Negocieri la ArcelorMittal Galaţi / Astăzi începe bătălia pentru salarii

Negocieri la ArcelorMittal Galaţi / Astăzi începe bătălia pentru salarii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La negocierile Contractului Colectiv de Muncă pe 2014 va participa, din câte se pare, doar Sindicatul Siderurgistul AMG * Conducerea ArcelorMittal a anunţat în repetate rânduri că nu va majora salariile câtă vreme Combinatul e pe minus * Întregul grup ArcelorMittal a devenit profitabil, dar divizia din care face parte unitatea de la Galaţi înregistrează în continuare pierderi


Astăzi încep în Combinat negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă, valabil de la 1 ianuarie 2014. Deşi nici sindicaliştii nu şi-au expus încă public doleanţele şi nici conducerea ArcelorMittal nu a anunţat ce este dispusă să ofere, cei 7.000 de angajaţi de pe platforma siderurgică nu par să aibă speranţe prea mari anul acesta la creşteri salariale. Şi asta întrucât conducerea Combinatului a anunţat în repetate rânduri că nu va mări lefurile siderurgiştilor câtă vreme unitatea este pe pierdere. În plus, negocierile de anul acesta nu stau sub semnul îndoielii nici în ceea ce priveşte părţile participante. Sindicatul Siderurgistul AMG susţine că este singurul îndreptăţit să ia loc la masa tratativelor, lucru pe care îl recunosc chiar şi celelalte sindicate.

Un singur sindicat reprezentativ

Astăzi are loc prima întâlnire din cadrul negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă pe 2014. Este doar o întâlnire "de tatonare", în care se va vorbi despre rezultatele financiare ale unităţii şi se va stabili cine va intra la negocieri. Lucrurile par a fi, totuşi, destul de clare încă dinainte de primele discuţii, anul acesta reprezentativitatea Sindicatului Siderurgistul AMG nefiind contestată de nimeni. "Suntem singurii reprezentativi conform Legii 62 a dialogului social. Am trimis o adresă către conducerea Combinatului şi ni s-a răspuns că îndeplinim toate criteriile ca să participăm la negocieri. Noi avem o hotărâre judecătorească în acest sens, avem 4.200 de membri, adică mai mult de jumătate din numărul salariaţilor, număr la care am ajuns după comasarea a şapte sindicate în iulie 2011", a explicat purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan.

Şi, spre deosebire de anii precedenţi, nici măcar restul sindicaliştilor de pe platformă nu mai contestă acest punct de vedere. "Justiţia gălăţeană a dat un verdict, asta e. Conform legii, doar sindicatul Siderurgistul poate participa la negocieri. Nouă nu ne rămâne decât să supervizăm tratativele. Vom mobiliza oamenii dacă va fi nevoie să ne spunem doleanţele, în cazul în care nu se va ţine cont de ele. Asta e singura variantă pe care ne-a mai lăsat-o legiuitorul", a declarat Gheorghe Tiber, de la Sindicatul Solidaritatea.

Nu profit, nu majorări salariale

Şi dacă în ceea ce priveşte participanţii la tratative, lucrurile sunt oarecum clare, miza negocierilor de anul acesta încă nu a fost făcută publică. "Deocamdată vom cere situaţia financiară a Combinatului şi, în funcţie de asta, ne vom stabili o listă de cerinţe", a mai spus Vasile Crişan.

În schimb, conducerea ArcelorMittal nu pare dispusă să ofere creşteri salariale nici anul acesta, urmând foarte probabil să invoce din nou criza şi pierderile financiare. Într-un răspuns la o solicitare pe tema salariilor formulată recent de "Viaţa liberă", directorul Bruno Ribo afirma că pierderile semnificative din ultimii ani au împiedicat creşterea salariilor, convenindu-se doar o serie de bonusuri: "ArcelorMittal Galaţi s-a confruntat cu provocări semnificative începând cu momentul în care criza economică a lovit pieţele siderurgice. Cu precădere în Europa, cererea a scăzut cu 30 la sută, din 2008. Prin urmare, unitatea noastră a înregistrat, pierderi în ultimii cinci ani, dar a fost sprijinită financiar de Grupul ArcelorMittal în această perioadă. Din perspectivă socială, principalul nostru obiectiv a fost protejarea locurilor de muncă şi a veniturile angajaţilor companiei. Atunci când salariile nu au putut fi mărite din cauza mediului economic, am acordat bonusuri financiare. Sistemul salarial a fost modernizat, astfel încât să fie pusă în practică o bază de calcul corectă, conform unei noi matrici de posturi şi să elimine distorsiunile din trecut. Salariul mediu brut al unui angajat ArcelorMittal Galaţi este cu 6 la sută mai mare decât media înregistrată în România. De asemenea, în afara salariului de bază, unitatea noastră oferă, adiţional, un pachet important de beneficii, care reprezintă - în medie  - 30 la sută din venitul unui angajat."

Grupul Mittal, pe plus

Există, totuşi, ceva semne de îmbunătăţire a situaţiei la nivelul întregului grup ArcelorMittal. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, în al treilea trimestru al anului 2013, ArcelorMittal a înregistrat un pofit de bază (EBITDA) de 1,7 miliarde de dolari, cu 24 la sută mai mare faţă de cifrele din trimestrul al treilea al anului 2012. Inclusiv livrările au crescut la nivelul grupului, ajungând la 21,1 milioane tone în trimestrul al treilea 2013, cu 6 la sută mai mult faţă de perioada similară din 2012.

Vestea proastă, însă, este că Divizia de Produse Plate (ArcelorMittal Flat Carbon Europe), cea din care face parte ArcelorMittal Galaţi, a înregistrat pierderi de 131 milioane de euro în trimestrul al treilea al anului 2013. Chiar şi aşa, pierderile sunt mai mici cu 20 de milioane de euro faţă de trimestrul precedent (al doilea din 2013), fapt care confirmă un reviriment al companiei.

Din păcate, deocamdată nu există raportări oficiale în ceea ce priveşte ArcelorMittal Galaţi, dar surse de pe platforma siderurgică indică faptul că unitatea de la Galaţi a reuşit să reducă pierderile chiar mai mult decât divizia din care face parte, rămânând, totuşi, în continuare pe minus.

Citit 3720 ori Ultima modificare Joi, 14 Noiembrie 2013 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.