Un nou HAOS în ÎNVĂŢĂMÂNTUL românesc: introducerea MANUALELOR DIGITALE

Un nou HAOS în ÎNVĂŢĂMÂNTUL românesc: introducerea MANUALELOR DIGITALE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Implementarea acestora se face în grabă, cu disfuncţii şi, mai ales, în mare secret


La numai o lună distanţă de începutul anului şcolar cadrele didactice care vor avea clasele I şi a II-a nu au nici cea mai mică idee cum vor arăta manualele digitale. Licitaţia pentru digitalizarea primelor două clase primare a mers din amânare în amânare, iar acum, când s-au anunţat câştigătorii, celelalte edituri au sărit ca arse, acuzând că selecţia a fost viciată, deoarece s-a mers pe un preţ de dumping, dar şi alte neregului. Prin urmare, editorii anunţă că vor contesta licitaţia, fapt ce va atrage după sine o altă amânare a tipăririi cărţilor şi multiplicării conţinutului digital. Şi aşa, termenul era prea strâns: o lună în care dascălii să-şi aleagă manualele pe care le vor la clasă, pentru ca apoi editurile să le realizeze pe baza comenzilor şi să le şi trimită în şcoli până pe 15 septembrie. Dacă mai apar şi contestaţii la licitaţie, oricât de repede vor fi rezolvate, e greu să-l mai credem pe cuvânt pe ministrul Pricopie care e ferm convins că cei mai mici şcolari vor avea manuale digitale pe bănci în prima zi de şcoală.

„Se aplică iar stilul „hei rup!”

Am discutat cu o parte dintre învăţătorii care vor lucra după astfel de manuale peste o lună, iar oamenii sunt şocaţi de faptul că încă nici nu ştiu cum vor arăta acestea: „E un lucru bun că se va face digitalizarea învăţământului. Elevii noştri chiar sunt pregătiţi pentru aşa ceva, ei chiar trăiesc deja în lumea aceasta. Prin urmare e necesară schimbarea. Modul în care se face ea lasă însă de dorit. Se aplică iar stilul „hei rup!” care a devenit ceva normal pentru şcoala din România. E un haos total cu reforma claselor mici, iar elevii şi învăţătorii lor sunt iar cobai, iar generaţie de sacrificiu: pregătitoarea a început într-o debandadă totală, anul trecut la clasa I, am avut programă nouă, dar n-am avut manuale adaptate, iar în clasa a II-a, cu o lună înainte de începerea şcolii, habar nu avem ce va fi!”, spune un cadru didactic de la Şcoala Nr. 12.

„Chiar vom putea folosi manualele digitale?”

Oamenii şcolilor sunt nemulţumiţi şi de faptul că nici măcar nu ştiu cum vor arăta manualele digitale şi ce vor conţine. „Vor fi tablete? Cum să dai aşa ceva pe mână unor copii care sunt destul de mici, fără să te gândeşti că le vor strica! Vor fi doar CD-uri? Atunci cum va putea lucra fiecare copil la clasă, dacă nu avem decât cel mult un computer? Chiar vom putea folosi aceste manuale digitale? Învăţătorii din oraşe au ceva pregătire şi obişnuinţă să lucreze în IT, dar la ţară? Se vor putea folosi manualele digitale în cătunele îndepărtate?”, vin în avalanşă întrebările unei învăţătoare de Şcoala Nr. 17. 

Alte cadre didactice au declarat că sunt sceptice că vor avea posibilitatea să-şi aleagă conţinutul editorial pe care şi-l doresc: „Scrie pe site-ul ministerului că în termen de zece zile vor apărea pe www.manuale.edu.ro. Am intrat de zece ori până acum şi scrie că pagina e în construcţie. E drept, n-au trecut nici cele zece zile. Dar majoritatea învăţătorilor sunt în concediu. Cine va alege în locul lor? De ce nu s-au dat manualele măcar la sfârşitul anului trecut? N-ar fi trebuit să facem şi noi nişte cursuri sau măcar să avem timp să ne pregătim. Ne vom duce în faţa elevilor şi nici nu vom avea habar ce se află în aceste manuale. Iar suntem obligaţi să facem totul din mers”, continuă să se întrebe oamenii şcolii, pe bună dreptate. 

Rămâne de văzut dacă editurile chiar vor contesta zilele acestea licitaţia şi dacă aceste cărţi şi CD-uri vor ajunge în mâinile elevilor şi profesorilor în prima zi de şcoală.

Citeşte aici şi despre schimbarea directorilor

Citit 3705 ori Ultima modificare Miercuri, 13 August 2014 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.