dacă ţinem cont că firma de construcţii Coramido Construct SRL îi aduce împreună nu numai pe Cosca şi Dumitriu, ci şi pe Doru Mihai Părlătescu, fiul directorului de la UNICOM, Doru Părlătescu. Iar una dintre cele mai mari „bube” reproşate de primarul Marius Stan vechii administraţii este tocmai modul în care s-a atribuit UNICOM şi modul dezastruos în care s-au executat lucrările din Cartierul Dimitrie Cantemir.

Uite Popa, nu e Popa

Prin extensie, în aceeaşi oală a dosarului UNICOM intră şi fostul city-manager, actual viceprimar, Florin Popa, nici el străin de neregulile în procedurile de atribuire şi urmărire a execuţiei lucrărilor din cartierul Dimitrie Cantemir. Dar principala zonă de interes pentru Florin Popa, printre altele şi fost director al APDM Galaţi, este prin apele tulburi ale afacerilor din zona portuară. Popa nu are nici o firmă pe numele lui, dar se dovedeşte un „consultant” preţios pentru unii. De exemplu, în paralele cu salariul de city-manger, Popa mai încasa la un moment dat şi vreo 2.000 de euro pentru serviciile prestate SC Superquatro Grup SA, nimeni alta decât firma care a câştigat contracte importante din bani publici, precum construcţia Portului de Ambarcaţiuni al Primăriei sau ranfluarea epavei navei „Transilvania”, lucrare contractată prin APDM Galaţi. Dar Florin Popa a mai încasat sume frumuşele şi ca membru în consiliu de administraţie al NAVROM şi NAVROM Delta Tucea. Oficial însă, în familia Popa doar soţia actualului viceprimar, Georgeta Popa, face afaceri. Ce straniu de bizar şi ce coincidenţă, la SC Servicii Navale SRL, soţia lui Popa împarte firma cu Aurelia Atanasiu, nimeni alta decât soţia managerului de la Superquatro, Sterică Atanasiu. Ba, la un moment dat, în firmă a fost şi Livia Ochialbescu, soţia unui alt director al APDM Galaţi, Mihai Ochialbescu. Ironia sorţii că, în timp, SC Servicii Navale SRL s-a reprofilat şi de la „activităţi anexe transportului pe apă” a trecut la „spălare şi curăţarea (uscată) a articolelor textile şi produselor din blană”. Firma a ieşit în 2011 cu o pierdere de 46.000 lei, dar „gurile rele” spun că Florin Popa mai spală şi altceva decât covoarele.

Dima, în topul profitului

Dacă ar fi să facem un top al profitului obţinut de firmele consilierilor locali, pe primul loc s-ar afla liberalul Cristian Dima. El deţine participaţiuni la cinci firme, dar cele mai importante sunt SC Convert Trading SRL şi SC Convert Leasing IFN. Prima dintre ele, deţinută în totalitate de Dima, este specializată pe comerţ cu ceasuri şi bijuterii şi, la o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei, a obţinut un profit de 761.151 lei. A doua firmă, pe care Dima o deţine în proporţie de 72 la sută, a obţinut de pe urma afacerilor de leasing financiar un profit de 1,55 milioane de lei. Lui Mihai Alin, chiar dacă nu prea a avut noroc în politică, fiind în relaţii destul de tensionate cu colegii din PDL, i-a mers ceva mai bine în afaceri şi, din firma unde este asociat (55 la sută) şi administrator, MIAD SRL, specializată pe activităţi de leasing şi închiriere de maşini şi echipamente pentru construcţii, la o cifră de afaceri de 430.641 de lei a rămas cu un profit net de 145.519 lei. Nu la fel de fericit este Cătălin Cristache, proaspăt propus pentru excludere din PDL. Firmele sale, Roday Grup SRL, ce făcea comerţ cu piese auto şi Teoplublic SRL, chipurile pe publicitate, au fost radiate. Pe de altă parte, Cristache a înfiinţat în 2011 firma Telexcon SRL, ce se ocupă de un spaţiu comercial din Hanu-Conachi. Foştii colegi de partid spun că, Cristache mai avea şi alte „afaceri” şi că, pe filiera Necula, s-ar afla în spatele unei firme care scotea bani frumoşi din contractatele preferenţiale de furnizare de alimente încheiate la presiunea politică cu unele grădiniţe din Galaţi.

De la sindicat la patronat

Pentru unii dintre consilierii locali, postura de sindicalist nu este incompatibilă cu cea de patron. Social-democratul Hristache Bogatu a ajuns de la sindicatul şoferilor la deţinerea unei cote de 10 la sută din firma de transport AUTO-Record, care a reuşit, la cifră de afaceri de 4,2 milioane de lei, să scotă un profit de 43.527 lei. Preşedinte de sindicat în rândul medicilor este şi liberalul Mihail Bucatanschi. Acesta şi-a folosit experienţa în domeniul asistenţei medicale specializate pentru a pune bazele SC Maycor SRL. Cardiologia s-a dovedit foarte rentabilă şi, la o cifră de afaceri de 354.900 lei, profitul obţinut a fost de 80.327 lei. Aceeaşi formulă a serviciilor medicale a încercat-o şi doctorul Gheorghe Bugeag, consilier din partea PC. Dacă în cazul SC Labor G.D. lucrurile au mai fost cum au mai fost şi, la o cifră de afaceri de 286.359 lei, s-a obţinut un profit de 5.642 lei, în cazul SC Interecho SRL, unde Bugheac deţine o cotă de 50 la sută, profitul a fost de doar 131 lei, la o cifră de afaceri de 96.429 lei.

Dacă nu curge, pică

Printre consilierii care au intrat în afaceri se mai numără şi social-democraţii Marius Humelnicu, ce deţine jumătate din firma de curierat SC RVR Grup SRL, societate ce a obţinut un profit de 17.540 lei, precum şi Cristian Enache, administrator şi asociat la SC Izonav SRL, specializată în repararea ambarcaţiunilor, activitate din care a obţinut un profit de 10.142 lei. Nici Partidul Poporului nu duce lipsă de consilieri patroni, însă rezultatele acestora diferă de la caz la caz. Marian Avramescu, cu SC Sarabia SRL, ce deţine restaurantul „Monarch” a obţinut, la o cifră de afaceri de 456.350 lei, un profit net de aproape 9.000 lei. În schimb, Ilie Gheţu, cu a sa SC Bioking SRL specializată în fabricarea uleiurilor şi grăsimilor, deşi a ajuns la o cifră de afaceri considerabilă – 32,6 milioane de lei, a ieşit pe minus cu 112.357 lei. Pe minus a ieşit şi consiliera PSD Gina Paladi, ce deţine firma SC ELGI Consulting. Ironia sorţii este că, în timp ce firma este specializată pe „consultanţă în afaceri şi management” şi înregistrează pierderi de 24.695 lei, Paladi a ridicat un salariu frumuşel, de 11.820 lei, taman de la aceeaşi firmă. Unii ar putea spune că, în multe privinţe, o asemenea situaţie seamănă cu cea din Consiliul Local. Poate că municipiul şi cetăţenii ar putea ieşi în pagubă la modul în care este gestionat de consilierii locali, dar cu siguranţă, aleşii vor rămâne de fiecare dată primii când este vorba de împărţirea beneficiilor.

Citit 9211 ori Ultima modificare Joi, 14 Februarie 2013 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.