Sistemul, vinovatul de serviciu

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

"Nici în 20 de ani nu o să reuşiţi să zugrăviţi ce a construit tata, darămite să construiţi ceva nou". Asta spunea Nicu Ceauşescu, în iulie 1992. Şi duminică, 28 mai 2017, s-a adeverit. Două telecabine de la Bâlea Lac au rămas fără frâne şi s-au izbit de parapetul staţiei, ducând la rănirea a patru turişti români şi a doi străini. Vina a fost repede aruncată în braţele firmei care se ocupă de întreţinerea telecabinelor, firmă care are obligaţia să se asigure că astfel de incidente nu vor avea loc, însă prea puţină lume caută adevăratul vinovat: sistemul! 

Da, sistemul, cel blamat la fiecare protest din ultimii 27 de ani, cel din cauza căruia medicul te tratează cu respect dacă îi bagi 50 de lei în buzunar, cel din cauza căruia de pe băncile liceelor ies, de multe ori, tineri mai pregătiţi să mituiască profesori la facultate, decât să înveţe pentru examene. Sistemul din cauza căruia avem mai multe autostrăzi pe hârtie decât în realitate şi din cauza căruia se moare în spitale, ca urmare a unor infecţii şi a unor bacterii care, în mod normal, nu ar trebui să existe în mediul acela. 

Românii au dat nas în nas cu sistemul şi acum aproape doi ani, la cazul Colectiv, şi în cazul Hexipharma, când s-a descoperit că soluţiile de curăţare din spitale erau, de fapt, mai mult apă, dar şi în fiecare zi în care ies din casă şi ocolesc cu maşina o groapă semnalizată cu o creangă de copac, când văd haite de câini maidanezi umblând pe străzi, când primesc o gumă în loc de rest la magazin sau când se duc cu atenţii la medic, dacă au nevoie de o rezolvare rapidă a problemei. 

Şi, cu toate astea, sistemul nu se schimbă. Iar ciocnirea celor două telecabine de parapetul de protecţie al staţiei este ultimul, dar nu cel din urmă, dintr-un lung şir de lucruri care încep să iasă din garanţie. Iar răbdarea oamenilor va fi cel din urmă lucru! Aşa că, dacă încă mai căutaţi un vinovat pentru cele două telecabine, mergeţi în faţa primei oglinzi şi priviţi-vă. Nu degeaba se spune că somnul raţiunii (naţiunii) naşte monştri!        

Citit 2852 ori Ultima modificare Luni, 29 Mai 2017 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.