Rotativa, războiul și reconstrucția

Rotativa, războiul și reconstrucția
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În condițiile în care mai toată lumea se ocupă cu ”rotativa” guvernamentală și cu procesul de predare-primire a funcțiilor prin ministere, pare un moft să stai acum cu ochii pe ce se întâmplă în ”curtea vecinului”. Ne referim aici la Ucraina. Nu la război, ci la reconstrucția care va urma după încheierea conflictului.

Poate că pare încă devreme pentru a vorbi de reconstrucție câtă vreme deznodământul războiului este încă departe, dar nu este așa. Planurile de reconstrucție sunt o miză de sute de miliarde de euro! Iar mobilizarea se face încă de pe acum. O dovadă în acest sens este Conferinţa internaţională privind reconstrucţia Ucrainei, care se va desfășura în această săptămână la Londra și unde vor participa peste 60 de țări, plus marile instituții internaționale. Comisia Europeană, de asemenea, ia în calcul o alocare multianuală de aproximativ 80 de miliarde de euro pentru Ucraina, printr-un proces de revizuire a Cadrului Financiar Multianual 2024-2027.

Ambele inițiative pleacă de la premiza că reconstrucţia economiei ucrainene este la fel de importantă ca strategia sa militară. Tancurile și obuzierele vor fi înlocuite de ample investiții, în toate domeniile, iar planurile se fac încă de pe acum.

Din păcate, România pare a fi absentă din aceste dezbateri. Nu a venit niciun anunț oficial privind participarea României la conferința de la Londra, dar nu s-a auzit nici de vreo inițiativă în cadrul Politicilor de vecinătate europene.

Aceste subiecte ar trebui puse pe agenda publică a societății românești. După foarte multă vreme, drumurile marilor investiții vor duce... spre est. România se află în estul Europei, Galațiul este una dintre ”porțile” spre spațiul ex-sovietic, ar trebui să devenim un pivot regional și participanți activi la aceste investiții. E vorba aici și de stat - de a fi pregătit să genereze deopotrivă infrastructură și un cadrul normativ de colaborare, dar și de mediul privat, mai ales de marile companii, capabile să deruleze afaceri transfrontaliere.

Nu peste multă vreme se va deschide podul peste Dunăre, în porturi s-au făcut investiții în conectivitatea cu Ucraina, zona Galați - Brăila are deja o experiență în derularea unor proiecte cu fonduri europene cu parteneri din Ucraina și Republica Moldova, avem zone ce ar putea fi transformate în centre logistice, avem și o serie de mari companii care ar putea fi actori transfrontalieri.

Avem, așadar, o serie de atuuri. Suntem pregătiți să le valorificăm? Ar fi posibil doar dacă vom fi capabili să privim mai departe de ce aduce, pe termen scurt, o rotativă electorală sau alta.

Citit 1433 ori Ultima modificare Luni, 19 Iunie 2023 12:38

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de Iancu Jianul
    Marți, 20 Iunie 2023 16:40
    5.13.169.***
    Avem ditati' cele 8 spitale regionale contruite cu Trambitze de pesede! Avem tunelul pe sub dunare, pasajele etajate din oras! Discoteca promisa de durbacel la fosta roata! AVEM ATATATE.. CA DAM PE AFARA DE PROSTIE SI PASIVITATE! Direste garnisite, cu hotie, prostie... nepasare... rautate gratuita s
    0
    0
  • postat de florin
    Marți, 20 Iunie 2023 09:22
    86.124.200.***
    Domnule Amalinei sunt atitea de investit in tara noastra ...Pai daca ne gindim nu mai la calea ferata unde trenurile au o medie de viteza mai mica ca in 1902 toate investitiile in Ucraina ne vor ocoli!Tara noastra arata in infrastructura ca o tara dupa razboi!Inca nu avem o autostrada care sa lege
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.