„Patriotismul economic” nu ține de foame

„Patriotismul economic” nu ține de foame
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Ar cam trebui să ne speriem când politicienii încep să asocieze ”patriotismul” cu ”economia”. Acum, în prag de rotativă guvernamentală, mai potrivit ar fi fost să se vorbească, poate, de ”bună guvernanță”, de structura statului în ansamblul ei.

Atunci când proaspătul prim-ministru Ciolacu vorbește de ”patriotism economic”, pare mai degrabă un exercițiu de PR politic. Putem să înțelegem și asta, doar nu mai este mult până încep rundele electorale... Dar haideți să nu băgăm economia în hățișurile electorale.

Poate să umble premierul cu tot Guvernul după el, înfășurat în tricolor, că tot degeaba! Când economia îți spune că ”unu și cu unu fac doi” e greu să o contrazici. Desigur, au fost unii care din ”patriotism” au încercat să forțeze legitățile economice, dar acest lucru nu a dus la nimic bun. Din ”patriotism economic”, Ceaușescu și-a înfometat poporul, tot din ”patriotism economic” s-au făcut praf fabricile după Revoluție, tot din ”patriotism” s-au păstrat în istoria recentă întreprinderi de stat ce fac la buget găuri mai mari decât tot mediul privat la un loc, tot din ”patriotism” s-au făcut cheltuieli bugetare care ne-au dus la un deficit record.

Credem că politicienii ar trebui să-și dovedească ”patriotismul economic” prin mai multă grijă la mecanismele care, în ultimă instanță, pun economia în mișcare. Aici, într-adevăr, dacă e să ne luăm după lipsa de predictibilitate fiscală, după nivelul mare de impozitare a forței de muncă, după controalele pe care unele instituții ale statului le fac pe criterii doar de ele știute, dacă ne luăm la modul în care se derulează anumite contracte publice sau după cum mediocritatea de partid parazitează funcțiile de conducere, atunci putem trage concluzia că ne-a cam lipsit ”patriotismul”.

Domnilor guvernanți, haideți să lăsăm balivernele cu tentă populistă, avem deja destule de genul acesta pe scena politică! Dacă tot sunteți la butoane, vedeți mai bine cum ne încadrăm în ținta de deficit bugetar, cum păstrăm inflația la cote care nu fac praf veniturile, cum folosim banii din PNRR sau cum reducem discrepanțele de dezvoltare regională, haideți să vedem cum atragem tinerii spre zona activă a societății sau cum stimulăm munca fără a sparge pușculița cu ajutoare sociale.

Că, altfel, ”pleacă ai noștri, vin ai noștri”, ca în toate ”rotativele” politice din ultimele trei decenii. Destul de rar a fost vorba în politică de principii, valori morale și dragoste de țară și mai mult despre bani, influență și putere. ”Simplii cetățeni” au rămas să se hrănească din ”patriotismul economic”. Dar, ce să vezi, acesta nu prea ține de foame.

Citit 1244 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Iunie 2023 17:19

Mai multe din această categorie:

10 comentarii

  • postat de marr
    Joi, 15 Iunie 2023 20:26
    86.124.200.***
    Las ca ne 'hranim' din noile Zacaminte descoperite de OMV ..si din taxa aia de Solidaritate(?)atat de 'bine' negociata de cei mai 'Patrioti' dintre patrioti . Se stie/s-a dovedit ...una declara public si Alta au in cap .
    0
    0
  • postat de proiectul 90. prostirea oamenilor
    Joi, 15 Iunie 2023 15:46
    89.39.81.***
    am tot zis: nu exista oameni de valoare in tara asta? de ce nu va organizati? salvati acesti oameni ce pe alta parte nici nu ar merita sa fie salvati....in mintea lor e ca e bine. asta e rezultatul proiectului "90. a prostirii oamenii.
    0
    0
  • postat de sanatatea pe prim plan
    Joi, 15 Iunie 2023 15:25
    89.39.81.***
    ciuca ii transmite la ureche lui ciolacu numarul de telefon a celei mai bune maseuze.....si ce daca?
    0
    0
  • postat de Nu o sa fie bine
    Joi, 15 Iunie 2023 12:25
    46.97.177.***
    Problema e ca ne ducem în cap. Cine găsește soluția?
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 15 Iunie 2023 11:44
    5.13.169.***
    Trebui impus sistemul nemtesc: Ai gresit platesti in cazul faptelor grave! Cele usoare avertisment! Scazute in primul rand impozitele catre stat, desfiintate in totalitate pensiile speciale, si recuperarea lor retroactiv pentru ca SUNT ILLEGALE in multe cazuri: parlamentari, magistrati dovediti coru
    0
    0
  • postat de pro
    Joi, 15 Iunie 2023 10:32
    82.208.137.***
    Proiectul de tara, indiferent de formatiunea politica cuprinde:
    -aderarea la spatiul Schengen,
    -intrarea in zona EURO,
    -dotarea tarii cu autostrazi,
    -refacerea infrastructurii de cai ferate,
    -Justitie corecta si eficienta,
    -Sanatate performanta,
    -Educatie performanta
    Dupa ce aceste pro
    0
    0
  • postat de olaru
    Joi, 15 Iunie 2023 09:42
    86.124.200.***
    Ce simplu e sa critici ,poate ceva optimism nu ar strica si lasai sa vezi daca fura sau nu .Toti au furat si vor mai fura ,asta e societatea ,macar a pus pe hartie o idee.
    0
    0
  • postat de Ion
    Joi, 15 Iunie 2023 09:34
    82.79.117.***
    In Romania ne-am obisnuit cu eterne generatii de sacrificiu. Si nu gasim conducatori care sa schimbe ceva in sensul asta...
    0
    0
  • postat de florin
    Joi, 15 Iunie 2023 08:19
    86.124.200.***
    Poza spune tot!Doi oameni din Buzau unul cu o facultate terminata inainte de a se acredita si un liberal convins care a lucrat toata viata la ordin si la stat pun de un patriotism economic!Patriotismul economic va incepe atunci Parlamentul si parlamentarii nu vor mai avea un rol decorativ in numirea
    0
    0
  • postat de ICTosca
    Joi, 15 Iunie 2023 06:05
    5.13.226.***
    ...Patroitism economic !!! Unde esti tu nene Iancule sa-ti revezi personajele ?...Unde este " Mugetul Carpatilor " sa ridice in slavi acest brav patriot roman ? ...Necusorule, puicusorului cum le spui matale, mai rar...Daca ar fi sa cautam in DEX expresia "patriotism economic" in mod sigur am gasi-
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.