Ce surprize le aduc ELEVILOR TESTELE de limbă engleză Cambridge şi IELTS

Ce surprize le aduc ELEVILOR TESTELE de limbă engleză Cambridge şi IELTS
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Examenul Cambrigde are o nouă formulă în 2015 * IELTS e din ce în ce mai cerut de universităţile din Anglia


Cum din ce în ce mai mulţi elevi gălăţeni aleg să studieze în străinătate, testele internaţionale de limbă engleză, necesare pentru a fi admişi la universităţi din Europa, au devenit deja un lucru obişnuit, la fiecare început de an sute de candidaţi accesând site-urile centrelor de examinare, pentru a se înscrie.

Deşi examenele Cambridge English Advanced (CAE) şi Cambridge English Proficiency (CPE) sunt cele mai căutate de elevii români, profesorii atrag atenţia că universităţile străine, în special cele din Marea Britanie, preferă examenele IELTS (International English Language Testing System). IELTS este preferat de universităţile britanice fiindcă este mai detaliat în ceea ce priveşte acordarea notelor şi este valabil pentru numai doi ani, deci cunoştinţele atestate nu au avut când să fie uitate.

Care sunt schimbările la examenele Cambridge în 2015

Cele mai populare examene Cambridge sunt CAE şi CPE, din cadrul examenelor generale, care pot înlocui proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină de la Bac. Cambridge Advanced Certificate in English (CAE) demonstrează un nivel de engleză la standardul cerut pentru a studia sau profesa în limba engleză, potrivit British Council. Înscrierea la CAE costă 620 de lei. Din 2015, examenul are patru probe, nu cinci. Probele de Citire şi Utilizare a limbii engleze au fost combinate într-o singură probă care va evalua cunoştinţele de limbă şi abilităţile de citire. Celelalte trei probe sunt: Scriere (Writing) şi Ascultare (Listening) în aceeaşi zi. Proba de Vorbire (Speaking) se poate susţine în aceeaşi zi sau într-o altă zi. Această probă se susţine în perechi de câte doi candidaţi, cu doi examinatori.

Examenul CAE va fi, de anul acesta, mai scurt cu aproximativ 45 de minute faţă de examenul anterior şi va cuprinde noi tipuri de întrebări şi sarcini de testare în cadrul probelor de Citire şi Utilizare a limbii engleze, Scriere şi Vorbire.

Din ianuarie 2015 Cambridge examinations va folosi o nouă modalitate de comunicare a rezultatelor de la examene, pentru a oferi mai multe detalii despre punctarea aptitudinilor. Este vorba de Cambridge English Scale, un set de punctaje folosite pentru transmiterea rezultatelor la examenele Cambridge English, care permite o raportare mai detaliată şi mai directă a rezultatelor de la examene.

Unde se organizează examene Cambridge

CAE se organizează în ţară în cinci oraşe (Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov), iar CPE în trei (Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi).

British Council susţine că, atunci când o instituţie de învăţământ adună minim 20 de candidaţi, poate trimite comisia de examinare în şcoala respectivă, scutind astfel candidaţii să mai plătească drumurile până la centrele de examinare.

Unde şi cum se susţine IELTS

IELTS este cel mai popular examen de limbă străină din lume, fiind susţinut de peste două milioane de oameni în fiecare an, spun cei de la  British Council. Potrivit acestora, peste 9.000 de organizaţii din întreaga lume acceptă testul IELTS, fiind vorba de instituţii academice, guvernamentale şi angajatori. Testul evaluează patru competenţe lingvistice: listening, reading, writing şi speaking (înţelegerea limbii vorbite, citire, scriere şi comunicare orală). Testele încep la 9,00 dimineaţa, însă candidaţii trebuie să ajungă în sala de examen cu o oră înainte şi să aibă la ei un act de identitate (buletin, paşaport). În ziua examenului, personalul departamentului de examene va fotografia candidaţii, iar poza va apărea pe certificatul de competenţe, cunoscut şi sub numele de Test Report Form. Taxa de înscriere în 2015 este de 760 de lei, iar British Council organizează periodic teste IELTS în cinci oraşe din România: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Cu toate acestea, cei de la BC susţin că şcolile care vin cu minim 20 de candidaţi pot solicita organizarea examenului în instituţia respectivă.

Date legate de calendarul de înscriere şi sesiunile de examene Cambridge şi IELTS găsiţi pe site-ul www.britishcouncil.ro/examene/cambridge/date-taxe-locatii.

Citit 15103 ori Ultima modificare Marți, 13 Ianuarie 2015 21:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.