IMPORTURILE DE LAPTE au crescut ALARMANT, în 2015

IMPORTURILE DE LAPTE au crescut ALARMANT, în 2015
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Importurile de lapte au crescut cu 108 la sută, în octombrie 2015, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Per total, în primele zece luni ale anului, cantitatea de lapte brut important a ajuns la 76.962 tone, cu mai bine de 20 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Unităţile de procesare şi cele de prelucrare a laptelui au colectat, de la începutul anului şi până la finele lui octombrie, 780.338 tone de lapte.

Principala cauză a creşterii importurilor de lapte este că la 1 aprilie a acestui an s-a eliminat cota de lapte. Este vorba despre setul de reguli care, în ultimii 30 de ani, limitase producţia de lapte la nivel european, pentru a preveni supraalimentarea pieţei şi scăderea preţului.

În aceste condiţii, marii producători europeni sunt liberi să producă atât cât vor şi să facă dumping cu produsele lor pe piaţa românească. Iar singura soluţie pe care o au producătorii locali este să se asocieze, să prelucreze cantităţi mari de lapte şi să poată ocupa o poziţie bună pe piaţă.

Citit 1348 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Decembrie 2015 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.