Halda de zgură nu se mai închide la anul. Combinatul a primit 10 ani păsuire

Halda de zgură nu se mai închide la anul. Combinatul a primit 10 ani păsuire
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Exploatând minereul din haldă, combinatul gălăţean face economie de zece milioane de euro în fiecare an


Conducerea ArcelorMittal Galaţi a reuşit să obţină prelungirea termenului de ecologizare a haldei de zgură cu încă zece ani, în condiţiile în care precedentul termen era anul 2014. În acest fel, susţin reprezentanţii combinatului, se va reuşi exploatarea întregii cantităţi de materii prime din haldă, estimată la aproximativ 60 de milioane de tone de zgură amestecată cu fier vechi.

Autorizaţia de mediu, revizuită

„Prelungirea termenului de ecologizare a haldei de zgură s-a făcut printr-o revizuire a autorizaţiei integrate de mediu, iar acest lucru a impus şi apariţia unor noi condiţii clare pe care trebuie să le îndeplinim. Sperăm ca în această perioadă de zece ani să terminăm de exploatat întreaga cantitate de materiale depozitate acolo. Avem un proiect nou de exploatare, care presupune extragerea materialului feros din această zgură, iar restul se transformă în acel lidonit de care se tot vorbeşte şi care poate fi folosit la drumurile noastre", a declarat directorul pe probleme de mediu din ArcelorMittal, Vespasian Popescu, în cadrul unei dezbateri care a avut loc miercuri la combinat.

"E o adevărată mină de aur"

Autorităţile locale de mediu au hotărât că este mai bine, inclusiv din punct de vedere ecologic, ca halda de zgură să fie exploatată în întregime, decizia fiind luată la nivel local, după consultarea autorităţilor centrale. „Ştim cu toţii că halda de zgură reprezintă o adevărată mină de aur. Acolo erau două varianate: să se acopere cu pământ şi să se planteze copăcei sau să fie în continuare exploatată, sub controlul organizaţiilor de mediu. S-a agreat această a doua variantă inclusiv de către autorităţile centrale”, a declarat şefa Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului, Carmen Sandu.

"Facem economii importante"

Directorul ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, consideră că decizia prelungirii termenului în cazul haldei de zgură este una fericită atât din punct de vedere ecologic, cât şi economic. Acesta susţine că, prin exploatarea haldei, combinatul gălăţean face o economie anuală de aproximativ zece milioane de euro. „Important pentru noi este fierul vechi, care este amestecat cu zgura. Folosim acest fier vechi în loc să cumpărăm minereu de fier proaspăt, lucru care înseamnă o economie pentru noi. În plus, din punct de vedere al mediului, ar fi un păcat să nu refolosim aceste materiale. Preţul fierului vechi din haldă reprezintă cam 20 – 30 la sută din preţul fierului cumpărat de pe piaţă, pentru că e aici, nu trebuie să cheltuim pentru a-l aduce din altă parte. De asemenea, trebuie spus că este un material de slabă calitate şi, conform standardelor, nu putem folosi doar fier vechi din haldă pentru produsele noastre, pentru că nu facem rabat de la calitate. Pentru noi, valoarea haldei de zgură se situează undeva la zece milioane de euro pe an. Este economia pe care o facem folosind fierul vechi din halda de zgură”, a declarat Bruno Ribo.

Depozitul de deşeuri de pe platforma siderurgică gălăţeană a fost deschis în anul 1968, conţine circa 60 de milioane de tone de deşeuri şi se întinde pe un milion de metri pătraţi de teren. Aici au fost depozitate până în 2009 zgura de furnal şi de oţelărie, resturi tehnologice şi fier vechi. Depozitul a fost închis şi nu s-au mai făcut depozitări din 16 iulie 2009, aşa cum prevedea autorizaţia integrată de mediu.

Citit 6600 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2013 17:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.