La bloc în Galaţi, mai rău ca la ţară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sute de gălăţeni au ajuns să trăiască, la bloc, aşa cum se trăieşte încă în multe locuri la ţară sau chiar mai rău. Măcar la ţară, dacă nu există sistem de apă şi canalizare, ştii că ai WC-ul în fundul curţii, iar apa poţi să o iei de la fântână sau de la cişmea. De bine, de rău, în mediul rural, ai cu ce îţi spăla vasele, ai cu îţi spăla hainele, iar la WC-ul din fundul curţii nu trebuie să tragi apa. În schimb, la bloc, nu ai fosă, nu ai nici fântână, nici măcar nu e vară, să spui că te duci cu bidoanele să iei apă de la cişmelele din oraş. Aştepţi să vină cisternele Apă Canal, dacă vin, de parcă ar fi nu ştiu ce gest de mărinimie cerească. Avem informaţii că, la anumite asociaţii de proprietari, de când a fost sistată apa, nu a venit nicio cisternă a societăţii Apă Canal, nu a fost pus nici un afiş care să anunţe venirea apei pe roţi la ei la bloc.

Apă Canal a sistat furnizarea apei reci către 36 de asociaţii de proprietari, chiar dacă în asociaţiile respective sunt şi scări sau blocuri întregi care nu înregistrează datorii către societate. Mai mult, unii şi-au mai făcut şi instalaţii separate prin asociaţiile de proprietari (pentru că direct cu Apă Canal nu se poate). Cu toate acestea, investiţia pare, în acest moment, să fi fost făcută degeaba. Totul e degeaba în Galaţi. Nu îţi vine să ţipi, să te tragi de păr, când, după ce investeşti în instalaţii separate, după ce îţi plăteşti factura la apă, vine cineva să îţi taie o utilitate primară, la care ai dreptul?! Oamenii sunt umiliţi. Mulţi dintre ei îşi plătesc facturile, chiar dacă au pensii mizere, imediat ce sunt afişate la întreţinere. După o viaţă de muncă, au exact atâţia bani încât să îşi permită luxul de a supravieţui, cu bani de pâine, după ce îşi plătesc întreţinerea. Apoi sunt umiliţi iar, fiindcă li se taie accesul la un serviciu pe care l-au achitat, nu li l-a dat nimeni pe gratis. Să ştii că plăteşti, că eşti la zi cu plăţile, şi cu toate astea să ţi se taie apa, apoi ce fel de dreptate este asta? Bun-platnicii au căzut, pentru a nu ştiu câta oară, în aceeaşi oală cu rău-platnicii, achitând factura neputinţei sau nesimţirii celorlalţi. Nu mai departe de acum o lună, bun-platnicii au stat în frig şi nu au avut apă caldă din cauza rău-platnicilor, acum nu au apă rece. Electrocentrale ameninţă din nou cu reducerea debitului şi a temperaturii agentului termic, iar de la 1 aprilie livrarea agentului termic va fi oprită de tot. Şi, iarăşi, cei care au achitat se vor zbate în aceeaşi mlaştină cu cei care nu au reuşit sau nu au vrut să plătească.

Dacă, pentru agentul termic, a mai dat Primăria bani, a mai găsit o soluţie de criză, pentru apa rece niciunul dintre mai-marii oraşului nu dă nicio sugestie. Numai oamenii de rând se zbat, timp în care  rebranşarea scărilor fără datorii merge cu încetinitorul. Numai luni şi marţi fusese sistată furnizarea apei către 19 asociaţii de proprietari, iar până miercuri fuseseră rebranşate doar câteva scări şi blocurile ANL din Dimitrie Cantemir, cu o excepţie.

E clar, pentru ce primeşti, trebuie să plăteşti. Dar de ce au ajuns bun-platnicii victime? Toată lumea spune că trebuie găsite soluţii de izolare a rău-platnicilor. Foarte bine, găsiţi-le! Nu aruncaţi povara tot în spatele asinului care duce mai mult! O să moară de inimă rea.


 

Citit 2701 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.