Peste 1.000 de elevi au legat şcoala de gard

Peste 1.000 de elevi au legat şcoala de gard
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

  • Dintre cei 5.442 de elevi înscrişi la începutul anului şcolar în clasele a VIII-a, doar 4.432 se regăsesc pe listele admiterii la liceu

Conducerea ISJ Galaţi ne-a informat că au depus fişe cu opţiuni la admiterea în liceu 4.114 absolvenţi de clasa a VIII-a, 236 au fost admişi la liceele vocaţionale şi 82 au beneficiat de locurile speciale pentru romi. În total sunt 4.432 de elevi care vor fi cuprinşi în admitere la liceu, 1.010 rămânând pe dinafară.

„Dintre cei peste 1.000 de elevi sunt unii care au rămas corigenţi şi care-şi vor încheia situaţia la învăţătură în luna august, când se susţin corigenţele. Aceştia vor participa la  etapa a treia a repartiţiei pe locurile rămase libere la liceu”, ne-a declarat inspectoarea generală, Laura Marin. Aceasta susţine că va ţine în permanenţă legătura cu şcolile care au corigenţi la clasa a VIII-a pentru a-i determina pe să se înscrie la liceu după ce vor promova clasa.

1.000 de cazuri sociale

A intrat deja în obişnuinţă ca anual în jur de 1.000 de elevi să lege şcoala de gard. Cu toate acestea, nimeni nu face nimic. Există bursa „Bani de liceu” care le asigură elevilor proveniţi din familii cu posibilităţi reduse 180 de lei lunar. Dar suma este insuficientă pentru acoperirea cheltuielilor legate de şcolarizarea în alt oraş. Cele mai multe dintre cele 1.000 de cazuri de abandon sunt în familiile din mediul rural.

„Sunt în mediul rural situaţii care te înfioară. Oameni atât de săraci, încât nu au cum să-şi trimită copiii la şcoală. N-au cu ce se încălţa, n-au cu ce se îmbrăca, nu au cu ce să plătească în primele luni cazarea şi masa, pentru că şi banii de liceu nu vin chiar la debutul anului şcolar. Unii consideră că n-au ce căuta la şcoală, îi opresc acasă pentru munci agricole cu ziua, pe la vecini sau la stână. În asemenea cazuri, chiar nu avem soluţii. În unele familii, sărăcia este foarte mare”, a mai precizat inspectoarea generală.

Dependenţi de Legea 416

Din nefericire, printre elevii care sunt obligaţi să renunţe la carte sunt şi unii care ar fi putut face cu succes faţă cerinţelor unei instituţii de învăţământ. Ce se va întâmpla cu aceşti copii în viitor? Vor fi cei care vor îngroşa rândurile asistaţilor sociali şi care vor aştepta de la stat puţinii bani de la Legea 416. Doar cu opt clase, nici măcar la cules de căpşuni în Spania nu mai sunt primiţi...

Citit 2216 ori Ultima modificare Vineri, 13 Iulie 2012 21:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.