”Tăcerea strategică” s-a încheiat la Casa Albă

”Tăcerea strategică” s-a încheiat la Casa Albă
Evaluaţi acest articol
(74 voturi)

Aplauzele la scenă deschisă pe care președintele Klaus Iohannis le-a primit cu ocazia decernării, la Washington, a premiului Distinguished International Leadership Award acordat de Consiliul Atlantic, a stârnit oarecum rumoare pe plaiurile mioritice.

Elogiile aduse președintelui pentru ”cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară a României şi pentru rolul său de lider transatlantic şi european” sunt destul de departe de percepția de care Iohannis se bucură în plan intern. Din acest punct de vedere, să nu uităm că orizontul de așteptare la adresa președintelui Iohannis, în momentul în care a venit la conducerea țării, era unul foarte ridicat. Din păcate, mandatele sale au fost marcate, în plan intern, de destule dezamăgiri...

Iată însă că, în plan extern, președintele Iohannis face o figură bună. Nu e nici primul, nici ultimul politician care arată mai bine ”pe afară” decât ”înăuntru”. Prin urmare, trebuie să admitem că inclusiv această primire cordială la Casa Albă și premiul Consiliului Atlantic sunt semnale puternice în favoarea președintelui Iohannis și a modului în care este percepută România în plan extern. Trebuie, totuși, să vedem unde se termină limitele curtoaziei diplomatice.

Chiar dacă președintele Joe Biden a vorbit la modul superlativ despre președintele Iohannis și rolul României în cadru NATO, mai ales în contextul războiului din Ucraina, laude cel puțin la fel de fervente se cuvin și unor state precum Polonia sau țările baltice, poate chiar mult mai angajate în sprijinirea Ucrainei.

Desigur, și ajutorul României a fost important, fie că ne referim la adăpostul oferit refugiaților de război, la tranzitul de mărfuri ucrainene și, nu în ultimul rând, la ajutorul militar acordat Ucrainei. Ce are România în plus este că, într-adevăr, indiferent de contextul politic, în calitate de membră NATO și ulterior a UE, a fost în ultimii 20 de ani un pol de stabilitate în regiune. Poate că în vremuri mai pașnice acest lucru era mai greu de remarcat. Dar acum, când lumea și-a reamintit unde sunt Marea Neagră și Rusia pe hartă, România a devenit mai vizibilă din punct de vedere geopolitic și geostrategic.

Și ar mai fi un lucru interesant de remarcat. Aflat la Washington, Iohannis a trecut peste ”tăcerea strategică” afișată până în prezent de autorităților române cu privire la ajutoarele militare acordate Kievului și a declarat că România ar putea furniza Ucrainei un sistem de rachete Patriot! Poate și de aici venea o parte din curtoazia președintelui Biden...

Citit 1069 ori Ultima modificare Joi, 09 Mai 2024 15:13

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de Dulapu e pe interes , nu-i pasa de nimic ..
    Vineri, 10 Mai 2024 19:54
    108.245.201.***
    Dulapul calator si senilul la "Azilul cu peretii albi " . Propaganda continuua teleghidata pe prompter . Apropo de vize : De ce va mai trebuiesc ? Granita de sud a USA e deschisa total , se trece ca porcu prin gard , care vize ?? Si mai primiti si beneficii . Bravo senilu' ..
    27
    0
  • postat de INS
    Vineri, 10 Mai 2024 13:39
    86.124.203.***
    Un minut cu Baiden face cat ......toata planeta la un loc , cine nu pricepe este depasit . Suntem o natie de atarnati votanti fara orizont....stiu ca voi primi aplauze dar dati-le la rudele voastre , insi de 2 bani .
    6
    51
  • postat de Gigel
    Vineri, 10 Mai 2024 10:09
    5.13.193.***
    Dulapul plimbaret care 10 ani a fost in concediu si acum va pleca in vacanta, si-a negociat viitorul ciolan pe banii tarii.Aia cu csat unde va dezbate daca dam sau nu un sistem Patriot e apa de ploaie ca deja e stabilit de unchiu.
    53
    20
  • postat de florin
    Vineri, 10 Mai 2024 05:55
    86.124.200.***
    Dacă o primire de 15 min care sa terminat cu pierderea unui miliard e un succes at ceea ce se întâmplă în Serbia și Ungaria cu vizita președintelui Chinei ce este?După ce a fost primit și în Franța?Sa ne mai mirăm că în România nu se vorbește de cît de Ucraina în schimb economic e zero barat?
    57
    13
  • postat de florin
    Vineri, 10 Mai 2024 05:51
    86.124.200.***
    Faptul că am cheltuit 1miliard de dolari pe un sistem Patriot și care după această vizită Iohannis îl trimite în Ucraina la făcut pe Biden să-l ia de braț și să ne laude președintele cu p mic!Nu pt vine știe ce realizări!Daca ieșea și îl ținea de braț anuntind că vizele pt români au fost anulate....
    58
    16
  • postat de florin
    Vineri, 10 Mai 2024 05:43
    86.124.200.***
    Dle Amalinei va rog sa scrieți un editorial in care să descrieți rezultatele bune din politică externă pt Romania!Singurul scop a acestei politici în prezent este de a se găsi un post important pe afara d-lui Iohannis!Frica de a nu pati ce a pățit Băsescu îl face să caute imunități pe afara!
    55
    17

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro