Jeleul ucigaș și cursurile de prim ajutor
Foto: Pixel_away/istockphoto

Jeleul ucigaș și cursurile de prim ajutor
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Cazul adolescentei care s-a înecat cu un jeleu în timp ce se afla la școală a stârnit discuții interminabile în mediul online.

Imediat după producerea incidentului, părerile au început să curgă. De ce nu s-a intervenit mai repede? De ce nu s-a efectuat manevra Heimlich, care ar fi putut să o salveze? De ce copilul a mâncat jeleuri la școală? De ce, de ce, de ce?

Din păcate, după o săptămână de comă profundă, copila a decedat, la spitalul unde fusese internată și conectată la aparatele de respirat care i-au prelungit viaţa cu o săptămână.

Acum, așa cum suntem noi, românii, obişnuiți, după producerea unei tragedii, apar și măsuri. Trebuie întotdeauna să se întâmple o tragedie, pentru ca guvernanții noștri să acționeze.

Prima inițiativă îi aparţine ministrului Educației, care spune că va introduce în școli cursuri de prim ajutor. Mă întreb, în condițiile în care majoritatea școlilor din orașe nu mai au cabinete medicale, cine ar fi putut să intervină pentru a-i salva viața adolescentei prăbușite pe băncile clasei? Profesorii, colegii de clasă? Şcolile care se mai pot bucura de prezența unui cabinet medical pot fi numărate pe degete. Și, dacă există, aceste cabinete sunt dotate sumar, cu paracetamol, aspirină și cam atât. Dacă un elev are nevoie de mai mult, apelăm la ambulanță sau la un medic disponibil să se deplaseze pentru a interveni în caz de urgență. Dar să fim bucuroși că există și astea. Copiii care învață în unitățile școlare din mediul rural nu beneficiază nici măcar de spațiul în care ar fi trebuit să funcționeze un cabinet medical.

Este interesant de văzut cui vor fi adresate aceste cursuri de prim ajutor din școli. Profesorilor? Oricum dascălii din România au făcut și triaj epidemiologic în școli pe timpul pandemiei, au primit și administrat teste Covid elevilor... și au făcut și ore. Acum vor face și cursuri de prim ajutor... și își vor lua și truse medicale. Poate elevii vor face aceste cursuri să se salveze între ei sau poate personalul auxiliar din unitățile de învățământ. Vom vedea... când și cum se vor implementa aceste cursuri și cui vor fi destinate.

E trist că în acest secol al tehnologiei foarte avansate și al mijloacelor de deplasare foarte rapide, niște părinți își plâng copilul mort la școală, pentru că nimeni dintre cei prezenți nu a știut cum să intervină pentru a-l ajuta înainte de a fi prea târziu.

Citit 1337 ori Ultima modificare Joi, 04 Mai 2023 14:45

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 04 Mai 2023 23:54
    5.13.218.***
    Sandudelasculărie@ ati inteles ce a-ti vrut! Ideea ESTE CA... in tarile civilizate muncitorul.. ca si elevul are prioritate... in a fi salvat la timp si LA NOI NU SE VEDE!
    2. DA, nu am facut nici o interventie de prim ajutor inca... desi am participat la cateva cursuri. Intradevar daca caile respi
    0
    0
  • postat de florin
    Joi, 04 Mai 2023 11:43
    86.124.200.***
    Vedeti dumneavoastra domnule Profesor astia progresistii de la USR au o gramada de bube dar vedeti....Saptamina aceasta senatul Romaniei a respins exact o lege care se referea la primul ajutor in scoala propus de USR!
    ''Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat miercuri despre votul negat
    0
    0
  • postat de Sandudelasculărie
    Joi, 04 Mai 2023 11:21
    5.13.238.***
    @Iancu Jianul , dacă nu eliberezi căile respiratorii poți veni și cu curent de 380 de volți ,degeaba folosești aparatul defibrilator dacă plămânii nu se pot oxigena. Scrieți în necunostință de cauză, doar să insiruiți niste cuvinte care să vă dea senzatia de preaplin și preadeștept ,nu ați resuscita
    0
    0
  • postat de eu
    Joi, 04 Mai 2023 10:09
    86.124.202.***
    Acea educație sanitară despre care știm doar din auzite că se face în școlile din lumea civilizată de generații, se referă și la cunoștințe minime de Prim ajutor. Livrate copiiilor o dată cu informații despre menstruație, contracepție, boli cu transmitere sexuală și alte probleme care văd că au făcu
    0
    0
  • postat de Profesor
    Joi, 04 Mai 2023 06:49
    89.136.185.***
    Pentru „progresiștii” care conduc lumea (și, desigur, România) mai imprtantă e educația sexuală și LGBT decât educația pentru a acorda primul ajutor. Pentru că ne lăsăm conduși de nebunii lumii după ce s-au desființat ospiciile și au devenit liberi și cu drepturi mai multe.
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 04 Mai 2023 00:43
    5.13.218.***
    Cum am comentat si in articolul original... mai povestesc inca o amintire. Cand lucram in perioada Covid la nemti... intr-o fabricuta automata de painici... exista un domn, cu o gentuta de prin ajutor... care se plimba printre angajati.. te scana vizual daca esti ok... INCONTINUU. Mai mult.. unitate
    0
    0
  • postat de protectia muncii
    Joi, 04 Mai 2023 00:23
    46.97.176.***
    Daca bolul alimentar e lipit, manevra Heimlich nu functioneaza. Pur si simplu jeleurile respective sunt periculoase.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.