Alarmă în învăţământul gălăţean / Faţă de anul trecut, avem de trei ori mai multe şcoli cu promovare zero
Foto: Şcoala din Oancea este una dintre unităţile de învăţământ în care niciun elev de la clasa a VIII-a nu a obţinut medie peste 5,00 la evaluarea naţională

Alarmă în învăţământul gălăţean / Faţă de anul trecut, avem de trei ori mai multe şcoli cu promovare zero
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Deşi subiectele de anul acesta au fost mai uşoare decât anul trecut, acum sunt trei unităţi fără niciun absolvent de gimnaziu promovat, iar în 2012 a existat una singură * În 12 şcoli procentul de promovare e de 100 la sută


La evaluarea naţională de anul acesta s-a întâmplat un fenomen pe puţin ciudat. Deşi subiectele au fost mult mai uşoare decât în 2012, numărul gimnaziilor cu promovabilitate zero s-a triplat. Dacă anul trecut doar la Şcoala din Toflea niciun candidat nu reuşea să ia măcar 5 la evaluarea naţională, acum sunt trei instituţii cu asemenea „performanţă”: Şcoala Nr. 3 din Iveşti (care a avut anul trecut 15,38 la sută procent de promovare), Şcoala din Oancea (cu 37,50 la sută, anul trecut) şi Şcoala din Buciumeni (care a avut, în 2012, 40 la sută promovare).

Deşi în progres, nici la Toflea lucrurile nu s-au îmbunătăţit foarte mult, unitatea având în 2013, doar 12,50 la sută procent de promovare. Printre şcolile cu număr mic de elevi cu note peste 5,00 se numără şi cea de la Vârlezi, unde doar 19,05 la sută dintre absolvenţii de gimnaziu au luat note „de trecere”.

„Acesta este materialul genetic”

Am discutat cu primarul de la Oancea, Victor Chiriloaie, care ne-a declarat că s-a ajuns aici, „pentru că nu se munceşte”: „Profesorii stau cu ochii pe ceas, ca să plece acasă cu microbuzul, distanţa este mare, naveta este grea, aici vin cei mai puţin pregătiţi”, spune edilul.

Directoarea şcolii, Elena Ştefan, are însă o altă variantă: „Au fost doar 10 copii în clasa aceasta, cei  mai buni au plecat acum patru ani la Galaţi prin bursa aceea a Guvernului. S-a muncit cu ei şi la română şi la matematică, s-au făcut pregătiri, dar degeaba. Atâta au putut ei să dea, acesta este materialul genetic. Eu mă bucur totuşi că au fost admişi la liceu şi că nu vor abandona studiile”, spune şi managerul şcolii. Şcoala din Oancea mai este celebră prin ceva: se ştie că, de ani buni, aici nu s-au găsit fonduri pentru decontarea navetei cadrelor didactice. Abia începând cu acest an şcolar, profesorii nu mai plătesc din salariul lor şi transportul. Deşi directoarea consideră că nu acesta este motivul, e posibil ca acum să fie culese şi „roadele” acestei subfinanţări.

Şcoli fruntaşe

Dacă anul trecut au fost doar patru şcoli cu 100 la sută promovare, vestea îmbucurătoare e că acum sunt 12. În principal s-au obţinut asemenea rezultate la clasele de la unităţile liceale: CNVA, „Cuza”, „M. Eliade” (fostul Asachi), „C. Negri”, de la Tecuci - „Haret” şi „Hogaş”, iar de la Tg. Bujor - Liceul „Eremia Grigorescu”. Lor li se adaugă două şcoli din Galaţi - Şcolile Nr. 11 şi 41, dar şi alte trei din mediul rural - Şcoala Nr. 1 Lieşti, Şcoala din Vânători şi cea din Cuca.

Citit 2301 ori Ultima modificare Marți, 23 Iulie 2013 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.