Industria ne-a murit deja, acum o îngropăm

Industria ne-a murit deja, acum o îngropăm
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Într-un editorial publicat anul trecut, pe vremea asta, făceam un bilanț al principalelor întreprinderi dispărute din Galați și aminteam, pentru a nu știu câta oară, că, în ultimii treizeci și ceva de ani, nu am reușit să punem în locul lor decât, eventual, malluri și blocuri. Nimic altceva, nicio fabrică, nimic care să producă valoare adăugată, așa cum se spune în lumea IMM-urilor.

În anul scurs de atunci, nu s-a întâmplat aproape nimic notabil. A fost o senzație de „deja-vu”. În Galați nu a venit niciun investitor major, nu a apărut din senin nicio uzină care să facă angajări, nu s-au anunțat proiecte care să scoată din amorțeală piața locală a muncii sau care să-i oblige pe angajatorii gălățeni să majoreze salariile oamenilor pe care îi au de teamă să nu-i piardă în favoarea altuia care plătește mai bine.

Și s-a mai întâmplat ceva în ultimul an scurs, dar nu de bine. S-a pus punctul final în istoria fostei fabrici de elice navale Elnav, căreia Tribunalul i-a scurtat suferința și i-a decis radierea din Registrul Comerțului. Știrea publicată de noi a strâns puțin peste 5.000 de accesări pe site-ul „Vieții libere” și câteva zeci de comentarii, plus alte câteva zeci de emoticoane pe Facebookul ziarului. Și cam atât.

Tot anul trecut, a făcut ceva vâlvă și știrea că soarta ruinelor insalubre ale fostei întreprinderi Mehid a fost decisă și că acestea urmează să dispară de pe „fața” orașului, urmând să facă loc, cel mai probabil, unui nou proiect imobiliar, pentru că, deh, atâta se poate. După un hei-rup de câteva săptămâni în care s-au văzut utilajele la lucru cum puneau la pământ fostele clădiri care abia se mai țineau pe picioare, lucrurile s-au oprit. Ruinele, într-adevăr, au dispărut, dar în locul lor a rămas molozul, tot un fel de ruine, dar „aranjate” altfel. Atât s-a putut, deocamdată, sperăm ca lucrurile să înceapă să se miște din nou cât mai curând.

Chiar dacă, întâmplător sau nu, Mehid și Elnav au „murit” sub același patron, să nu dăm, însă, vina pe un singur afacerist pentru starea în care se află industria Galațiului, pe care am ajuns să o îngropăm „la bucată”. De vină sunt mult mai mulți „oameni de afaceri”, precum și cei care, de-a lungul anilor, la nivel local sau național, le-au permis acestora să-și bată joc de fabricile pe care le-au preluat pe nimic și pe care apoi le-au dezmembrat și le-au vândut numai pentru profitul personal.

Citit 1931 ori Ultima modificare Duminică, 22 Ianuarie 2023 15:55

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

  • postat de marr
    Luni, 23 Ianuarie 2023 20:37
    86.124.201.***
    Ce ne mai trebuie Productie ?
    Traim cu vise si inspiram-respiram Libertate . Nu ne mai trebuie Nimic Altceva .
    Dupa 90' am inteles , era greu , se producea ineficient/stoc ... da de atunci Statu/nivel local nu mai stie sa mai faca nik ? Ai exemple aici in zona Polonia-Ungaria-Cehia ..etc .
    Pol
    0
    0
  • postat de Un pribeag pe aiurea
    Luni, 23 Ianuarie 2023 10:59
    82.76.59.***
    Astia ,,conduc,, galatiul de 30 de ani, ca il chiama durbaca,nicolae sau pucheanu, ei sunt la butoane de 30 de ani, ei au pus galatiul pe chituci,in loc sa creeze locuri de munca, le distrug jefuindule si vanzandule pe nimic, la fel ca tatucu nastase…iar noi, tinerii,cu diplome, batem la portile str
    0
    0
  • postat de penseonarul minim
    Luni, 23 Ianuarie 2023 10:02
    89.39.81.***
    pai dupa cele citite pe vremea comunistilor era muuuult mai bine.puteam vorbi oroce numa impotriva regimului nu.acu nu mai putem spune nimic fiindca nui poti spune prostului ...ca e prosty,hotului ca ...e hot,politicianului ca e un interlop parvenit nimerit din greseala pe o lista si sa trezit ...l
    0
    0
  • postat de Deșteaptă-te române!
    Luni, 23 Ianuarie 2023 10:00
    89.136.185.***
    Dar mallurile și blocurile care se pun în loc nici măcar nu sunt ale noastre!
    Partea cea mai proastă este însă că nici acum nu se înțelege că „revoluția” nu s-a făcut pentru libertatea românilor ci pentru a se distruge economia românilor până la distrugerea însăși a României. Dacă s-ar înțelege, po
    0
    0
  • postat de Si io
    Luni, 23 Ianuarie 2023 09:31
    37.251.220.***
    Apropo megaconstructia din parcul Rizer o mai termina cineva?
    Daca nu esti in stare sa faci ceva nu te baga in rahat dar expertii astia distrug tot...
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 23 Ianuarie 2023 07:31
    5.13.195.***
    Daca se clasifica ca meserie Webchatul, numita ANA F. blocheaza conturile nejustificate de la 100.000e in sus sa vezi cum cateva zeci de mii o taie in afara asa.... mai ceva ca astia urmariti de motoritati! Raman buuu ge tarii si loazele lor!
    0
    0
  • postat de Zap
    Luni, 23 Ianuarie 2023 07:19
    27.75.230.***
    Când tu ca primar te ocupi de pasarele și prostioare în loc de investiții pe termen lung care sa aducă plus valoare, la ce sa ne așteptăm.
    0
    0
  • postat de paloma
    Luni, 23 Ianuarie 2023 00:15
    5.13.144.***
    - "Deplasările externe ale oficialilor Primăriei Galaţi"
    - "Se proiectează o pasarelă auto suspendată pe Faleza Dunării"

    Proiectele tandemului fotea/pucheanu pentru investitii in judet/oras !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.