Pe ce hărți mai apare Galațiul?

Pe ce hărți mai apare Galațiul?
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Printr-un comunicat recent, compania CFR Călători anunța că introduce trenuri directe suplimentare către Litoral din mai multe zone ale țării, la sfârșitul acestei săptămâni.

"Cu prilejul minivacanţei de 1 Mai, care, prin tradiţie, este petrecută la malul mării, CFR Călători va asigura în perioada 27/28 aprilie - 1/2 mai 2023, în plus faţă de trenurile existente în programul de circulaţie, legături cu trenuri directe din Bucureşti Nord, Iaşi, Suceava, Arad, Craiova, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Braşov spre Constanţa şi staţiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia", anunța CFR Călători. Se poate vedea cu ochiul liber că Galațiul nu contează din acest punct de vedere. Nu suntem pe listă.

Din păcate, "harta" CFR Călători este doar una dintre multele pe care Galațiul nu apare sau de pe care a dispărut. Pare un aspect minor, dar pe câte dintre buletinele meteo de la televiziuni ați văzut orașul nostru?

Nici pe harta croazierelor fluviale nu existăm, deși edilii se dau de ceasul morții să ne convingă că suntem sau putem fi oraș turistic. Am fost doar un fel de haltă, de câteva ori, atunci când vreo navă uriașă de pasageri a oprit la malul nostru doar pentru a pleca apoi mai departe, spre cramele din Republica Moldova sau Ucraina.

Figurăm, în schimb, pe alte hărți, pe cele pe care nu e bine să fim, ori pe cele pentru care nu avem nicio contribuție. Din prima categorie face parte harta șomajului; suntem de o lungă perioadă de timp în topul național ca număr de șomeri, puțin în urma Bucureștiului, care are însă de cinci-șase ori mai mulți locuitori decât noi. Din a doua categorie face parte harta Mecanismului pentru Tranziție Justă, care ne include pe noi și încă cinci județe, care vor primi împreună vreo două miliarde de euro. Este însă un clasament al "necăjiților", al județelor foste puternic industrializate din care a dispărut... obiectul muncii. Aici, contribuția este a Uniunii Europene, nu a noastră.

O altă hartă pe care existăm, și încă bine de tot, este cea a... eolienelor. Dar vântul bate puternic în zona Galațiului pentru că așa a dat Dumnezeu, nu că am avea noi vreun merit.

Nu în ultimul rând, suntem des menționați și pe harta cerealelor ucrainene, ca nod de tranzit. Importante aici sunt Dunărea, care trece pe aici de mii de ani, șoselele și calea ferată cu ecartament larg, de tip ex-sovietic, pe care le-au construit alții, în alte vremuri. Noi doar profităm de ele.

Oare cât o să ne mai meargă așa?

Citit 2961 ori Ultima modificare Marți, 25 Aprilie 2023 01:03

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de Tudor
    Marți, 25 Aprilie 2023 23:52
    5.14.129.***
    Domnule Florin, se vede treaba ca fiul dumneavoastra uraste tara si orasul. Doar ura te poate tine departe de o tara desi e parintele tau acolo. Cum sa nu vii sa iti vizitezi parintii? Sunt atatia care revin in tara chiar daca temporar. Chiar nu e un exemplu fiul dumneavoastra.
    0
    0
  • postat de paloma
    Marți, 25 Aprilie 2023 14:52
    5.13.196.***
    Haide bre, nu fiti carcotasi ! Suntem primii la alaiurile religioase !!!
    0
    0
  • postat de pro
    Marți, 25 Aprilie 2023 14:28
    82.208.137.***
    Vedeti ca mai suntem in top pe hartile de:
    -furnizori carne vie pentru stabilimentele europene,
    -videochat,
    -tranzit droguri,
    -tranzit tigari.
    Nu prea avem de regretat vremurile cand Galati era un oras puternic industrializat cu violuri, jafuri si crime in lant. Mai degraba sa aducem profes
    0
    0
  • postat de kevin bacon
    Marți, 25 Aprilie 2023 12:52
    194.105.20.***
    Exista trenul de noapte Iasi Constanta, care trece prin Barbosi si Braila.
    0
    0
  • postat de florin
    Marți, 25 Aprilie 2023 10:43
    86.124.200.***
    ''Nici pe harta croazierelor fluviale nu existăm'' -Ma faceti sa rid zau asa!!!!!
    Stire din anul 2021:''Un terminal de pasageri ancorat la malul Dunării, în dreptul Palatului Navigaţiei din Galaţi, construit special pentru spaţiul Schengen, este nefolosit de la inaugurarea din urmă cu zece ani, din
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 25 Aprilie 2023 09:52
    5.13.197.***
    Can un fost mare oras cu un santier si un combinat, cu mici fabricute gen Cuie si Lanturi, Pescogal, Fusul etc etc etc... a ajuns un catun ...
    plinde webchatiste ca si Braila DE TOP mondial.... droguri, loverboys ce-i vezi la cola si cafele la 2,..3 lei in fata la marea hoarta de magazine pacanite
    0
    0
  • postat de Daniel M.
    Marți, 25 Aprilie 2023 07:27
    5.13.239.***
    ,,Oare cât o să ne mai meargă așa?"
    Nu mult timp ! O savina timpul cand toate se platesc !
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.