Plantaţiile de Paulownia - mirajul IMBOGĂŢIRII/ Cât câştigă gălăţenii care au investit în arborele cu LEMN PREŢIOS

Plantaţiile de Paulownia - mirajul IMBOGĂŢIRII/ Cât câştigă gălăţenii care au investit în arborele cu LEMN PREŢIOS
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Investiţia iniţială e mare şi, sub nicio formă, nu puteţi avea câştigurile scontate, cultivând, la Galaţi, arborele asiatic cu lemn preţios


Nu puţini sunt gălăţenii care au sperat că, platând arbori din specia Paulownia – al căror lemn este preţios şi se vinde cu echivalentul a până la 2.600 lei metru cub, pe piaţa externă – vor face bani buni cu muncă relativ puţină. Informaţiile Oficiului Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice (OJSPA) Galaţi sunt însă dezamăgitoare pentru potenţialii investitori. Arborele nu merge bine, în zona noastră, spun specialiştii, indiferent cum ar încerca să vă ducă de nas vânzătorii de puieţi, ca să-şi vândă marfa. Fiţi foarte atenţi, din cauză că înfiinţarea unei astfel de plantaţii, în judeţul nostru, s-ar putea să vă coste mai mult decât face!

În plus, dacă v-ar mai bate gândul să intraţi cumva şi în sistemul de subvenţionare, v-ar fi drumul cu atât mai greu şi mai lung !

Mulţi au vrut să planteze…

Înfiinţezi acum câteva hectare de pădure cu plante ale căror preţ pleacă de la 1,7 euro fără TVA şi ajunge la aproape şapte euro fără TVA, le irigi dacă este nevoie şi, peste patru ani, ai ditamai câştigurile! Sună frumos, aşa că nu puţini au fost fermierii care au venit la Galaţi să se interseze, la OJSPA, cu privire la şansele de a înfiinţa o astfel de pădure. Au venit, au aflat şi au plecat uşor dezamăgiţi. Ceea ce se vinde ca şansă sigură de îmbogăţire este, de fapt, doar o iluzie.

Detalii ne-a oferit directorul interimar al OJSPA Galaţi. Alina Simionică.

«După ce mai mulţi fermieri au venit să ne întrebe dacă ar avea succes cu plantaţii de Paulownia, am sunat chiar eu la un furnizor şi, când i-am cerut mai multe detalii legate de modul în care ar reuşi să obţină rezultate pe solurile din judeţul nostru, a început să nu mai susţină, cu atâta siguranţă, că este o afacere bună. Sigur că cine vrea poate planta astfel de copaci, dar rezultatele vor fi dezamăgitoare. Este un cumul de factori climiatici şi legaţi de sol, dar rezultatele nu sunt cele scontate» ne-a declarat Alina Simionică.

Ce este Paulownia

Numele european al plantei era, iniţial, pavlovnia, «arborele prinţesei», numit astfel în onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei (1795–1865), fiica ţarului Pavel I al Rusiei. Cultura de paulownia îşi are originile în Asia şi este populară în China, Laos şi Vietnam.

Datorită calităţilor sale – greutate specifică redusă, granulaţie fină şi rezistenţei la încovoiere – este preferat în multe industrii, printre care cea muzicală, a fabricanţilor de instrumente. Un copac tânăr de paulownia creşte cu până la şase metri pe an, în condiţii optime.

CITEŞTE ŞI:

Unde este cel mai bun PĂMÂNT din judeţul Galaţi

"Fabrica" de livezi de la Lieşti, sursa pomicultorilor experimentaţi

 

Citit 22165 ori Ultima modificare Luni, 30 Iunie 2014 10:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.