VEȘTI BUNE pentru (unii) angajaţi. SALARIUL mediu nominal net a urcat la 2.078 de lei
Foto: Sursa foto: Internet

VEȘTI BUNE pentru (unii) angajaţi. SALARIUL mediu nominal net a urcat la 2.078 de lei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Câştigul salarial mediu nominal net a urcat la 2.078 lei în luna iunie a acestui an, în creştere faţă de luna precedentă cu 15 lei (+0,7 la sută), informează INS. Salariile nete cele mai mari s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) - 5.295 lei şi cele mai mici în hoteluri şi restaurante - 1.251 lei.

Dacă ar fi să ne raportăm la salariul mediu nominal brut, acesta a fost în iunie de 2.874 lei, cu 0,7 la sută mai mare decât în luna mai. "În luna iunie 2016, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte)", precizează INS.

Unde au crescut salariile, unde au scăzut

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în perioada de referinţă în domeniul fabricării băuturilor, cu 14,5 la sută, dar creşteri cuprinse între 10 şi 12,5 la sută s-au înregistrat şi în activităţi de editare, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice. Sunt însă şi domenii în care s-au înregistrat scăderi ale salariului mediu net, precum fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare, activităţi auxiliare de transport sau industria siderurgică, în care salariaţii au încasat cu până la cinci la sută mai puţin faţă de luna precedentă.

Creşteri în sectorul bugetar

În luna iunie, în sectorul bugetar s-au înregistrat doar uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (0,2 la sută), respectiv uşoare scăderi în învăţământ (-0,7 la sută) şi sănătate şi asistenţă socială (-0,4 la sută). Astfel, în învăţământ câştigul salarial mediu net era de 1.932 lei, în iunie, iar în sănătate şi asistenţă socială de 1.969 lei. Pe de altă parte, să nu uităm că luna august avea să aducă creşteri semnificative în domeniul bugetar, cu creşteri în toate sectoarele de activitate, ca urmare a intrării în vigoare a ordonanţei privind grila de salarizare din domeniul bugetar.

Citit 3006 ori Ultima modificare Joi, 11 August 2016 14:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.