Livada din Plevna - POVESTEA a două generaţii de oameni harnici. Asta înseamnă "fermă de familie"
Foto: În imagine, George Balan, la Târgul de toamnă, ediția 2016 (Foto: Gabriel Kolbay)

Livada din Plevna - POVESTEA a două generaţii de oameni harnici. Asta înseamnă "fermă de familie"
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Lângă livada de şase hectare a părinţilor săi - Costel şi Fănica - se pregăteşte acum şi George Bălan să îşi înfiinţeze o plantaţie de două hectare de mur. Va fi un nou început. Un alt nou început, pentru că, de fapt, primele capitole ale istoriei livezii din satul Plevna (comuna Rediu) s-au scris în urmă cu vreo 13 ani. La acea vreme, în 2003, după mulţi ani de muncă în Italia, soţii Bălan se întorseseră în sat, cu gândul de a-şi face, la ei acasă, o fermă la fel de frumoasă cu cea în care lucraseră printre străini. Uşor nu le-a fost, cu toate că aveau, pe atunci, o grămadă de bani. În Italia trăiseră doar dintr-un salariu, pe celălalt punându-l deoparte pentru reîntoarcerea acasă. Şi mai frumos este că, în jurul livezii, familia Bălan rămâne unită.

“O fermă n-o faci într-o singură generaţie!”

Văzându-şi fiul cel mare că se descurcă, şi în livadă, dar şi la piaţă, Costel Bălan se gândeşte că toată munca de până acum a meritat.

„Trebuie să ne mai uităm şi pe la alţii. În străinătate, o afacere de familie nu se construieşte într-o viaţă de om. E nevoie de generaţii. Şi asta încercăm să facem şi noi, aici, la nivelul nostru mai mic. Pentru mine, începutul a fost foarte greu. N-aveam pământ, aşa că trebuia să-l închiriez de la alţii. Încărcam în căruţă butoaie cu apă, ca să mă duc să îmi ud culturile. Şi sigur că mi-am dorit ajutor, în creşterea afacerii, de la fiul meu cel mare, George. Dar nici n-am vrut ca lui să-I fie tot atât de greu cât mi-a fost mie, la început. Aşa că acum vreau să-l ajut. Cele două hectare de pământ i le cumpăr eu. Sau, de fapt, nu i le cumpăr direct. Îi dau prune din recolta mea să le vândă şi îi dau diferenţa de bani de care o să aibă nevoie. Nu-i vorba, că şi el mă ajută pe mine. E horticultor cu diplomă acum şi mă sfătuiesc cu el în multe probleme care ţin de livadă”, spune Costel Bălan.

Are Costel Bălan de ce să fie mândru. Pe de o parte, pentru că din mâinile lui şi ale soţiei a ieşit frumuseţe de livadă de măr, prun, mur şi zmeur. N-ai cum s-o uiţi pe Fănica Bălan povestind cum venea până şi noaptea cu marfă, tocmai de la Rediu, în piaţa de gros de pe Basarabiei, ca să vândă fructe. Sau cum, la scurtă vreme după ce şi-a născut mezina, a pus-o într-un ham şi a luat-o în livadă, pentru că pomii au şi ei nevoie de grijă ca să rodească şi nu-i aşteaptă pe oameni să-şi rezolve problemele.

Amândoi soţii au de ce se mândri, în primul rând pentru că au reuşit să îşi ţină copiii aproape. Acum, au şi pentru cine, dar şi alături de cine munci.

„De la măr, la cidru”

Proaspăt absolvent de Horticultură, George Bălan are toată viaţa să îşi realizeze planurile în agricultură şi afaceri. „Am terminat facultatea la Iaşi şi, în prezent, fac un masterat în horticultură ecologică. Aş mai putea continua şi după, cu un doctorat. Dar asta rămâne de văzut. La finele masteratului o să mă hotărăsc dacă îmi continui studiile post-universitare, sau dacă o să mă concentrez doar pe fermă”, spune George Bălan. De muncă este, în fermă. Chiar mai multă decât de obicei.

„Ne pregătim acum pentru o nouă rundă de achiziţii. Vrem să aducem, în fermă, instalaţii de ultimă generaţie. Vrem să lucrăm mai eficient şi să putem folosi cât mai mult din producţie. Să închidem cercul, cum se spune, în producţie. Vă dau drept exemplu mărul. Îl cultivi. Îl recoltezi. Apoi, îl poţi vinde proaspăt. Sau îl poţi prelucra şi poţi vinde produsul. Poţi să ajungi chiar până la fabricarea de cidru, ultimul produs care se poate obţine din măr”, apreciază specialistul.

Familia Bălan nu mai produce doar fructe, pe care să le vândă, ci şi suc de mere pasteurizat şi dulceţuri. Pe partea aceasta sunt în curs de autorizare. O sticlă de suc de măr, spre exemplu, îşi păstrează prospeţimea vreme de un an. Odată deschisă sticla, sucul mai e valabil încă trei zile. E o produs care ar putea prinde, ca şi dulceaţa de ardei iute. Oricum, familia Bălan mizează pe ele, în viitor.

Ca şi părinţii lui, George e neobosit atunci când vine vorba despre dezvoltarea fermei de familie. Nici n-ar putea fi altfel, de vreme ce a crescut între oameni care n-au avut, în viaţă, decât două interese majore: familia şi muncă.

În foto, Fănica și Costel Bălan:

Citit 8549 ori Ultima modificare Duminică, 09 Octombrie 2016 17:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.